Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Pagaidām šķiet, ka no ūdens nonākšanas biržā būs vairāk nepatikšanu nekā ieguvumu

Žvadzošie ieroči un ūdens tirgošana biržā

Aizvien lielākas bēgļu plūsmas un ģeopolitiskās spriedzes pieaugums pasaulē pēdējā laikā ir saistīts ne vien ar cīņām par naftas un citu preču biržas kotēto stratēģiski nozīmīgo izejvielu ieguves laukiem, bet arī ar pārtikas un ūdens trūkumu. Tieši pēdējais var kļūt par "jauno naftu", jo, pieaugot planētas iedzīvotāju skaitam, konkurence par katru saldūdens litru kļūst lielāka.

Tieši nesaskaņas par Nīlas ūdeņu izmantošanu Lielā Etiopijas atdzimšanas dambja dēļ ir iemesls augošajām nesaskaņām Etiopijas un tās kaimiņvalsts Ēģiptes starpā. Neizklausās optimistiski, taču strīds var kļūt ilgstošs un pašreizējā ieroču žvadzināšana var izvērsties arī nopietnākās militārajās akcijās. Turklāt šis var būt tikai viens no kārtējiem konfliktiem, kas saistīts ar ūdens resursu pārdali, jo dažādu sauso reģionu pasaulē netrūkst un iedzīvotāju skaits tur turpina strauji pieaugt.

Kopējo situāciju vēl vairāk nokaitē fakts, ka tie, kuriem kabatas ir dziļākas, izrāda vēlmi nopelnīt uz to rēķina, kuriem ikdienišķo vajadzību nodrošināšana sagādā ne mazums problēmu. Runa ir par ieceri tirgot ūdeni biržā. Ja publiski pieejams resurss kļūs par biržas preci, uz kopējā globālā fona nelielas cilvēku grupiņas vēlme labi nopelnīt var sagādāt visai pamatīgus sarežģījumus pārējiem. Galvenie cietēji būs iedzīvotāji planētas sausākajos reģionos, kuru īpatsvars līdz ar globālām klimata pārmaiņām palielinās un, iespējams, nākotnē var pieaugt vēl vairāk. Jāpiebilst, ka vairumā gadījumu planētas sausāko reģionu iedzīvotāji ne tuvu nav paši turīgākie un viņu ikdiena iztikas sagādāšanai kļūs vēl spriedzes pilnāka, turklāt pilnīgi droši varam prognozēt arī dažāda kalibra konfliktu skaita pieaugumu, kam var sekot plašāka mēroga militārās aktivitātes. Ja ūdeni sāks tirgot biržā, no nepatīkamām sekām, visticamāk, neizbēgs arī Eiropa. Ne tikai tās daļa, kur klimats kļūst sausāks, bet arī tā dēvētie bagātie ziemeļi, kuriem jārēķinās ar aizvien jaunām, iespējams, apjomu ziņā vēl nebijušām bēgļu plūsmām no Āfrikas un Āzijas valstīm. Tomēr ar to gan pasaules, gan pārējo eiropiešu problēmas nebūs izsmeltas. Ja ūdens kļūs par biržas preci, tas, visticamāk, atstās ietekmi uz inflāciju, jo ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem nāksies maksāt "biržas tiesu" par ūdeni, kas galarezultātā tautsaimniecībai var radīt kvantitatīvo regresu, izņemot naudu no ekonomikas un veicinot iedzīvotāju reālās pirktspējas samazināšanos. Sevišķi problemātiskā situācijā var nonākt lauksaimniecība, kas pat mūsu garuma un platuma grādu krustpunktā cieš no ievērojamām mitruma svārstībām, un tā dēvēto slikto sauso gadu netrūkst. Citviet situācija ir vēl sarežģītāka, taču pārtika vēl aizvien ir cilvēces eksistences pamats, un, ja arvien lielāka iedzīvotāju daļa būs spiesta dzīvot trūkumā, nāksies rēķināties ar aizvien nedrošāku pasauli gan no finansiālā, gan politiskā viedokļa.

Protams, ūdens nonākšana biržas sarakstos sola arī iespējas. Proti, tik vitāli svarīgajam šķidrumam piedzīvot dažādu ieguves tehnoloģiju attīstības bumu. Šādā gadījumā  tautsaimniecība tiktu pie pavisam jauna sektora, turklāt ūdens ieguves izmaksām vajadzētu kristies. Tomēr pagaidām šķiet, ka no ūdens nonākšanas finanšu tirgū būs vairāk nepatikšanu nekā ieguvumu.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
"Runa ir par ieceri tirgot ūdeni biržā. Ja publiski pieejams resurss kļūs par biržas preci, uz kopējā globālā fona nelielas cilvēku grupiņas vēlme labi nopelnīt var sagādāt visai pamatīgus sarežģījumus pārējiem..." . . . . . Nav tālu - gaisu jau tirgo. Co2 kvotas. Pasaule maksā un priecājas... , ka šo ņem cenzēts.
reptilis
r
Šajā rakstā pats galvenais jautājums nav ūdens trūkums ....tā daudzums ir tāds pats ,kā pirms tūkstoš gadiem...Galvenais jautājums ir - kāpēc cilvēki vairojas tur,kur ir liela nabadzība un nevairojas tur,kur iestājas labklājība? Politiķi nemīl mūsdienās par to runāt,jo vārda Brīvība ir atcelta un iestājies Politkorektums:(((
jānis
j
Patiesībā nekā pārsteidzoša te nav, neizglītoti mūļi neko jaunu izdomāt nav spējīgi. Tā turpināt, vēl jau paliek daudzas citas lietas, gaiss, ko elpojam, klusais vai skaļais pirdiens, ko izdvešam utt. Tā kā, uz priekšu mūļi!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē