Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Politiķiem jādomā plašāk

Pagājušajā mēnesī, salīdzinot ar 2021. gada aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā audzis par 13%, vēsta Centrālā statistikas pārvalde. Mūsu kaimiņvalstīs inflācija ir vēl augstāka – Lietuvā tuvojas 17%, bet Igaunijā sasniedz gandrīz 19%.

Sen neredzēts cenu kāpums fiksēts arī citur pasaulē. Psiholoģiskā aspektā, protams, ir patīkami, ka cenu augšupeja nav tikai mūsu valsts problēma, taču, vērtējot ekonomiskā aspektā, iespaidīgās inflācijas globālais raksturs neļauj importēt citas valsts recepti Kā izvairīties no cenu lēciena, jo tādas receptes vienkārši nav. Turklāt inflācijas radīto triecienu Latvijas kopumā trūcīgā sabiedrība izjūt daudz asāk nekā krietni turīgākā Ziemeļvalstu un Rietumeiropas sabiedrība.

Ir sagaidāms, ka Latvijas iedzīvotāji, redzot cenu iespaidīgo kāpumu, koncentrēsies uz ļoti racionālu budžeta plānošanu, atsakoties no visiem tiem izdevumiem, bez kuriem var iztikt. Ienākumi primāri tiks novirzīti pārtikas iegādei, komunālajiem maksājumiem un citiem neatliekamiem tēriņiem. Rezultātā turpināsies sarežģīti laiki Covid-19 pandēmijas gados novājinātajai viesmīlības un izklaides industrijai, jo inflācijas šokētais vidusslānis nevarēs atļauties apmeklēt restorānus un pirkt pasākumu biļetes. Ir jāapzinās, ka strauji paaugstināt ienākumu līmeni vai tikpat strauji samazināt izmaksas, kas saistītas ar mājokli, varēs vien neliela sabiedrības daļa. Pārējiem būs jātaupa!

Tēriņus pārskatīs arī uzņēmumi, un jau tagad ir dzirdams, ka par pragmatisku rīcību tiek uzskatīta atteikšanās no lieliem birojiem, saglabājot vien sapulču telpu un pilnveidojot attālināta darba modeli, jo maksājumi par elektrību un siltumenerģiju aug ne jau tikai mājokļiem, bet arī birojiem. Turklāt, kā norāda ekonomisti, uzņēmumiem jāsaprot, ka nevar bezgalīgi paaugstināt savu ražojumu un pakalpojumu cenas, jo tad pircējiem nebūs ne finansiālu iespēju, ne vēlēšanās ražojumu vai pakalpojumu iegādāties.

Politiķiem šajā situācijā ir pienākums nodrošināt tādus risinājumus, kas neļautu augstajai inflācijai iedzīt finansiālā izmisumā sociāli mazāk aizsargātos. Ir svarīgs mērķēts atbalsts tiem iedzīvotājiem, kuri paši nespēj tikt galā ar cenu kāpumu. Tomēr politiķiem paralēli pabalstu piešķiršanai un Saeimas vēlēšanu gadā neizbēgamajiem centieniem pielabināties savam elektorātam ir arī jādomā plašāk. Ņemot vērā, ka "vietām Latvijā apkure ir atkarīga no gāzes", politiķiem "būs jārisina problēmas, ko radījusi vietējā [pašvaldību] neizdarība, – enerģijas avotu nemainīšana un māju nesiltināšana", mudina ņemt vērā Luminor ekonomists Pēteris Strautiņš. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē