Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ikstens: Saskaņā vērojama Urbanoviča flanga nostiprināšanās

Partijā Saskaņa vērojama tās līdera Jāņa Urbanoviča flanga nostiprināšanās, skaidroja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens.

Uz situāciju partijā, no kuras septembrī izslēgti divi Saeimas deputāti, Ikstens piedāvā raudzīties plašākā kontekstā, atgādinot, ka ilgāku laiku partijā darbojušies divi flangi jeb poli - viens no tiem saistīts ar bijušo Rīgas mēru Nilu Ušakovu, bet otrs - ar tagadējo partijas līderi Urbanoviču.

"Brīdī, kad Ušakova politikas rezultātā partija ir cietusi sakāvi Rīgas domē un viņš pats ir fiziski prom Briselē, nevarot aktīvi iesaistīties partijas iekšējās batālijās klātienē, otrs strāvojums mēģina kaut kā atjaunot savu ietekmi," pauda eksperts, pieļaujot, ka no partijas izslēgtie deputāti Vjačeslavs Dombrovskis un Ļubova Švecova bija saistīti ar "Ušakova galu".

Ikstens uzskata, ka patlaban partija mēģina pārvarēt krīzi, kas ilgst vēl kopš Eiropas Parlamenta vēlēšanām un kulminēja sakāvē Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās.

"Tagad notiek kaut kādi krīzes novēršanas darbi. Vai krīze būs sekmīgi novērsta un problēmas būs nokoptas, vai arī viena problēmas risināšanas gaitā radīsies jaunas, to nevar acumirklī pateikt," pauda eksperts.

Politologs atgādināja, ka "šķeltnieki, kas nebija apmierināti ar Saskaņu, partiju pameta vēl Rīgas domes darba laikā, vājinot Ušakova spārnu". Citas "atšķirīgās balsis" partijā, kas pēc divu Saeimas deputātu izslēgšanas varētu parādīties vēl, Ikstens pagaidām nesaskata.

"Urbanovičs konsolidē savu teikšanu partijā. "Saskaņā" atjaunināta partijas Dome, kas arī ir Urbanovičam lojālāka un kur viņam lielāka ietekme," teica politologs, piebilstot, ka vismaz īstermiņā Urbanovičs nostiprinās savu ietekmi partijā.

"Cits jautājums ir, kā tas ietekmēs partijas tālāko attīstību, jo tagad partija ir bez jaunas sejas," vērtēja Ikstens, pieļaujot, ka partijai būtu jāpiedāvā jauni personāži. Viņaprāt, Dombrovska virzīšana bija šāds mēģinājums. Arī Rīgas domē ievēlētā politiķa Konstantīna Čekušina virzīšana mēra amatam uzskatāma par mēģinājumu radīt jaunu seju, taču tas neesot izrādījies veiksmīgs.

Ikstens uzsvēra, ka Saskaņai ir arī citi izaicinājumi, piemēram, Latvijas krievu savienības (LKS) "atpakaļuznāciens, kas varbūt bija īslaicīgs Saskaņas vājuma radīts rezultāts Rīgā, vai kāds ilglaicīgāks rezultāts". Jautājums ir arī par partijas Alternative nākotni, jo arī šis politiskais spēks tēmē uz līdzīgu elektorātu, uzskata politologs. Vienlaikus neskaidra paliekot bijušā Daugavpils mēra Andreja Elksniņa nākotne partijā Saskaņa.

"Patlaban Saskaņai ir jābūt ne tikai kārtības ieviešanas un Urbanoviča ietekmes konsolidācijas fāzē, bet arī pārdomu fāzē," uzsvēra Ikstens.

Politologa ieskatā, Ušakova retorika, kas vairāk uzsver piederību krievvalodīgo kopienai, varētu iezīmēt pirmos secinājumus par nepieciešamajām pārmaiņām partijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē