Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vajag pamatot lēmumus

Covid-19 saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā 24. septembrī bija 316,7, Igaunijā – 462,1, bet Lietuvā – 506,8, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Jāatgādina, ka SPKC datus par dažādām valstīm publisko reizi nedēļā, un pēdējo nedēļu dati ļauj secināt gan to, ka Covid-19 izplatība aug, gan to, ka ne vien mūsu valsts, bet arī Baltijas kaimiņzemes unikālu, inovatīvu risinājumu pandēmijas apturēšanai nav atradušas. (Latvijā 26. septembrī kumulatīvais rādītājs pārsniedza 400.)

Tas ir aktualizējis jautājumu par jau divas reizes – 2020. gada pavasarī un rudenī – pielietoto metodi, t. i., dažādu ierobežojumu ieviešanu. Lai gan politiskie līderi ir pauduši, ka nevēlas steigties ar ekonomikas apturēšanu, dažādu nozaru pārstāvji jau sākuši kampaņas "Mūsu nozari nedrīkst ierobežot!" stilā. Biznesa vidē pavīd arī ironizēšana par tādiem uzņēmējiem, kuri apgalvo, ka citas jomas epidemioloģiskās drošības vārdā vajag ierobežot, bet viņa darbības nišu gan ne. Turklāt ir jau arī saprotams, ka daudziem uzņēmumiem iespēja strādāt bez ierobežojumiem patiešām ir "būt vai nebūt" jautājums, jo 2019. gada peļņas radītie uzkrājumi, kas 2020. gada martā ļāva justies samērā mierīgi, jau ir sadiluši.

Protams, savas intereses cenšas virzīt ne tikai uzņēmēji, bet arī dažādu politisko strāvojumu pārstāvji, turklāt vēl visam pa vidu ir problēmas, ko rada mūsu sabiedrības sašķeltība attieksmē pret vakcinēšanos.

Lai valdība stresa apstākļos atkal nepieņemtu tik dīvainus lēmumus kā bēdīgi slavenie atļauto un aizliegto preču saraksti, kurus kritizējis pat ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA), paužot, ka "nedrīkst atkārtot iepriekšējo scenāriju, veidojot preču sarakstus", ir svarīgi, lai politiķi analizētu un sabiedrībai izskaidrotu, tieši kur ir lielākie riski inficēties ar Covid-19. 

Pandēmija ilgst jau pusotru gadu, vairs nav tādas situācijas, kāda bija pērn martā, kad ne Latvijā, ne citur Eiropā nebija pieredzes cīņā pret koronavīrusu SARS-CoV-2. Šobrīd sabiedrībai jau ir tiesības prasīt no valdības tādus lēmumus, kas mazinātu bažas, ka ierobežojumi tiek ieviesti panikas rezultātā vai arī tāpēc, ka atkal kārtējā sabiedrisko attiecību "superkomanda" ieteikusi radīt iespaidu par aktīvu darbošanos, un mazinātu bažas arī par to, ka ierobežojumi netiek ieviesti tāpēc, ka politiķi pakļaujas biznesa lobiju spiedienam. 

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) ir norādījis, ka Latvijā problēmas rada dezinformācija, bet, lai nerastos jaunas sazvērestības teorijas par tēmu "politiskā elite tautai melo", ir svarīgi, lai pati valdība sniegtu precīzu skaidrojumu par savu rīcību.

 


Visu interviju lasiet avīzes Diena otrdienas, 28. septembra, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē