Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pārmaiņu minimums rūgtumu nemazina

Protams, var paļauties, ka vēlēšanu rezultāts bijis vien tāds neapzinīgu vēlētāju untums, izklupiens, līdz galam nenoformulētas pārmaiņas meklējot, par kura sekām jau daudzi nokaunējušies, vērojot pašu ievēlēto politiķu ieilgušo mētāšanos kopš oktobra sākuma. Bet, ja vēlēšanu rezultāts tomēr ir atspoguļojis rūgšanu un neapmierinātību, jaunās, vēl netapušās valdības aprises šo rūgtumu vēlētājos nesaldina.

Nē, ministri bez pieredzes valdības darbā nav pašmērķis, bet uz milzīgu pretrunu ar vēlēšanu rezultātu doto signālu notiekošais norāda gan. Vēlētāji ir nomainījuši divas trešdaļas Saeimas sastāva, bet no potenciālās valdības rezervētajiem krēsliem uz mums raugās četri esošās valdības ministri, no kuriem Kaspara Gerharda saimniecība izcēlusies ar 8 miljonu eiro sadārdzinājumu jaunas radioaktīvo atkritumu tvertnes celtniecībai, ko bija iecerēts uzticēt būvkompānijai Velve. Tai pašai, kuras vārds izskanējis saistībā ar Rīgas satiksmes jauno korupcijas lietu, nosēdinot aiz restēm uzņēmēju Māri Martinsonu.

Vēl pieci ministru amata kandidāti ir vai nu ar pieredzi valdībā, vai ministriju vadībā, kā uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadību stūrējošais Juris Pūce, kurš Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra amatu pameta, pēdām svilstot, kad atklājās viņa ģimenes apsaimniekotie ziedojumi no ministrijas lēmumos ieinteresētiem uzņēmumiem.

Tādēļ viens no centrālajiem jautājumiem nākamajos mēnešos noteikti būs, vai ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) visnotaļ nopelnīto nostumšanu no varas galda pietiks, lai nostiprinātu sabiedrībā sajūtu, ka notikušas pārmaiņas, ka vara ir cita gan pēc sastāva, gan metodēm un mērķiem.

Šobrīd politikā notiekošais stipri atgādina 11. Saeimu, kas tika ievēlēta pēc iepriekšējās Saeimas atlaišanas, ārkārtas vēlēšanām, sabiedrības šūmēšanās un lielām pārmaiņu gaidām. Drīz vien šķietamos pārmaiņu nesējus no Reformu partijas "apēda" lielais brālis Vienotība. Un jaunā 13. Saeima lielā mērā ir šī politiskā kanibālisma sekas, sajaukta ar vilšanos, sludināto ideālu nodošanu un konformismu.

Zīlēt, kurš kuru apēd šoreiz – 8 deputātu vietas ieguvusī, toties pie neproporcionālas ietekmes valdībā tikusī Jaunā Vienotība vai tās kādreizējo kasieru, sponsoru un ideologu veidotā Attīstībai/Par! ar 13 deputātu vietām –, tiešām vairs nav būtiski, jo no saskaitīšanas secības summa nemainās.

Svarīgāk būs pavērot, vai vēsture kopēs gan 8. Saeimā, gan 11. Saeimā notikušo deputātu "pārpirkšanu", ar amatiem un ietekmi atšķeļot no frakcijas, un "Šlesera piecīšiem" un "Olšteina sešiniekam" pievienosies, teiksim, "Kaimiņa astoņkājis".

Valdības konsultāciju aizkulisēs runā, ka 65 deputātu atbalstīta koalīcija varētu būt pārāk nestabila, jo atsevišķiem ministriem nevajadzēs nervozēt par pietiekamu atbalstu un tie sāks virzīt sponsoriem kādiem bīstamas iniciatīvas un ņemt vērā partijas politiskos uzstādījumus, savukārt Ministru kabinets ar 58 balsu aizmuguri būtu paklausīgāks. Kā notiks patiesībā, to redzēsim jau drīz, jo tas vien, ka informācija par šādām taktiskām spēlēm noplūst, liecina, ka daļa jaunievēlēto ar to nav mierā, kas ir laba zīme.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Pūci neviens cietumā neliek, bet Agnese tā arī neuzprasa ģenerālprokuroram - kas notiek Kalnmeijer, kādēļ tāda bezdarbība? Kam nauda, tas norīs tos, kuriem tās nav.
Reņģēdājs
R
Raksts saprātīgs ( pamatā tie paši vecie āži OIKisti), taču par valdības drīzumu gan šaubos, - ja jau Lembergs sūta vājoni neatliekamā atvaļinājumā...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē