Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Reira lēmums paplašina frontes līniju

Divus ar pusi gadus pēc aizdomīgajām tīrīšanām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) noziedzības apkarošanas blokā, kas tika veiktas ar Danas Reiznieces-Ozolas rokām, valsts dienestā atgriežas kādreizējais Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Čerņeckis. Viņa laikā tika realizēta "būvnieku lieta", kratot un aizturot vēl nesen politiķu draugu, nu korupcijā apsūdzēto, apcietinājumā esošo Māri Martinsonu.

Abi procesi ir dziļi saistīti, jo Čerņecka atgriešanās bija neiedomājama līdz pat viņa apkarotā grupējuma pēkšņajai atmaskošanai. Tas, ka VID 2013. gadā sāktā cīņa pret, kā izrādās, valstī rūpīgāk sargāto un, iespējams, ietekmīgāko organizētās noziedzības grupējumu 2016. gadā tika apturēta, nomaskējot to aiz labskanīgiem stāstiem par iestādes attīrīšanu no šaubīgiem darbiniekiem, bija paliekošākais iepriekšējās finanšu ministres veikums. Šo politisko lēmumu saimnieciskās aizkulises, iespējams, mēs vēl tuvākajos mēnešos uzzināsim.

Bet ar Čerņecka stāšanos amatā VID var cerēt uz aizmuguri "būvnieku lietas" smagāko epizožu pabeigšanai.

Čerņecka un viņa noziedzības apkarošanas bloka kodola aizrotēšana VID noņēma no sliedēm procesā, kuru, kā izrādās, vairs nebija iespējams apturēt. Finanšu policijas "būvnieku lietas" izmeklēšanā uznirušo Taureņu pirts sarunu realizācija Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, kas jau novedusi pie apsūdzībām "Rimšēviča – Martinsona" lietā un aizturēšanām Rīgas satiksmes lietā, ir tam apstiprinājums.

Tagadējā finanšu ministra Jāņa Reira lēmums uzaicināt Čerņecki par savu padomnieku nodokļu, muitas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumos sola VID nolikt atpakaļ uz sliedēm. Tāpēc pretdarbība tai būs nenovēršama. Bet apšaubāmi, vai pēc daudzajām izmaiņām un cerībām, kuras pavērušas jau realizētās Taureņu pirts epizodes, būs iespējams Čerņecka un, iespējams, vēl kāda nepamatoti izēstā darbinieka atgriešanos trivializēt līdz VID klanu iekšējām cīņām, kā tas jau ir bijis, izplatot anonīmas vēstules un kompromatus, kā tas jau ir darīts.

Nav nekā dīvaināka kā pieķert sevi uzteicam kādu finanšu ministra Reira lēmumu, bet šo konkrēto ir grūti izskaidrot ārpus pēdējā gada arestu, aizturēšanu un apsūdzību konteksta.

Reirs ir zināms kā pieredzējis un daudzām lietām pēdējos gadus piecpadsmit klāt stāvējis politiķis, kuru var raksturot ar dažādiem vārdiem, bet neatkarīgi no tā, ar plusa vai mīnusa zīmi ir šie vērtējumi, vārdi "drosmīgs", "proaktīvs" vai "kareivīgs" ne tuvu nav pirmie, kas varētu nākt prātā, viņu raksturojot. Dažreiz tie, kas nav slaveni ar savu drosmi, kļūst slaveni ar savu gudrību, izvēloties pareizo pusi. 

Čerņeckis, kurš pirms Reiznieces-Ozolas realizētajām rotācijām bija VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā, nemaz neslēpj nolūku izvērtēt viņas atstātā mantojuma sekas. Teikt, ka tā būtu Jaunās Vienotības politiska izspēle pret Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS), kuras rindās vēl aizvien ir Reizniece-Ozola, būtu muļķīgi – ne ZZS vairs kāds konkurents Vienotībai, arī pati ZZS ar bijušo finanšu ministri, šķiet, auklējas drīzāk sava ieilgušā vājuma dēļ. Kaut kas liek domāt, ka tuvākajos mēnešos mēs uzzināsim par saimnieciskajām aizkulisēm, kas bija pamatā tīrīšanām VID. 

Top komentāri

Ansis
A
Tad jau drīz Reira paspārnē parādīsies arī Dambītis un visas lietas būs tādas pašas kā "vecajos labajos laikos" un atkal sekos jūsmpilni raksti no kāds žurnālistes.
FKK
F
Zirnekļu burkā cīņas turpinās, Margēviča neslēpdama sajūsmu nostājas viena zirnekļu grupējuma pusē. Pat, iespējams, mazliet nojauzdama, cik netīras ir paša Reira roķeles. Un viņa lielmammas Āboltiņas. Margēvičai noteikti ir savi iemesli, kādēļ viņa noklusēja pašu kliedzošāko skandālu - Reirs ir vispārzināma Āboltiņas marionete, viņas ietekme faktiski ir atjaunota.
Reirs zina, kāpēc ņem
R
Ir bijusi laba sadarbība Jaunlaik/Vienītības shēmās
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē