Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna
Jāuzdot jautājums valdībai, politiķiem, Saeimas deputātiem – ko darīt?

Viesstrādnieki (ne)atbrauks?

Patlaban rodas iespaids, ka uzņēmēju bažas par darbinieku trūkumu un aizsāktā diskusija par viesstrādnieku aicināšanu uz Latviju devusi Saeimas vēlēšanu kampaņas virzienu Nacionālajai apvienībai.

Šī politiskā spēka paustā nostāja "Mazkvalificētu viesstrādnieku iebraukšanai Latvijā – NĒ!" varētu izrādīties vēl populārāka nekā iepriekšējais sauklis "Bēgļu masveidīgai uzņemšanai Latvijā – NĒ!" tāpēc, ka mūsu sabiedrībai nav tādas vēsturiskās pieredzes, ka te milzīgā skaitā ierastos bēgļi no tālām zemēm. Toties relatīvi nesenajos padomju laikos ir piedzīvota masveidīga viesstrādnieku jeb, kā vēsturnieki formulē, migrantu ierašanās no citām, toreizējām padomju republikām. To ņemot vērā, ir saprotams, kāpēc daļā sabiedrības arī patlaban jūtama spēcīga skepse pret viesstrādnieku aicināšanu uz mūsu valsti strādāt.  

Turklāt mums, skaitliski nelielai nācijai, kam savu valsti izdevies nodibināt tikai XX gadsimtā un kam nācies dzīvot pēc svešu varu likumiem, ir psiholoģiski pilnīgi citāda nostāja pret ārvalstnieku ierašanos nekā, teiksim, lielajai zviedru nācijai, kurai nav bijis jāpiedzīvo dažādas okupācijas varas.

Latvijas nācijas vēsturiskā trauma ir dziļa, un smeldze par uzspiestām svešām valodām un mentalitātēm joprojām ir jūtama.

Taču svarīgas ir ne tikai pagātnes rētas, bet arī tagadnes izaicinājumi, kurus ignorēt nav gudri.

Piemēram, dzelzceļa Rail Baltica projekts. Būvniecības nozarē darbinieku jau tagad trūkst. Un te jāuzdod jautājums valdībai, politiķiem, Saeimas deputātiem – ko darīt? Rail Baltica ir Eiropas Savienības līmeņa projekts. Tas nav viena uzņēmēja plāns atvērt vēl devīto restorānu situācijā, kad jau iepriekš atvērtajos astoņos restorānos trūkst gan darbinieku, gan apmeklētāju.

Iespējams, cilvēkus, kas strādās vērienīgā Rail Baltica projekta īstenošanā, pārvilinās no citām nozarēm, kā arī atradīs darba meklētāju rindās. Un varbūt izdosies iesaistīt arī nelielu skaitu reemigrantu – no mūsu valsts aizbraukušo cilvēku, kuri no ārzemēm atgriezīsies Latvijā vismaz uz laiku. Taču visticamāk, ka ar šiem visiem cilvēkiem būs par maz. 

Ja mūsu sabiedrībai ir psiholoģiski grūti pieņemt viesstrādnieku ierašanos, tad nav citu variantu kā Latvijas ekonomiskās izaugsmes politiku sistemātiski vērst uz moderno tehnoloģiju attīstību, lai tehnoloģijas aizvien vairāk aizstātu cilvēku darbu. Pēdējā laikā tiek uzsvērts, ka Eiropu sāk apsteigt Āzijas ekonomiski spēcīgākās valstis, un tas notiek arī tāpēc, ka šajās valstīs ļoti mērķtiecīgi tiek paplašināta tehnoloģiju izmantošana tautsaimniecībā.

Top komentāri

reptilis
r
Ja,runājam,par ukraiņiem...baltkrieviem...krieviem...,tad viņi internetā ļoti labi apmainās ar informāciju par algām ...darba apstākļiem dažādās valstīs....un šī informācija ir tāda - uz Latviju un Lietuvu nav jēgas braukt,tad jau labāk kādu laiku pastrādāt Polijā vai Somijā un tad doties uz Vāciju...Norvēģiju...Lielbritāniju...ASV...Kanādu. Bet pašreizējā neoliberālā ekonomiskā doma paredz piedzimi piemēram Latvijā...mācijies Londonā...aizbrauci strādāt uz Ķīnu...pēc tam pārcēlies uz ASV ,jo tur visa nauda ""grozās""un ""gozējas"":)))...tādi,Jaunie Klejotāji bez dzimtenes - ubi bene ubi patria:))) Bagātās valstis ""nosūks""visus aktīvākos gudrākos...bagātākos...Vidējās valstis-vidējos....un nabadzīgās tā arī dzīvos nabadzīgi....un bus zonas ,kur pat valstis skaitīsies uz papīra ,bet valdīs krimināli grupējumi.....tā kā nākotne Pasaulē nav rožaina.
docents čuvaks
d
Šeit ir vēl viens arguments. Ja mazkvalificētam viesstrādniekam maksā algu zem vidējās algas valstī, kaut arī pirmos dažus gadus viņš dzīvo kopuškā pa četriem istabā, pēc dažu gadu paiešanas viņam rodas tiesības uz ilgtermiņa vai pastāvīgo uzturēšanās atļauju. Un tad jau viņam rodas tiesības arī uz dažādiem pabalstiem - bērnu ( 5 un vairāk...), maznodrošināto (jo no algas zem vidējās jāuztur sieva, sievasmāte, pāris vectētiņi, vecmammas, brālēni utt., dzīvokļa pabalstu, māmiņalgām, tētiņalgām uttt. Kad pienāk pensijas vecums, viņam jāmaksā pensija vismaz minimālajā apjomā, pat ja viņa pensiju iemaksas neveido minimālo pensiju. Rezultāts - ja mēs ievedam mazkvalificētus strādniekus, kuru nopelnītais nenodrošina pilnas sociālās izmaksas, tad mēs tikai palielinām slogu uz mūsu sociālo un pensiju budžetu. Līdz ar to zaudējam, lai daži uzņēmēji īstermiņā iegūtu. Tātad - kā bija teiktds iepriekš - nevari samaksāt normālu algu (arī tādu. lai atgrieztos aizbraukušie) - bankrotē un pazūdi.
aha
a
ja pašu cilvēkiem maksātu tādas algas, kādas jāmaksā viesstrādniekiem, nekādu viesstrādnieku nevajadzētu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kam vajag jauno dzelzceļu?

Saistībā ar projekta Rail Baltica smagnējo gaitu ir sācies vainīgo meklēšanas un atbildības pārspēlēšanas laiks.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē