Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pretrunīgie politiskie signāli

Kritikas vilnī, kas veļas pār šo Saeimu, ieskanas apgalvojums, ka šī ir vājākā Saeima, kāda Latvijā bijusi kopš neatkarības atjaunošanas. Jāteic gan, ka šāds apgalvojums ir pārspīlēts, jo arī iepriekš bijuši gan tādi deputāti, kuriem allaž ir kritiski vārdi, ko izkliegt debatēs, bet racionālu priekšlikumu nav, gan tādi, kuru darbu vispār grūti pamanīt, turklāt ir bijuši arī pretrunīgi vērtējami balsojumi. Turklāt šajā Saeimā, lai ko teiktu kritiķi, "viss nav slikti".

Taču šo Saeimu raksturo tas, ka lielai daļai deputātu nav iepriekšējas pieredzes politikā, un, iespējams, tas arī ir iemesls, kādēļ pietrūkst izpratnes par lēmumu rezonansi sabiedrībā. Viens konkrēts piemērs. Nesenā vēsts par televīzijas kanāla LNT reorganizāciju aktualizēja tematu par to, ka daudzi medijos (un arī citās jomās) strādājošie cilvēki tiek nodarbināti, pamatojoties uz tādiem nosacījumiem, kas paredz niecīgas sociālās garantijas. Ātri vien temats ieguva plašus mērogus, atkal uzjundot diskusiju par mikrouzņēmumiem (MU), kas ir izplatīti ļoti dažādās nozarēs, un arī par citām sadarbības formām, kas tiek izmantotas kā alternatīvas darba tiesiskajām attiecībām. Jāatgādina gan, ka šādu diskusiju uzplaiksnījumi, it īpaši par MU, pēdējos gados ir bijuši vismaz divreiz, bet optimālais variants tā arī nav atrasts. 

Nenoliedzami politiķu paustais mudinājums sabiedrībai domāt par sociālo iemaksu apjomu un ar to saistītajām finansiālās drošības garantijām ir vērtējams pozitīvi. Taču tajā pašā laikā Saeima ir izdarījusi ko tādu, kas grauj ticību tam, ka lielākas sociālās iemaksas garantē pamatīgāku finansiālās drošības "spilvenu", respektīvi, ir nolēmusi, ka tiks samazināts bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laiks un straujāk saruks pabalsta apjoms. Te būtiski nav cipari, bet gan princips – politiķi uzskata, ka var vienkārši mainīt bezdarbnieka pabalsta saņemšanas nosacījumus, un laikam pat neiedomājas, ka tā grauj iedzīvotāju uzticēšanos sociālo iemaksu sistēmai. Taču, piemēram, IT speciālists, kurš izveidojis savu MU, var nodomāt tā: "Ja jau Saeimas vairākums nobalsojis par sliktākiem nosacījumiem bezdarbniekiem, tad drīz ķersies pie slimības pabalsta samazināšanas, bet vēl pēc kāda laika – pie 2. pensiju līmeņa uzkrājumiem. Kur garantijas, ka tā nenotiks? Nav!" 

Politiķiem, ja reiz viņi atkal aktualizē sociālo iemaksu nozīmīgumu, vajadzētu palielināt gan pabalstu bezdarbniekiem, gan citas ar sociālajām iemaksām saistītās garantijas un tā parādīt sabiedrībai, ka no šīm iemaksām ir reāla jēga. Diemžēl izskatās, ka ar politisko talantu "plānot trīs gājienus uz priekšu" tiešām nav spoži.

Top komentāri

mg
m
Tikai nevajag par pieredzes trūkumu. Par veselības finansēšanas likumu lielā steigā, lai nomierinātu Čakšas stracinātos mediķus, pagājušā gada beigās nobalsoja gan ministri ar lielu stāžu (Reirs, Rinkēvičs), gan tādas Saeimas piepes kā Kiršteins un fokloriste. Kaut kā neviens nerāpās tribīnē un nedemonstrēja savu pieredzes viedumu, brīdinot, ka šāda veida likumus pieņemt ir bīstami, jo valsys budžeta pieaugums nav ne ar ko garantēts, ka var sākties pat ekonomiska lejupslīde un budžets pat sākt sarukt (kas notiks tad, kad Latvijai no vēnas izraus ES kohēzijas miljardu adatu = šis ES finansējums ir galvenās ārējās investīcijas Latvijas ekonomikā, bet nākamajā ES daudzgadu budžeta satvarā šim mērķim nauda tiks ievērojami apcirpta, savukārt tur, kur pieliks, Latvija nekvalificēsies uz lielām summām).
Poļitičeskijs
P
Slīpēta čekistu un komunistu paaudze aiziet, bet godīgāki un atklātāki nāk. Ar laiku nāks arī pieredze, briedums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē