Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Valsts atbalsta solījums – vienam no tūkstošiem

Nenoliedzami, Ministru prezidenta kandidāta Jāņa Bordāna (JKP) iecerētais valdības darba plāns kopumā ietver virkni labu un vienkārši realizējamu darbu, kas tuvākā vai tālākā nākotnē dotu arī pozitīvu rezultātu.

Tomēr, iedziļinoties dokumentā, šobrīd vairāk izskatās, ka solījumi pārsvarā saistīti ar naudas tēriņiem, bet ļoti nekonkrēti iezīmē to, no kurienes potenciālā valdība plāno ņemt naudu, lai visus labuma solījumus realizētu. Arī apņemšanās kāpināt nodokļu ieņēmumus līdz 35% no IKP, ievērojami samazinot ēnu ekonomiku, ir ļoti vispārīga un būtībā ir vērtējama kā "50 pret 50", proti, tas var izdoties un var arī neizdoties.

Taču īpašu uzmanību piesaista Bordāna iecerētās valdības deklarācijas viens no 11. punkta OIK mazināšana un energoefektivitāte apakšpunktiem. Un šajā gadījumā runa nav par pašu OIK, bet gan – labākajā gadījumā – ļoti divdomīgi saprotamu Bordāna (jo dokumenta nosaukums ir Deklarācija par J. Bordāna vadītā Ministru kabineta darba plānu) atbalsta solījumu vienam konkrētam privātam uzņēmējdarbības projektam. Proti, deklarācijā ir ļoti tieši un nepārprotami "melns uz balta» uzrakstīts: "Atbalstīsim nacionālā gāzes termināļa – Skultes LNG – realizāciju, lai nodrošinātu gāzes piegādes neatkarību no Krievijas." Neskatoties uz to, ka, nenoliedzami, Latvijai jāvērtē un jāmeklē iespējas paaugstināt savu energoneatkarību, tomēr šis konkrēti paustais Bordāna solījums rada jautājumu – vai tas ir normāli, ka valdības deklarācijā tiek nepārprotami apsolīts atbalsts vienam (!) no daudziem tūkstošiem Latvijā strādājošu uzņēmumu?

Turklāt, kā noskaidrojis raidījums Nekā personīga, a/s Skulte LNG Terminal padomes priekšsēdētājs, Latvijas goda konsuls ASV Pēteris Aloizs Ragaušs ir Jaunās konservatīvās partijas ceturtais lielākais ziedotājs – 10 000 eiro ziedojums JKP kontā ieripojis pēc tam, kad šā gada maijā Bordāns kopā ar partijas biedru Gati Eglīti devās uz ASV, kur, pēc partijas paustā, notika tikšanās ASV Kongresā un domnīcās, kā arī apmeklēts Amerikas Latviešu apvienības kongress Vašingtonā. JKP mājaslapā atrodama arī abu fotogrāfija ar goda konsulu.

Interesanti, ka Raugušs saistībā ar šo projektu raidījumam uzsvēris, ka tas došot iespēju Latvijā iegūt būtiski lētāku gāzi. Valstij tikai esot jārūpējas, lai starp gāzes piegādātājiem notiek godīga konkurence, rakstījis uzņēmējs. Ragaušs gan arī apgalvojis, ka projektam atbalsts tikšot meklēts Latvijas valdībā, Briselē un Vašingtonā.

Tas, ka cilvēks ziedo sev simpatizējošai partijai, nav ne nelikumīgi, ne neētiski. Taču šajā gadījumā, manuprāt, Bordānam tomēr būtu pienākums sniegt publisku skaidrojumu, vai viņa iecerētās valdības deklarācijā ierakstītais solījums sniegt būtībā valsts atbalstu konkrētam privātam uzņēmumam jeb privātam biznesa projektam, kura dalībnieks ir ziedojuma veidā iemaksājis JKP kasē iespaidīgu naudas summu, nav uzskatāms par potenciālu iespējamas politiskās korupcijas risku. Sevišķi ņemot vērā, ka JKP īpaši izceļ bezkompromisu tiesiskumu un korupcijas apkarošanu kā vienu no prioritātēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē