Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vai jāsatraucas par Rimšēviča lietu?

Otrdien, 26. februārī, Eiropas Savienības (ES) Tiesa paziņos spriedumu, cik pamatoti tās ieskatā ir noteiktie amata ierobežojumi korupcijā apsūdzētajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam. Tas, ka Latvija ES Tiesai neesot sniegusi pierādījumus par faktiem, kuri Rimšēvičam tiek pārmesti, it kā var novest pie viņam labvēlīga lēmuma.

Bet tā nebūs ne slikta, ne uztraucoša ziņa Latvijai, ja vien patiesībai atbilst versija, ka valsts apsūdzība šādi rīkojusies izmeklēšanas interesēs, jo darbs pie pierādījumu nostiprināšanas un jaunu pierādījumu gūšanas šajā un vēl citās iespējamās korupcijas epizodēs turpinās pilnā sparā.
Ja patiesībai atbilst konfidenciāla informācija, ka kādā citā starptautiskā tiesvedībā kāds Latvijas valdības nolīgts starptautisks advokātu birojs daudz ko no vēl izmeklēšanas procesā esošajām liecībām par korupciju Latvijas banku uzraudzībā nodēvējis par spekulācijās balstītu, un arī Latvijas taktika ES Tiesā ir bijusi pretrunā ar prokuratūras pozīciju Rimšēviča lietā, nevis apzināta taktika izmeklēšanas interesēs, tad otrdienas iznākums var būt slikts signāls cerībai, ka augstākā līmeņa korupcija beidzot tiek izmeklēta.

Kopumā starptautiskas tiesvedības, kā, pēdējā laikā pētot dažādas ar kārtējo banku krīzi saistītas detaļas, secinājusi Diena, vispār ir īpatnēja paralēlā realitāte, kas varbūt arī nav patīkama valstij un draud ar sekām tās budžetam, tomēr ļauj uzzināt Latvijas publiskajā telpā tik reti dzirdamo, ko amatpersonas patiesībā domā.

Līdz ar to, pateicoties dažādajām tiesvedībām, kas krustu šķērsu notiek ar Valsts kancelejas līdzdalību, atbildot par nu jau vismaz divu pēdējo valdību un citu atbildīgo iestāžu savārītajām nepatikšanām, ir iespējams uzzināt patiesību, kas… rada vēl daudz vairāk jautājumu.

Nu, piemēram, lasot lielās Latvijas amatpersonu armijas pārskatus par vienas tādas aktuālas tiesvedības laikā ap Ziemassvētkiem liecināto, tu redzi, ka ietekmīgas, ar banku sfēru saistītas institūcijas vadība gadu veco ASV FinCen ziņojumu, kas ne vairāk, ne mazāk noveda pie vienas lielas bankas slēgšanas un potenciāli drīzā nākotnē arī pie vienas lielas tiesvedības, ir raksturojusi ne vairāk, ne mazāk kā "spekulācijas", kā tādu "uzmetumu", kas saistošs mūsu bankām, bet ne valsts iestādēm.

"Ir ļoti grūti interpretēt dokumentu, ko kādas valsts Finanšu ministrija rakstījusi, lai ierobežotu bankas darbību savā teritorijā, tāpēc mēs novelkam robežu, ciktāl mēs varam strādāt ar šo dokumentu. Mums tas bija tikai uzmetums. (..) Tie ir tikai apgalvojumi (..) ja nāks kādi nopietnāki pierādījumi vai informācija, tad mēs redzēsim, ko ASV amatpersonas patiesībā ar to domāja."

Ja pieņemsim, ka kādā Eiropas tiesas zālē pēdējo pāris mēnešu laikā tiešām ir izskanējusi šāda liecība, rodas jautājums, cik atbildīga ir bijusi amatpersonu politika un vai šī sirds izkratīšana starptautiskai arbitrāžai nevar potenciāli kļūt par pamatu jaunai tiesvedībai par to, kāpēc Latvijas amatpersonas spērušas soļus ASV FinCen paziņojuma iedzīvināšanai.

Top komentāri

kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Ja pareizi sapratu, vienīgais kas var nesatraukties ir Rimševics. Tiesa strādā nemākulīgi vai apzināti strādā ar nepilnu prasmi.
VVZ
V
Domāju, ka šajā lietā tieslietu sistēmā valda dažādu interešu klātbūtne, kas kokteilī ar neizdarību un nekompetenci novedīs pie tā, ka valsts kārtējo reizi dabūs pa kāju, bet par to maksās nodokļu maksātāji. Tik laika pagājis, bet te vēl stāsta pasaciņas par kaut kādu "pierādījumu nostiprināšanu"....
melnais humors
m
Mani neinteresē, vai Rimševics tiks vai netiks notiesāts. Mani interesē, vai apsūdzības ir pamatotas, un vai tiks noskaidrota patiesība. Un vēl - man ir lielas šaubas par Latvijas tiesu un tiesnešu objektivitāti un neangažētību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē