Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sprādzienbīstams diplomātiskais pasts

Pirmdien ASV vēstniecības vairāk nekā 20 valstīs ir saņēmušas amerikāņu izlūkdienestu informāciju, kā Krievija pēdējos astoņus gadus šajās valstīs uzpirkusi amatpersonas un politiķus, tam iztērējot vismaz 300 miljonus dolāru, lai īstenotu savu politisko ietekmi un jauktos vēlēšanu procesā, un būtu ārkārtīgi maz ticami, ka šīs shēmas apgājušas Latviju.

Latvija ir Maskavas tiešo interešu redzeslokā un dažādu faktoru dēļ īpaši atsegta Krievijas ietekmes mēģinājumiem, turklāt divu tuvāko nedēļu laikā piedzīvos parlamenta vēlēšanas, tādēļ var teikt: ja tiks mēģināts apgalvot, ka par Latviju šāda informācija nav saņemta, jebkurš saprātīgs cilvēks tam atteiksies ticēt.

Visticamāk, par to, vai un kāda tieši informācija par šīm nelegālā ārvalstu finansējuma shēmām nodota mūsu amatpersonām, mums pilnībā nepastāstīs vai ar laiku pastāstīs fragmentāri, apgalvojot, ka pārlieka atklātība nedrīkst traucēt izmeklēšanu. Lai tā būtu, ja vien izmeklēšana šoreiz tiešām notiks. Tas, ka informācija nāk no ASV izlūkdienestiem un ir tiešā veidā saistīta arī ar šī mūsu drošībai svarīgā partnera interesēm un visa reģiona kolektīvajām drošības interesēm, liek domāt, ka šīs izlūkinformācijas ignorēšana vai neefektīva izmeklēšanas imitēšana šoreiz ir maz ticama.

Tas, kas interesē visvairāk, vai Krievija tiešām tērējusies dažādu vietējo margināļu darbībai (kas arī, protams, nav mazsvarīgi, ja paskatāmies kaut vai, cik mobilizējoši situācijas destabilizēšanai valstī var kalpot pat antivakcerisma un dažādas citādas sazvērestības teorijas), vai tomēr Krievijas finansēšanas shēmas ir spējušas aptvert arī politisko isteblišmentu, uz kuru līdz šim nav ierasts skatīties ar aizdomām.

Tos, kuri līdz šim bezpalīdzīgi plātījuši rokas par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Valsts drošības dienesta, Satversmes aizsardzības biroja un citu kompetento iestāžu pilnīgo neieinteresētību un neizpratni par modernajām koruptīvajām shēmām, optimistiskus varētu darīt detalizācijas pakāpe, kādā ASV izlūkdienesti izpētījuši shēmas, ar kuru palīdzību Krievija slēpti mētājusies ar desmitiem un simtiem miljonu, cenšoties ietekmēt valstu politisko kursu. Tiek minētas dažādas domnīcas, politiskie konsultanti, Krievijas biznesa struktūras, fiktīvi līgumi un pat organizētās noziedzības grupas. Uzskaitījums, kas skar tik daudzas jomas, pieprasa kaut ko vērienīgāku par ne tik sen piedzīvoto (starp citu, arī pēc ASV informācijas sāktais) finanšu sistēmas kapitālo remontu (vispirms jau auditu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē