Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs
Kādam ir valstiski jāuzņemas atbildība par to, kas netika izdarīts, lai Latvija līdz iznīcinošajam FinCEN ziņojumam nenonāktu

Nozares likvidēšana nav veiksmes stāsts

Eiropas Padomes ekspertu komiteja naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējumam Moneyval 2016. gada 22. septembrī ziņojumā rakstīja: "Latvija ir īstenojusi pietiekamus soļus, lai tiktu izņemta no tā dēvētās regulārās "follow-up" procedūras." Toreiz šī organizācija ziņojumā arī norādīja uz virkni novēršamo trūkumu, lai Latvijas šajā sarakstā nebūtu.

Diemžēl pēc gandrīz diviem gadiem Moneyval publicējis īpaši kritisku un Latvijai nepatīkamu ziņojumu, nosakot pastiprinātu kontroles režīmu līdz pat 2022. gadam. Taču varēja būt savādāk – gan ziņojums varēja būt citāds, gan 2016. gadā noteikto mājasdarbu izpilde varēja ne tikai nozari uzlabot un pilnveidot, bet faktiski glābt. 23. augustā izplatītais Moneyval ziņojums tika sagatavots vairākus mēnešus pirms ABLV bankas krīzes. Tas nozīmē, ka pirms notikumiem ar ABLV faktiski nekas netika izdarīts, lai Latvija parādītu progresu naudas atmazgāšanas novēršanas kontroles pilnveidošanā, neskatoties uz to, ka šie trūkumi bija zināmi gadiem.

Tikai pēc ASV institūcijas FinCEN februāra paziņojuma drudžaini tika rosinātas pārmaiņas banku sektorā, taču tās nebija vērstas uz situācijas pārdomātu risināšanu, bet gan nozares iznīcināšanu. Manuprāt, ja pēdējo divu gadu laikā tiktu īstenoti priekšlikumi, ko rosināja Moneyval, uz to pamatiem un stingriem, valsts noteiktiem kritērijiem un kontroli finanšu sektors arī turpmāk varēja strādāt ar ārvalstu klientiem – pat ar salīdzinoši augstu risku.

Moneyval priekšsēdētājs Daniels Telesklafs aģentūrai LETA norāda: "Vislielākā problēma ir tajā, ka Latvija ir attīstījusi biznesa modeli, kurš līdzi nes riskus. Tas nav slikti pats par sevi, taču mēs neredzam izpratni par šiem riskiem un apziņu, ka tas, ko mēs darām, ir ar augsta riska pakāpi. Tāpat mēs neredzam atbildes reakciju no valsts, kad tiek pieļauti pārkāpumi. Valsts var uzņemties augstākus riskus finanšu pakalpojumu sektorā, bet tad mēs sagaidām arī spēcīgu darbību no policijas, prokuratūras, uzraugu puses. Tādēļ es teikšu, ka galvenā problēma ir atbildes reakcijas trūkums…"

Nepatīkami pārsteidz, ka par nozari atbildīgie šobrīd kā savu panākumu izceļ darbus, kas faktiski nozari likvidēja. Protams, šīs izmaiņas mazinās riskus, bet netiek runāts par to, kas un kāpēc netika izdarīts un kurš par to ir atbildīgs. 

Jā, bankas nav svētas. Daudzas ir pieļāvušas kļūdas, bija sodi, taču tieši pēdējo gadu laikā finanšu institūcijas investēja milzīgus resursus risku mazināšanai. Bankas, jo īpaši nerezidentu biznesu apkalpojošās, mazināja augsta riska klientu īpatsvaru, investēja AML sistēmās, apmācīja darbiniekus. Taču līdzvērtīgas sistēmiskas izmaiņas no valsts puses nesekoja.

Kādam ir valstiski jāuzņemas atbildība par to, kas netika izdarīts, lai Latvija līdz iznīcinošajam FinCEN ziņojumam nenonāktu. Lai mums nebūtu dažu nedēļu laikā jālikvidē trešā lielākā Latvijas banka, lielākā vietējā kapitāla banka un pelnoša nozare.

Bijām tuvu tam, lai nozare būtu sakārtota, kontrolēta, ar valstiski precīzi definētiem noteikumiem un ātru atbildes reakciju pārkāpumu dēļ. Diemžēl noticis pretējais. Jācer, ka būs amatpersonas, kas uzņemsies par to atbildību un vietējās nozares iznīcināšanu nepopularizēs kā veiksmes stāstu.

Top komentāri

naivas pārdomas
n
Kāda nozare īsti tiek likvidēta? Ja par bankām, tad tās taču strādā.
???
?
Ja autors neizmantotu banku retoriku: ieguldījām milzu līdzekļus kontroles sistēmas pilnveidei, tad rakstam būtu lielāka ticamība. Tur jau tā lieta, ka ar ieguldījumiem vien nepietiek. Darbā ar nerezidentiem kontroles pusei jābūt pārsvarā par biznesa virzienu, bet bankās tā nav un gala lēmums komitejā tāpat ir par labu biznesam, ko pierāda ASV un EDSO lēmumi. Arī banku vēlme veidot apakškompānijas ofšoru reģstrācijai ir veids, kā iedzīt savas pastāvēšanas zārkā lieku naglu.
cits jautājums
c
Vai naudas atmazgāšana ir nozare?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik klusai jābūt Vecrīgai?

Vasarā līdz ar āra kafejnīcu darbību un brīvdabas pasākumu norisi aktualizējas jautājums par to, kā sabalansēt izklaides biznesa un iedzīvotāju intereses, vienlaikus arī veicinot tūristu piesaisti.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē