Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Pakāpeniska atteikšanās no ASV dolāra ir vēl viens solis ceļā uz tā dēvēto pasauli bez Rietumiem, kuras ideja ir ļoti populāra daudzās attīstības valstīs

Petrojuaņa un pasaule bez Rietumiem

Janvāra otrajā pusē Ķīnā ir gaidāms notikums, kam vismaz teorētiski var izrādīties ļoti tālejošas un vērienīgas sekas – Šanhajas Starptautiskajā enerģijas biržā (Shanghai International Energy Exchange) beidzot varētu sākties vairākkārt atliktā naftas fjūčeru tirdzniecība par juaņām

Cik liela būs tirgus dalībnieku interese par šo iespēju, pagaidām nav zināms, tomēr Ķīnas vadība neslēpj cerības, ka naftas un perspektīvā arī citu energoresursu un izejvielu tirdzniecība par juaņām (turklāt ar iespēju pārvērst šīs juaņas fiziskā zeltā) palielinās valsts ietekmi naftas tirgū, kā arī sekmēs juaņas starptautisko izplatību, kas abos gadījumos ir samērā pieticīgas. 2017. gadā Ķīna stabili apsteidza ASV, kļūstot par pasaulē lielāko naftas importētāju, un vēlas spēlēt arī šim statusam atbilstošu un pie viena arī ekonomiski jūtami izdevīgāku lomu. 

Var prognozēt, ka šo iespēju labprāt izmantos Krievija (lielākā naftas piegādātāja Ķīnai) un Irāna, kurām abām tā ļaus vismaz daļēji apiet Rietumu noteiktos starptautiskos ierobežojumus. Tāpat iespēja, visticamāk, izrādīsies gana pieprasīta Eirāzijas ekonomiskajā telpā, kā arī virknē Āfrikas un Latīņamerikas valstu. Tajā pašā laikā jāšaubās, ka pārskatāmā nākotnē šāda tirdzniecība kļūs tiešām starptautiska, jo pamatā tā aprobežosies tikai ar Ķīnas tirgu. Tomēr arī ar to būs pietiekami, lai pieaugtu Ķīnas ietekme un juaņas izplatība, it īpaši Eirāzijā, Ķīnas virzītā un attīstītā megaprojekta Viena josla, viens ceļš ietvaros.

Vienlaikus, ņemot vērā naftas un vispār energoresursu ievērojamo stratēģisko nozīmi, Ķīnas lēmuma otrs, politiskais aspekts ir pat svarīgāks par ekonomisko sastāvdaļu. Naftas tirdzniecības uzsākšana par juaņām, pat ja tās sākotnējā daļa tirgū būs ļoti pieticīga, nozīmē, ka Ķīna ir gatava lēnām, soli pa solim mazināt viena no ASV ģeopolitiskās varenības stūrakmeņiem – tā dēvētā petrodolāra – lomu, kas vienlaikus nozīmē arī valsts atkarības mazināšanos no ASV finanšu sistēmas. Jāņem arī vērā, ka par Pekinas prioritāti nesen tika pasludināta valsts iekšējā ekonomiskā attīstība, kas Ķīnas gadījumā ir grūti savienojams būtībā ar galvenā ģeopolitiskā konkurenta kontroli pār valūtas plūsmām.

Tāpat pakāpeniska atteikšanās no ASV dolāra ir vēl viens solis ceļā uz tā dēvēto pasauli bez Rietumiem, kuras ideja ir ļoti populāra daudzās attīstības valstīs, kur dominē viedoklis, ka Rietumi neņem vērā to intereses vai pat darbojas pret tām. Šīs virzības ietvaros tiek veidotas visdažādākās alternatīvas Rietumu institūtiem, un iespējamā pāreja uz izejvielu un citu resursu tirdzniecību biržās par topošajām petrojuaņām pilnībā iederas šajā shēmā. Lai arī Ķīnai, Krievijai un citām pasaules bez Rietumiem veidotājām šie paši Rietumi joprojām ir un vēl ilgi būs vitāli nepieciešami kā galvenais vai vismaz būtisks izejvielu un preču noieta tirgus, tendence turpina attīstīties un vērsties plašumā. Tas ir fakts, kas jāņem vērā ikvienai valstij, arī Latvijai, veidojot attiecības ar attīstības valstīm.

Top komentāri

reptilis
r
Sen jau vairs nav dolāra sasaistes ar naftu...visu nosaka biržas spekulanti.
Tavs vārds
T
Te var diskutēt par dažām detaļām, bet pamatā viss ir tieši tā, kā teikts rakstā. Un ja Latvijā turpinās izlikties, ka nekā tāda nav, ka rietumi joprojām ir pasaules naba, mēs ātri paliksim pie tukšas siles, jo austrumos nevienam nebūsim vajadzīgi.
Kulistāns
K
Arvien skaidrāk top redzams kādai pasaulei ar saviem tendētajiem raksteļiem kalpo šis indivīds.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē