Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valstsgriba kā strausa politika

Svarīgāki par jaunā labklājības ministra Gata Eglīša (JKP) cinisko atklātību, piedraudot "nepareizi balsojušajām" pašvaldībām, ka ne jau sestdien notikušo vēlēšanu uzvarētājas Latvijas Reģionu apvienība (LRA) un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un tās dalīborganizācijas, bet četras valdības partijas, kurām salīdzinoši nav klājies tik labi (ar izņēmumiem), būs tās, kas kontrolēs valsts budžeta un Eiropas fondu naudas plūsmas, bija Valsts prezidenta Egila Levita mēģinājumi situāciju kušināt. Prezidents nākamajā rītā sabiedriskās televīzijas ēterā pamācīja Eglīti, kā no situācijas ir jāizmelojas, proti, jāpaskaidro, ka tas tā nebija domāts, ka ne partija, ne valdība tā nerīkošoties.

Tieši šādā Levita ieteiktā strausa politikā arī meklējami sestdien notikušo vēlēšanu rezultātu iemesli, kad tiek spriests, kā trešā daļa balsstiesīgo varēja ievēlēt sarakstus, kuru galvgalī ir personas, pār kurām ir kritušas kriminālas aizdomas. Levits par savas prezidentūras mērķi izvirzījis vismaz sev likt noticēt, ka viss nesmukais, korupcija, fondu sadale "savām" pašvaldībām, ar ko draud Eglītis, partiju nelegālā finansēšana, Taureņu pirts sarunas un tā tālāk, un tā tālāk, ir noticis kādā aizvēsturē, pirms ausa Valstsgriba. Un, lai tam noticētu visi, jaunajam ministram ir nedaudz jāizmelojas no cinismā (ne jau naivā atklātībā un godīgumā) pateiktas patiesības par reālpolitiku.

Reakcija uz šiem Eglīša izteikumiem arī sabiedrībā un medijos bija tik ārkārtīgi piesātināta ar emocijām, turklāt pilnīgi pretēju uzskatu nometnēs – gan tajā, kas viņu aizstāvēja par "atklātību un godīgumu", gan tajā, kura pieprasīja demisiju, apsūdzot "šantāžā" –, ka pilnīgi izslēdza racionālu politiķa izteikumu analīzi. Faktiski labklājības ministra teiktais abās nometnēs tika uztverts ar degsmi, bet paviegli, un tas arī Eglītim no šī trača ļāva iziet ar mēreniem zaudējumiem. 

Ne jau vēlētājiem bija mērķēts Eglīša vēstījums, kā kliedza tie, kuri tajā saskatīja draudus. Tā bija vistīrākā pašvaldību vadītāju šantāža, ka, nesadarbojoties ar jaunā labklājības ministra Jauno konservatīvo partiju (JKP), viņi pie lentīšu griešanas savās teritorijās lai necer tikt. Tāpēc nav jābrīnās, ka pārējās koalīcijas partijas nesteidza šo Eglīša neveiksmi ekspluatēt tik cītīgi kā opozīcijā esošās LRA un ZZS. Jo arī Jaunā Vienotība, Attīstībai/Par un Nacionālā apvienība šos savus administratīvos resursus plāno izmantot reģionālās ietekmes pārdalei ne mazākajā mērā. Tikai tā atšķirība, ka šajās partijās ir pieredzējušāki un labāk apmācīti politiķi, kuri atšķirībā no publiskajā politikā salīdzinoši nepieredzējušā Eglīša zina, par ko runāt neklājas. 

Starp citu, te ļoti zīmīga, bet atkal jau praktiski nepamanīta bija opozicionāra Alda Gobzema sapīšanās meistarībā, kad viņš Eglīti metās kritizēt tieši caur šo cinisko prizmu, sak, tas muļķis nesaprot, ko drīkst atklāti teikt, ko ne. Opozicionārs un uz jauno krastu vedējs Gobzems kā galveno problēmu saskata ne jau to, ka valdības partijas šādi menedžē fondu naudas sadali un reģionu attīstību, bet iekš tā, ka Eglītis nav apguvis politisko etiķeti – ko drīkst teikt skaļi un ko aiz slēgtām durvīm. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē