Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Neļaut valsts karogā noslaucīt rokas

Saeimas priekšsēdētājas, divu eksprezidentu, Nacionālās apvienības (NA) un Saskaņas līdera Ušakova piedalīšanās "monumentālā", 60 metru augstā Latvijas karoga masta atklāšanā trešdien uz AB dambja Rīgā atstāja nevis valstiskas apgarotības, kā acīmredzot bija iecerēts, bet vieglas šizofrēnijas vai vismaz liekulības iespaidu.

Kāpēc? Nu, pietiktu ar to faktu, ka starp četriem lielajiem ziedotājiem, kas finansējuši karoga masta uzstādīšanu caur NA "jaunās cerības" – Saeimas deputāta Riharda Kola – vadīto biedrību Latvijas karogs, ir uzvārds, kas visu aizvadīto nedēļu tika locīts saistībā ar jaunu kriminālprocesu par iespējamu krāpšanos. Runa ir par 43 miljonus vērtu koģenerācijas stacijas projektu SIA Rīgas enerģija objektā, no kuras valstij būtu garantēti jāiepērk elektroenerģija 10 gadu garumā. Uzņēmums saistīts ar miljonāru, jau iepriekš dažādos kriminālprocesos ierauto Māri Martinsonu, jo tā daļas pastarpināti pieder arī viņa bērniem, vēstīja raidījums Nekā personīga.

Martinsons kopā ar vēl trim būvuzņēmējiem ir ziedojis 30 000 Kola vadītās biedrības Latvijas karogs projektam, kas no malas izskatās kā būvnieku dāsns žests kārtējai politiķu biedrībai, šoreiz izmantojot Latvijas valsts karoga un valsts simtgades tēmu. Šis nav tas gadījums, kad Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), eksprezidenti Valdis Zatlers un Guntis Ulmanis vai vismaz biedrības vadītājs Saeimas deputāts Kols varētu būt nezinājis par šādām saiknēm.

Ziņas ar šī skandāla attīstību, neaizmirstot pieminēt Martinsona uzvārdu, kopš 15. oktobra ik dienu eksplodēja cita pēc citas, dienu pirms svinīgā pasākuma uz AB dambja Ekonomikas ministrija, kas tieši saistīta ar tā dēvētās zaļās enerģijas obligātā iepirkuma uzraudzību, pat izplatīja paziņojumu, ka vērsusies Valsts policijā "ar lūgumu sākt kriminālprocesu pret AS Sadales tīkls un SIA Rīgas enerģija par iespējami notikušu noziedzīgu nodarījumu", par ko tika skaļi paziņots.

Kolam, Mūrniecei (vai vismaz viņas komandai) bija jābūt akliem, lai nepamanītu šo skandālu un neizdarītu secinājumus. Brīnums, ka uz AB dambja nebija arī Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, toties pasākumu vadīja Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs, kurš nesenajā izrādē – politsatīrā Kārkli – parodēja tieši Vējoni. Izrādei bija ambīcijas atmaskot Latvijas politisko dzīvi, "sniedzot daudz materiāla pārdomām, dusmām un komēdijai". Tikai šoreiz acīmredzot talantīgajam aktierim neviens politaudzinātājs nebija priekšā pačukstējis, kuri ir "labie" un kuri "sliktie". Pasākuma dalībnieki uz AB dambja faktiski bija sarīkojuši izrādes Kārkli2 brīvdabas uzvedumu, kurā ģeniāls aktieris nejauši nospēlēja apjukuša pilsoņa lomu. Bez parodēšanas, no sirds.

Vai publiski paustas aizdomas par iespējamu krāpniecību ir pamats noteiktu uzņēmumu un personu grupu "notiesāt", pirms beigusies policijas izmeklēšana, nemaz nerunājot par tālākām tiesiskām konsekvencēm? Protams, nē. Bet ir ar veselo saprātu izmērāma kritiskā masa (šajā gadījumā desmitiem ziņu, televīzijas un radio sižetu, amatpersonu paziņojumu un speciāli sasauktu preses konferenču, visbeidzot – pat ierosināts kriminālprocess), kam ir ietekme uz reputāciju. Nu jau arī uz politiķu reputāciju.

Top komentāri

Logičeskijs
L
Ja nevarēs noslaucīt karogā, būs jānoslauka kriminālprocesā.
svarīgākais
s
Valsts karogā tikko rokas noslaucīt mēģināja Saskaņas Pimenovs.
Smējējs
S
Man lielais Latvijas karogs virs Daugavas ļoti patīk. Nezināju par sponsoriem un šmucīgo veidu, kā tie savu naudu ar čomiem sarunā, nevis biznesā nopelna. Bet man valsts simtgades priekšasjūtās gribās gan skaistu karogu, gan ētisku biznesu. Vai tas būtu par daudz iecerēts un nebūs reāli cilvēkiem pa spēkam? Bet Dienai paldies par skaudrās tēmas pacelšanu. Redzu labumu no žurnālistikas - izskatās, ka Latvijā tā kļūst par ceturto varu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē