Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Virza pasauli pretim tam, ko ir pieņemts dēvēt par lielvaru koncertu

Procesu paātrināšanās

Gada nogalei tradicionālajos dažādu analītisko centru, finanšu institūtu, u. c. pārskatos un nākotnes prognozēs viena no nemainīgi pieminētām tendencēm ir multilaterālisma (savstarpēji izdevīgas sadarbības) un starptautisko institūtu nozīmīguma un ietekmes mazināšanās.

Pētījumu ievirze un tajos iekļautās prognozes, protams, ir atkarīgas kā no autoru darbības jomas, tā no viņu politiskajām un ekonomiskajām vēlmēm, tomēr faktu, ka Covid-19 pandēmija ir ievērojami paātrinājusi jau iepriekš ritējušos globāla mēroga procesus un ka viens no tiem ir starptautiskās sadarbības noriets, atzīst visi.

Piemēram, Šveices bankas Credit Suise ziņojumā norādīts, ka ''pasaules valstis cenšas paplašināt savu bāzi un samazināt atkarību no citām [valstīm], it īpaši no Ķīnas''.

Kā viens no gaidāmajiem šādas politikas rezultātiem minēta rūpniecības atgriešana savās sākotnējās teritorijās un jurisdikcijās, kā arī tautsaimniecībām svarīgu piegādes ķēžu diversifikācija.

Vācijas Deutsche Bank savukārt atzīst, ka globalizācijas posmu, kas turpinājās kopš 1980. gada, šobrīd nomaina ''nekārtības laikmets'', kas turpināsies vismaz nākamo desmitgadi. Tostarp uzsvērts, ka gaidāms sava veida patiesības mirklis Eiropai, kurai pandēmija, no vienas puses, kļuvusi par jaunu stimulu tālākai integrācijai, kamēr, no otras puses, nav izslēgts, ka Eiropa tā arī paliks ekonomiskās stagnācijas stāvoklī ar noslieci uz politisku fragmentēšanos.

Ar šiem un līdzīgiem atzinumiem ir saistīts arī cits tikpat bieži sastopams secinājums – pandēmijas dēļ ir palielinājusies nacionālo valstu loma. Tostarp valstis atgūst lielu skaitu globalizācijas laikā zaudētu vai ievērojami samazinātu funkciju un pilnvaru, turklāt vairākumā gadījumā tās diezin vai grasās atkāpties no jauniegūtajām pozīcijām arī pēc pandēmijas beigām. Ir vēl citas tendences, kas visas kopā virza pasauli pretim ekonomiskām un politiskām autarhijām jeb tam, ko ir pieņemts dēvēt par lielvaru koncertu. Galvenās lomas šajā ''koncertā'' pašsaprotami tiek atvēlētas ASV un Ķīnai, tāpat ievērojams tieši ģeopolitiskais nozīmīgums paredzēts Krievijai.

Teorētiskas iespējas iekļūt augstākajā līgā ir arī apvienotajai Eiropai, tomēr praksē tās tikpat kā netiek izmantotas.

Cits jautājums, vai visas šīs prognozes piepildīsies, tostarp arī tādēļ, ka nosacītajiem globālistiem ir, ko zaudēt, un viņi negrasās padoties. Tomēr atgriešanās pie iepriekšējās kārtības vairāk nav iespējama, un šā iemesla dēļ turpmākos gadus mums jebkurā gadījumā nāksies aizvadīt strauju pārmaiņu laikos. Cenšoties nedomāt par ķīniešu parunu, saistītu ar šādiem laikiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē