Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vējonim nav jāstumj Pabrika vezums

Tikai trīs nedēļas pēc vēlēšanām bez skaidrām valdības koalīcijas aprisēm neliecina ne par kādu "iestrēgšanu", ne krīzi, kas dotu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim mandātu aktīvi iejaukties valdības veidošanas sarunās, dodot priekšrocības kādam no trim minētajiem partiju premjera amata kandidātiem vai – gluži pretēji – velkot pajūgu kāda it kā bezpartijiska kandidāta virzienā.

Jā, dažiem valdības sarunās iesaistītajiem ir radies iespaids, ka Attīstībai/Par! (A/Par!) un tie sponsori, kas aiz šī spēka stāv, ir gatavi izaicinājumam saņemt premjera nomināciju, lai arī nepieciešamās vairākuma balsis Arta Pabrika valdības modelim tā arī nav piesaistītas. No nominētā premjera pozīcijām pārliecināšanai un solīšanai būšot cits svars.

Tādēļ uz 6. novembri, kad paredzēta jaunievēlētās Saeimas pirmā sēde, pat tiekot apsvērts izveidot tādu pagaidu prezidiju, kura sastāvs dotu skaidru signālu gan Valsts prezidentam, gan medijiem, gan sabiedrībai, kuriem spēkiem jaunajā politiskajā salikumā ir teikšana, kuriem krēslu Saeimas prezidijā pietiek, bet kuriem vietas pie galda nav.

45 balsis teorētiski ir Pabrikam, ja saskaita A/Par! 13, Nacionālās apvienības 13, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) 11 un Jaunās Vienotības astoņas balsis, tas ir, tos, kas apsēdušies pie "attīstītāju" noorganizētajiem darba grupu galdiem.

Nevajag tomēr arī pārvērtēt "attīstītāju" pelēko kardinālu manipulācijas spējas un iespējas. 2011. gada pašā sākumā, kad tuvojās Valsts prezidenta pārvēlēšana, tagadējais A/ Par! veidojošās partijas Latvijas attīstībai valdes loceklis Edgars Jaunups kopā ar savu toreizējo politisko "aktīvu" Solvitu Āboltiņu bija iecerējis līdzīgā veidā – uzņemoties iniciatīvu izveidot sabiedrisko komiteju kandidātu apspriešanai – panākt sava Valsts prezidenta izvirzīšanu un ievēlēšanu. Manipulācija izgāzās, kad neviens – ne bijušie prezidenti, ne toreizējie Saeimas frakciju līderi – pie Jaunupa un Āboltiņas uzklātā galda vienkārši nepiekrita sēsties. Nav trīsreiz jāmin, kurai šīs kontrolētās "sabiedriskās konsultēšanās" procesā bija jāiesēžas Valsts prezidenta krēslā.

Tiktāl situācija atkārtojas arī šoreiz – Jaunā konservatīvā partija (JKP) ar ticamu vai vienkārši ērtu iemeslu, ka nesēdīsies pie viena galda ar ZZS, ir no Jaunupa kompānijas manipulāciju pirmā cēliena izvalsējusi. Arī KPV LV pēc peļu slazdā ieliktā siera nav pastiepusies. Vējonim šajās spēlēs nav jāiesaistās, lai cik lielas likmes šobrīd notiekošās sarunas spēlētu viņa paša pārvēlēšanas izredzēs. No neoficiāliem valdības sarunās iesaistīto skaidrojumiem ir zināms, ka šobrīd ne A/Par! ies KPV LV premjera Alda Gobzema valdībā, ne KPV LV ies "attīstītāja" Pabrika valdībā. Vismaz patlaban, dodot priekšrocības vienam no šiem neiespējamiem modeļiem, Rīgas pils, iespējams, negribēti, tomēr veidotu Saskaņai izdevīgu situāciju.

Saskaņai visienesīgākais Saeimā vienmēr ir bijis amorfais stāvoklis, kad regulāri jāaizdod savas "zelta balsis" brīžos, kad "latviskās partijas" savā starpā kaut ko nevar sadalīt. Tāpēc sešu "latvisko partiju" sadalīšanos divos blokos, kas viens ar otru bez Saskaņas nespētu pieņemt principiālus lēmumus, būtu patiesi ļaunākais variants situācijā, kad labu variantu nav.

Top komentāri

Logičeskijs
L
Vējonim nekas nav jādara (gandrīz). Par savu darbību Valsts prezidents politisku atbildību nenes.
Grietas Apanausks
G
Neesmu pārliecināts, ka Vējonis mēģina stumt Pabrika vezumu, jo aiz triju minēto MP kandidātu muguras ēnā slēpjas īstais MP kandidāts, kuru mēs nezinām, bet iespējams zina vecie koalīcijas biedri, kuriem kopā sanāk 32 balsis.
juris
j
Jaunups palši zināms shēmotājs un manipulātors, Gobzems-bijušais Maksātnespējas administrācijas direktors. jautri, vai ne? Tādi cilvēciņi groza valsti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē