Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Neiekrist maldinātāju slazdā

Drīzumā – 25. maijā – gaidāmās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas parādīs, vai mūsu sabiedrība pārslimojusi aizraušanos ar populismu, kas 13. Saeimas vēlēšanās izpaudās ar sen nepieredzētu intensitāti. (Eksperti norāda, ka tik vērienīga uzticēšanās utopiskiem solījumiem nebija pieredzēta kopš 5. Saeimas vēlēšanām 1993. gadā.)

Iespējams, ka EP vēlēšanās tiem politiķiem, kas skaļi bļauj, ka viss ir slikti, lielu izredžu nebūs, jo politiskā partija, kas šādu, kritizējošu retoriku izmantoja, lai iekļūtu 13. Saeimā, pēc nonākšanas parlamentā un valdībā vismaz pagaidām nav sevi parādījusi īpaši spoži. Kā politologs Jānis Ikstens sacīja intervijā Egīlam Zirnim, KPV LV "runā par svarīgām lietām, bet tai nav kapacitātes tās īstenot un nav arī ideju" (SestDiena, 15.02.2019.). 

Populisma lamatas ietverošais sauklis, ar ko dažādi politiķi varētu censties zvejot balsis EP vēlēšanās, ir solījums "Balsojiet par mani, jo es cīnīšos par Latvijas interesēm!".

Un gan jau būs vēlētāji, kuri noticēs tam, ka Briselē un Strasbūrā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu deputāti cīnās par savas valsts interesēm. Taču populistu slazdā nevajadzētu iekrist, un ir vērts ņemt vērā, ka ievēlētie eiroparlametārieši allaž pievienojas dažādām EP politiskajām grupām, nevis veido Latvijas grupu. Līdz ar to prognozējams, ka arī tie astoņi EP deputāti, kurus ievēlēsim 25. maijā, tāpat kā līdzšinējie astoņi Latviju pārstāvošie deputāti, strādās dažādās politiskajās grupās. Turklāt jāapzinās arī tas, ka EP ir vairāk nekā 700 deputātu (patlaban 751 no 28 ES dalībvalstīm, pēc Lielbritānijas Brexit – 705 no 27 dalībvalstīm), un loģiski, ka vienas dalībvalsts deputāti nediktē toni visā EP.

Tomēr nevajadzētu arī iekrist citās lamatās, noticot tiem, kuri apgalvo, ka balsot EP vēlēšanās nav jēgas, jo dzīvi Latvijā EP lēmumi neuzlabos. EP informācijā uzsvērts, ka "Latvijā līdz pat 80% likumu balstīti uz ES lēmumiem", līdz ar to eiroparlamentāriešu darbam ir būtiska nozīme. Piemēram, nesen EP deputāti atbalstīja ES līmeņa mehānisma izveidi ārvalstu tiešo ieguldījumu izvērtēšanai, kā arī panāca vienošanās par autortiesībām digitālajā jomā, un tie ir lēmumi, kam ilgtermiņā Latvijā var būt liela nozīme.

Un vēl, par personībām. Ir dzirdēts, ka EP tiek nodēvēts par "lielu pļāpātuvi". Protams, arī šāds viedoklis var būt. Taču parlamentā īstā vieta ir tādiem cilvēkiem, kuri izprot likumu gatavošanas un pieņemšanas jēgu un apzinās likumu ietekmi uz sabiedrību. Politika nav kūku cepšana vai sienu krāsošana, kur redzams ātrs rezultāts, taču no politiķu darba atkarīgs tas, kāds būs normatīvais regulējums cepšanai un krāsošanai!

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Izgudrota jauna vakcīna, lietošanai pirms vēlēšanām - "Anti-Grigulīns"!
Pūts Vējonis
P
Gribētos zināt vai Magdai ir kaut kāda sajēga,kas ir populisms? Ir dzirdēts, ka populismu piekopj politiķi, citi saka tas ir pulis, vēl citi saka, ka tie ir cilvēki, pirms tika ievēsta tā sauktā valdība. Arī neaizmirsīsism rijīgos pilsētniekus, kam kartupelis zied uz palodzes.
reptilis
r
Kādreiz ,sen senos laikos,kurus retais vēl atminās,bija tāda vieta,kuru sauca PSRS Augstākā Padome....,kura sēdēja daži biedri no Latvijas....un Latvijā progresīvie žurnālisti ļoti rakstīja par netaisnību un nedemokrātismu,kāds tur valda.....,jo republikas taču ir vienlīdzīgas....,bet deputātu skaits ir proporcionāls iedzīvotāju skaitam.....nu,bet kurš vairs atminās tos senos drūmos laikus .....un tagad taču ir ļoti demorātisks ES parlaments,kurā Latvija ir pārstāvēta pareizi vai nē?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē