Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs
Vienai fotogrāfijai var būt spēcīgas sekas pat globālā mērogā

Sociālie tīkli un mūsu dati

Par to, ka no 25. maija mums Latvijā būs jārēķinās ar Eiropas Savienības Datu regulas prasībām, Diena vēstījusi jau vairakkārt. Galvenais secinājums, kas izriet no juristu un informācijas tehnoloģiju ekspertu skaidrojumiem un no Datu valsts inspekcijas norādēm, ir tāds, ka šī regula padarīs nopietnāku attieksmi pret dažādiem datiem. Valsts iestādēm un uzņēmumiem Datu regula liks apsvērt, kādi dati vispār tiek apkopoti, kā tiek glabāti un ar kādu mērķi apkopošana un glabāšana tiek veikta. Savukārt daudzus iedzīvotājus diskusijas, kas saistās ar minēto regulu, varētu pamudināt aizdomāties, ar kādiem datiem un cik brīvi vajag dalīties.

Jēdzienu "dati" sabiedrībā mēdz saprast dažādi, un arī Fizisko personu datu aizsardzības likums piedāvā visai plašu formulējumu: "Personas dati ir jebkāda informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisko personu."

Gaidāms, ka saistībā ar Datu regulas piemērošanu tieši par to, kas īsti ir dati, vēl tiks lauzts ne mazums šķēpu, it īpaši par jēdziena "dati" saistību ar personu fotogrāfijām.

Mēs dzīvojam sociālo tīklu un moderno tehnoloģiju laikmetā, kad lietot viedtālruni, kas aprīkots ar fotografēšanas funkciju un ar interneta pieslēgumu, ir visai ierasti. Daudziem par ieradumu kļuvis fotografēt pat ēdienu pusdienu šķīvī un kompāniju, kas sapulcējusies pie galda, un ievietot fotoattēlus sociālajos tīklos ar norādi par atrašanās vietu, ēdienu kvalitāti, sarunu tematiem un konkrētā brīža emocijām. Turklāt, pavērojot fotoattēlus sociālajos tīklos, redzams, ka šāda rakstura ieradumi piemīt visu paaudžu un visdažādāko jomu cilvēkiem.

No vienas puses, tādas nu tās interneta laikmeta izklaides ir, un kāpēc gan palikt malā un nevēstīt sociālajos tīklos par savu dzīvi? No otras puses, starptautiskā mērogā apspriestais gadījums ar aģentūras AP publicēto fotogrāfiju, kurā it kā Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs redzams pie viena galda ar Krievijas Informāciju tehnoloģijas izpētes institūta vadītājam Dmitrijam Piļščikovam līdzīgu cilvēku, kārtējo reizi pierāda, ka arī viena fotogrāfija var radīt ļoti plašu rezonansi. 

Ņemot vērā trillera cienīgos notikumus, kas savērpušies ap Rimšēviču, konkrētā fotogrāfija, protams, izskatās pēc puzles gabaliņa daudz lielākā "bildē". Taču gadījums ir uzmanības vērts, lai ikviens apzinātos to, ka

vienai fotogrāfijai var būt ļoti spēcīgas sekas pat globālā mērogā.

Turklāt ceļojums, ko fotoattēli un jebkādi citi dati sāk pēc tam, kad nereti cilvēki paši tos ievietojuši internetā, var izrādīties ilgs, nekontrolējams un neapturams.

Top komentāri

Zane
Z
Vēl jau slavenais likums par valsts sektora darbinieku algu publicēšanu un 8 gadu publisku glabāšanu. Nebrīnīšos, ja šeit būs sūdzības ES par regulas neievērošanu un vairāku 100 miljonu soda naudas, kuras maksās visi Latvijas iedzīvotāji.
Logičeskijs
L
Lai fotogrāfijas dēļ internetā nekļūtu par sociālo, datu un citu tīklu upuri, jāzin, kuras ķermeņa daļas fotografēt, bet kuras - nē.
Trollis JT
T
Ja kādam vispār interesē, ko kādi secina... . Ņemot vērā, ka foto, audio un video ierakstu tehnoloģijas ir ievērojami progresējušas, kas satļauj praktiski ikvienam indivīdam iegūt un lietot aparatūru, kas pieckārtīgi pārspēj labāko kādraizējās VDK iekārtu parametrus... lieli un ļoti lieli ĻOTI LIELI blēži sāka bažīties, ka ikviens indivīds varēs dokumentēt viņu koruptīvā, blēdīgās darbības. Par cik LIELAJIEM BLĒŽIEM pieder arī ļoti liela vara, viņi nolēma pasargāt sevi no visādu pašdarbnieku džeimsu bondu apdraudējumiem. Un pieņēma likumus par datu aizsardzību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rail Baltica kā šīs koalīcijas kapracis

Nenorimstošo runu par izmaiņām valdības koalīcijā fonā nepietiekama uzmanība pievērsta Rail Baltica parlamentārās izmeklēšanas komisijas (PIK) konstrukcijai, kurā skaidri nolasās gan valdības koalīc...

ASV demokrātu nominācija

Pēc 27. jūnijā ASV notikušajām prezidenta amata kandidātu, republikāņa Donalda Trampa un pašreizējā prezidenta demokrāta Džo Baidena, televīzijas debatēm ASV nerimstas kaislības ap jautājumu, ka de...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē