Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Vajadzētu diskutēt pat ministriju līmenī

Šķērslis jauniešu karjerai?

Tēmas, kas saistās ar latviešu valodu un citu valodu lietošanu paralēli latviešu valodai, mūsu sabiedrībā tiek uztvertas ļoti emocionāli, un pat viena frāze spēj izraisīt vētrainas diskusijas.

Tā nesen par diskusiju izraisošo izteikumu kļuva vārdi, ko, stāstot par Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Zvanu centru, Latvijas Avīzei sacījis RAKUS pārstāvis Mārtiņš Tuzis: "Darba specifika mums prasa ne tikai valsts valodas, bet arī krievu valodas zināšanas. Liela daļa jauniešu, kuri piesakās, intervijas procesā atkrīt." (Zvanu centru nevajadzētu sajaukt ar neatliekamo medicīnisko palīdzību vai vizīti pie ārsta.) Rakstā arī sacīts, ka Tuzis "aprēķinājis, ka no visiem zvanītājiem aptuveni 70% varētu būt krievvalodīgie, un daudzi no viņiem operatoriem uzstājot runāt krieviski". 

Minētais īpatsvars – 70% – gan šķiet maz ticams, jo Rīgā 44–45% (pēc citiem datiem – vairāk) iedzīvotāju ir latvieši, turklāt daudzi cittautieši prot latviešu valodu. Latvijā kopumā latviešu skaits pārsniedz 62%, un visi pārējie iedzīvotāji noteikti nav latviešu valodu nepārvaldoši krievvalodīgie. Jau 2009. gadā Latviešu valodas aģentūra secināja, ka tikai 8% Latvijas krievvalodīgo vispār neprot latviešu valodu, turklāt 48% cittautiešu ir visnotaļ labas latviešu valodas zināšanas. (Šie dati bez grūtībām atrodami internetā, pat Vikipēdijā.) Nav iespējams noticēt, ka 10–11 gadu laikā ir pieaudzis to krievvalodīgo iedzīvotāju skaits, kuri vispār nepārvalda latviešu valodu, un ka viņi visi vēršas RAKUS Zvanu centrā!

Līdz ar to būtisks ir cits jautājums – par prasībām, ko darba devējs, šajā gadījumā RAKUS, izvirza darbiniekiem. Diskusija, kas izvērtās mikroblogošanas vietnē Twitter, atklāja, ka pastāv ļoti dažādi viedokļi par to, vai krievu valodas zināšanu trūkums drīkstētu vai nedrīkstētu kļūt par iemeslu tam, ka potenciālie darbinieki "intervijas procesā atkrīt". Vai ir pareizi, ja skolēniem pieaugušie apgalvo: "Jums krievu valodu nevajadzēs", bet, kad jaunieši startē darba tirgū, pieaugušie pieprasa krievu valodas zināšanas? Vai, popularizējot reemigrāciju, tiek domāts par diasporas jauniešiem, kas izauguši Rietumeiropā vai Ziemeļvalstīs un krievu valodu nav apguvuši?

Neapšaubāmi, jebkuras svešvalodas pārvaldīšana ir vērtība, un, piemēram, man līdz ar dzimto latviešu valodu ir noderējusi gan angļu, gan krievu valoda, gan citas svešvalodas. Taču par darba devēju attieksmi pret divdesmitgadnieku paaudzi, kurai krievu valodas zināšanas nešķiet pašsaprotamas, vajadzētu diskutēt ne tikai sociālajos tīklos, bet arī nozaru organizāciju un pat ministriju līmenī.

Top komentāri

Klientu un darbinieku tiesības
K
Tas ko saka Mārtiņs Tuzis ir klaja diskriminācija un nekas vairāk. Kā diez RAKUS rīkotos, ja ar viņiem kāds vēlētos kategoriski sarunāties tikai arābu valodā? Arī piedāvās arābiski runājošu ārstu? Jau jau ir tāda prasība pēc krievu, tad kāpēc nav arī tādu vakanču, kur jārunā arābu, ķīniešu , somāliešu un citās valodās - vai tiešām ir tik grūti saprast, ka šāda attieksme agri vai vēlu novedīs pie miljonu tiesvedības... ne no latviešu puses diemžēl. Tieši tāpēc citur pasaulē ārstiem ir prasība zināt tikai VALSTS VALODU - pārējās valodas nodrošina TULKI. Gan ārstiem, gan arī pārdevējiem, kas nedodas ārzemju komandējumos un strādā tikai Latvijā šādas valodas zināšanas ir ne tikai absurdas, bet arī pretlikumīgas - tos, kuri nav tikuši darbā var ar pilnām tiesībām sūdzēt tiesā šīs valsts iestādes par diskrimināciju. Būtu latvieši sabiedriski aktīvi, nevis kūtri jau sen varēja visus šos sludinājumu licējus sūdzēt tiesā tikai piesakoties sludinājumā un netiekot pieņemtiem darbā!
reptilis
r
Es reizēm paskatos krievu ceļotāju rullīšus jūtūbā... ,ko viņi saka- Rīga centrs forši...Jūrmala forši...,nu vēl Sigulda reizēm.. Motormuzejs lieliski....,nu ,bet pārējais - gandrīz ,kā nebūtu aizbraucis no Krievijas...bijām domājuši,ka te krieviski gandrīz vairs nerunā,bet izrādās - gandrīz ,kā Krievijā...,nu ar dažiem izņēmumiem jauniešu vidū.... ,jā ,mājas ,kā Krievijā...pagalmi (it sevišķi mikrorajonos),kā Krievijā...ceļi tik pat sūdīgi ,kā Krievijā un to var labi redzēt šķersojot Lietuvas un Latvijas robežu....ak,jā nedaudz tīrāks un sakoptāks...un rekomendācija - ja, neesat bijis ārpus Krievijas droši - pirmais mērķis Rīga !..gandrīz ,kā mājās,bet tomēr ārzemes:))))....Krievija - Lielā Latvija vai Latvija -Mazā Krievija ?
strupceļš
s
Kas tā par karjeru - tupēt zvanu centrā, kad ir iespēja iemācīties amatu, un strādāt darbu, kas dotu maizi un gandarījumu mūžam.Nemitīgās runas par krievu valodu, kuras cenšas uzkurināt pārsvarā dažādi ne ar ko citu izcelties nespējīgi uz Rīgu atbraukuši Latgales iedzīvotāji un deputāti, traucē latviešiem normāli dzīvot. Ja kāds grib, lai ar viņu runā krieviski, tad blakus ir Krievija, kur tā darīs. Kas tā par runu par jaunatni, kam taču krievu valoda pie vienas vietas? Ja Paeglītis neko nevar nokārtot, lai viņam tā karjeras iespēja nav. Nu lai ierīko zvanus, ar balsi : ja vēlaties runāt latviski, nospiediet 1, ja vēlaties runāt krieviski, nospiediet 2! Tad, kad nospiests 2, klausulē lai atskan balss skaidrā krievu valodā: zvanu centra darbinieki jūs apkalpos vienīgi latviešu valodā, tāpēc nospiediet 1! Un viss.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē