Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Abu lielvaru starpā šajā ziņā valda pat sava veida sapratne, abpusēji ir arī centieni uzvelt atbildību oponentam

Nolemtais raķešu likvidācijas līgums

Iepriekšējās nedēļas nogalē pēc Ziemeļatlantijas alianses (NATO) un Krievijas diplomātu tikšanās NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja – nekas neliecina, ka Krievija plānotu atjaunot dalību Līgumā par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INFT).

Pēc būtības šis paziņojums bija fakta atzīšana, ka 2. augustā, kad beidzas ASV Krievijai izvirzīto prasību likvidēt raķetes 9M729 termiņš, beigs pastāvēt arī INFT. Šā gada februārī ASV vienpusējā kārtā uz sešiem mēnešiem apturēja darbību līgumā, paziņojot, ka pilnībā izstāsies no tā, ja Krievija nenovērsīs pārkāpumus. Maskava atbildēja, paziņojot par izstāšanos no INFT, gan ar piebildi, ka līguma darbību būs iespējams atjaunot, ja ASV mainīs nostāju.

Ziemeļatlantijas alianse atbalsta ASV viedokli, ka Krievijas izstrādātās un izvietotās raķetes 9M729 neatbilst INFT nosacījumiem. Līgums paredz, ka abas to parakstījušās valstis vairāk neizvietos no zemes palaižamas raķetes ar lidojuma attālumu no 500 līdz 5500 km. Savukārt 9M729 lidojuma attālums, kā uzskata ASV, var sasniegt 2,6 tūkstošus km un attiecīgi apdraudēt jebkuru mērķi visā Eiropā.

Cik lielā mērā tas atbilst patiesībai, gan nav skaidrs, jo Krievija apsūdzības noliedz, apgalvojot, ka uzstādīto raķešu lidojuma attālums nepārsniedz 480 km. Daudzi eksperti arī sliecas uzskatīt, ka tas tiešām tā arī ir, vienlaikus par ļoti ticamu uzskatot iespēju, ka Krievija var raķetes viegli modificēt, ievērojami palielinot to lidojuma attālumu.

Tajā pašā laikā arī Maskava jau sen izvirzīja Vašingtonai līdzīgas apsūdzības, norādot, ka Austrumeiropā izvietotajās ASV pretraķešu sistēmās iespējams viegli aizstāt pārtvērējraķetes ar uzbrukuma ieročiem, un prasīja novērst šo iespēju. ASV šīs apsūdzības dēvēja par nepamatotām aizdomām, lai arī faktu, ka raķetes iespējams nomainīt, īpaši nenoliedza.

Maskavai pret Vašingtonu ir vēl arī citas pretenzijas pret darbībām, kuras pēc vēlēšanās tāpat iespējams traktēt kā INFT pārkāpumus.

Ņemot vērā, ka pretenzijas un aizdomas (visticamāk – pamatotas) ir abpusējas, jau sākotnēji nebija šaubu, ka Maskava ultimātu pieņemt negrasās, 9M729 paliks kur bijušas, bet INFT 2. augustā beigs pastāvēt. Vienīgais veids, kā saglabāt līgumu, ir divpusējas inspekcijas un piekāpšanās, bet par tām savukārt nevēlas dzirdēt ASV.

Abas puses arī intensīvi gatavojās līguma darbības pārtraukšanai, veicot priekšdarbus likumdošanas līmenī, kā arī izstrādājot militāros plānus. ASV gadījumā papildu faktors ir arī Ķīna, kuras rīcībā tāpat ir iespaidīgs kodolraķešu arsenāls un kura vienošanās par stratēģiskā bruņojuma samazināšanu negrasās parakstīt. Savukārt Krievija nevēlas attiecināt esošos līgumus uz savu jaunākās paaudzes stratēģisko bruņojumu.

Rezultātā abu lielvaru starpā šajā ziņā valda pat sava veida sapratne. Tostarp cenšoties publiskajā telpā uzvelt oponentam atbildību par INFT pārkāpšanu.

Top komentāri

Gudrinieks
G
Tas līgums jau tāpat nebija dzīvotājs Ķīnas dēļ. Ķīniešiem raķešu ar tādu darbības rādiusu ir vairāk, pēc dažām ziņām, nekā krieviem un amerikāņiem, kopā ņemot. Klasiski šādos gadījumos uz katru Ķīnas raķeti ir jābūt pa vienai krievu un amerikāņu, bet līgums neļauj tādas uzstādīt un tātad ir izmetams. Bet tas, kurš te kuru pasludinā par "vainīgu" ir viena vienīga propaganda.
Meždunarodnijs
M
Būtu dīvaini, ja Ziemeļatlantijas alianse atbalstītu Krievijas, nevis ASV viedokli.
Irlielāmērāticams
I
ka ieroču ražotāji ir izsalkuši, bet ģenerāļi - nogarlaikojušies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē