Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits
Phenjanai tiek solīta nu jau pilnīga izolācija, lai gan tikai retais tic, ka tā liks Ziemeļkorejai mainīt plānus

Ziemeļkoreja – krīze bez pieņemama risinājuma

Ziemeļkorejas kodolprogramma ir radījusi tādu starptautisku saspīlējumu, ka šā brīža situācija nereti tiek salīdzināta pat ar tā dēvēto Karību krīzi. Tomēr Karību krīzes laikā kodolkara draudi tika novērsti samērā ātri, bet šoreiz izeja no situācijas labākajā gadījumā atrodas pie ļoti tāla horizonta.

Jāatgādina, ka augusta beigās Ziemeļkorejas raķete, potenciāli spējīga nest kodolieročus, nolidoja 2,7 tūkstošus kilometru, tostarp virs Japānas teritorijas, bet Phenjana nodēvēja izmēģinājumu par "prelūdiju pirms Guamas" – salas, kas atrodas četru tūkstošu kilometru attālumā no Ziemeļkorejas un kurā dislocēta ASV gaisa kara spēku bāze. Dažas dienas vēlāk Phenjana veica pazemes kodolizmēģinājumu, pēc skaita sesto valsts vēsturē, turklāt uzspridzināts tika kodoltermiskais lādiņš, kas ir jauna pakāpe valsts kodolprogrammā.

ASV, kuras gadiem ilgi cenšas panākt Phenjanas kodolprogrammas likvidēšanu, vēlams, kopā ar visu režīmu, uz notikušo reaģēja ļoti asi, neizslēdzot pat militāras metodes, kas jau ir izraisījis paniku Dienvidkorejā un Japānā. Militāra konflikta gadījumā Phenjanai paliek iespējas dot atbildes triecienu, un galvenā cietēja var izrādīties Dienvidkoreja, kuras kā valsts turpmāka pastāvēšana šī scenārija gadījumā vispār atrodas zem jautājuma zīmes. Tāpat pastāv iespēja, ka Japāna var piedzīvot jaunu Hirosimu un Nagasaki. Cik šie riski ir reāli, nav zināms, tomēr militārs risinājums (pret kuru nopietnas pretenzijas ir arī Ķīnai un Krievijai) ir gandrīz izslēgts.

Problēmas ir arī ar citām metodēm. Līdz šim cīņa pret Ziemeļkorejas kodolprogrammu ir izpaudusies kā aizvien drakoniskākas sankcijas pret pasaules pēdējo komunisma bastionu un kā militāra spēka demonstrēšana, kas ar panākumiem nav vainagojusies. Tagad, pēc pēdējiem izmēģinājumiem, Phenjanai tiek solīta nu jau pilnīga izolācija, lai gan tikai retais tic, ka tā liks Ziemeļkorejai mainīt plānus. Režīmam palikšana pie varas ir dzīvības vai nāves jautājums.

Savu risinājumu tikmēr ir piedāvājušas Ķīna un Krievija, kuras aicina Ziemeļkoreju iesaldēt kodolprogrammu un pārtraukt raķešu izmēģinājumus, bet ASV un Dienvidkoreju – atteikties no militārajiem manevriem un spēka demonstrēšanas. Savukārt Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs, kurš zināms ar atbalstu kodolieroču pilnīgai aizliegšanai, ir aicinājis atzīt Ziemeļkorejas kodolstatusu, kas nozīmētu arī tās tiesību atzīšanu uz kodolieročiem, būtībā oficiāli likvidējot galvenos pret valsti noteikto sankciju cēloņus.

Tiesa, ikviens no šiem variantiem būtu nopietns trieciens ASV starptautiskajam prestižam, kā arī, kas daudz būtiskāk, apliecinājums, ka pat visnepievilcīgākajiem režīmiem ir iespējams noturēties pie varas, ja vien tie iegūst īpašumā pietiekamu skaitu kodolieroču. Pretējā svaru kausā tikmēr ir nebeidzama spriedze un iznīcinoša kara draudi Korejas pussalā ar varbūtību izvērsties tālu aiz tās robežām. 

Top komentāri

fakts
f
Jo ilgāk tiks izslēgts militārs risinājums, jo traģiskākas būs sekas. Pagājušā gadsimta 30to gadu sākumā likvidēt Hitleru režīmu nebija nekādu problēmu, izdarīt to 30to gadu otrajā pusē jau bija grūtāk, bet arī toreiz gribēja izslēgt militāro risinājumu un tad nācās to darīt 40to gadu sākumā.
MM
M
Kaut viens autors būtu analizējis KĀPĒC Kim-Sūds tā uzvedas - bumbas un raķetes mētā? Viņam uzmanības pietrūkst vai kas par lietu? Kā pusaudzis, kurš pie skolas psihologa jāved!
vecis
v
patreiz Z-koreja kopē Hruščova laikus sovjketijā- iznākums bez bruņota konflikta būs tāds pat kā ar sovjetiem - jāgaida kamēr tur pie varas nāks kāds līdzīgs Gorbačovam,kurš tad arī sapratīs,ka VIŅA izdzīvošana ir atkarīga no NE-KARA!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tērēšanas kāre

Jāatzīst, pašreizējā valdība īpaši neatšķiras no iepriekšējām, ja vērtējam arogances līmeni, nodokļu maksātāju naudas tērēšanas kāri un apjomus un spēju jebkurā veidā un ar jebkuriem līdzekļie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē