Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva
Cilvēkam nav dota izvēle citādi pārvietoties kā vien pa brauktuves malu cerībā, ka netiks notriekts

Uz nedroša ceļa pat atstarotāji neglābs

Beidzot to kāds no valdības ir pateicis skaļi – ceļu satiksmes negadījumos vainojami ne tikai pārgalvīgi braucēji, bet arī pārkāpumus provocējoša un transporta līdzekļu sadursmju riskus nemazinoša infrastruktūra.

Līdz šim visi runāja vien par ērtu braukšanu, ātru nokļūšanu līdz galamērķim, kā arī, saskaroties ar satiksmes negadījumu skaita pieaugumu, – par fotoradaru uzstādīšanu (it kā tie būtu kāds brīnumlīdzeklis). Nu, komentējot biežās automašīnu frontālās sadursmes uz Tīnūžu–Kokneses šosejas, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis Latvijas Radio paudis, ka jādomā par ceļu būvniecības stratēģiju – izbūvējot jaunas šosejas, kur vien iespējams, jāveido arī sadalošās joslas. Viņaprāt pilnīgi noteikti ir jāinvestē infrastruktūrā, lai izvairītos no traģiskajiem gadījumiem, jo tikai un vienīgi ar represīvām metodēm – policijas resursiem vai fotoradariem – ceļu satiksmes negadījumu problēmu nevar atrisināt.

Precīzi! Satiksmes drošības eksperti jau sen pievērš uzmanību tam, ka attīstītākajās Rietumvalstīs ceļubūvē aizvien lielāka uzmanība tiek veltīta nevis auto braukšanas ātrumam, bet visu satiksmes dalībnieku drošībai, gan fiziski nodalot pretējās plūsmas, gan sašaurinot brauktuves un krustojumos veidojot rotācijas apļus, gan arī izbūvējot gājēju un velosipēdistu ceļus, lai mazāk aizsargātie satiksmes dalībnieki nebūtu spiesti pārvietoties pa auto brauktuvēm. Bet pie mums nez kāpēc aizvien biežāk dzird aicinājumus vēl sparīgāk cīnīties ar faktiski ceļubūves un autoindustrijas radītām sekām – uzstādīt vairāk radaru, iepirkt policijai ātrākas mašīnas, ar ko ķert pārkāpējus, piespiest gājējus un riteņbraucējus lietot atstarotājus vai atstarojošas vestes utt.

Arī ministrs akcentēja, ka gan riteņbraucējiem, gan gājējiem tumšā laikā būtu jālieto atstarojošās vestes, taču arī šajā gadījumā vispirms noteikti būtu vērts pievērst uzmanību infrastruktūrai. Daudzos gadījumos gājējiem un riteņbraucējiem vieta uz ceļa vispār nav atvēlēta. Asfalts ir vien automašīnām paredzēto braukšanas joslu platumā. Tālāk grantējums, brien nu pa tādu, īpaši ziemā, kad tur nošķūrētas sāls, sniega, grants un ūdens maisījuma grēdas.

Kāds atstarotājs var glābt, ja cilvēkam nav dota izvēle citādi pārvietoties kā vien pa brauktuves malu cerībā, ka nenotrieks?!

Un te nav runa vien par lauku ceļiem. Apskatieties uz Mārupes centrālo ielu – tur pat ir autobusa pieturas, no kurām līdz ielām pie dzīvojamām mājām jābrien gar visai intensīvu transporta plūsmu. Atkal klasiskais gadījums kā Ogrē, ka pašvaldībai valsts ceļš ir kā apgrūtinājums, bet valsts maģistrāļu pārzinātāji līdz rūpēm par gājējiem un riteņbraucējiem vēl nav izauguši? Ļoti gribētos no abām pusēm visdrīzākajā laikā sadzirdēt, ka tā tas nav un kaut kas jēdzīgs tiks izbūvēts arī mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku interesēs.

Jo labo paraugu jau netrūkst. Un ne tikai ārzemēs. Ir kaut vai tepat Ādažos. Tāpat velo un gājēju ceļi izbūvēti arī ārpus apdzīvotām vietām. Reti kur Latvijā, bet ir, piemēram, starp Grobiņu un Liepāju. Šos labos paraugus var ieteikt ikkatram, kurš skandina par atstarotājiem, kas glābšot Latvijas tautu, – beidziet gvelzt niekus, brauciet, skatieties, mācieties. 

Top komentāri

Trollis JT
T
"Cerība, ka nenotrieks" IEVĒROJAMI PIEAUG, ja atstarotāju nevis piekarina pie somiņas, bet piestiprina pie kājām, vai rokām. Kājas kustas un atstarotājs zibsnī, ir viegli PAMANĀMS. Tur jau tā problēma, ka šoferis var redzēt, bet nevar PAMANĪT. Uz ceļiem ceļa zīmju un atstarojošo elementu skaits dažviet ir ap 80 uz vienu kilometru. Šoferis pie šī raibuma sāk PIERAST. Jūsu NEKUSTĪGĀ veste ir redzama, bet ir grūti PAMANĀMA.
Logičeskijs
L
Latvijas ceļiem - partiju.
bez modrības nekādi ceļi neglābs
b
"Tīnūži - Koknese" ir moderns, kvalitatīvs ceļš. Problēma ir nevis pašā ceļā, bet tajā, ka tas lielākoties iet cauri mežiem un ir taisns, vienmuļš. Līdz ar to daudziem autovadītājiem iemieg modrība, kas tā varbūt nenotiek uz paralēlā Rīgas-Daugavpils ceļa ar visiem tā līkumiem un apdzīvotajām vietām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē