Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

ANO: Pasaulē piespiedu kārtā pārvietoti 120 miljoni cilvēku

Karu, vardarbības un vajāšanas dēļ pasaulē piespiedu kārtā ir pārvietoti 120 miljoni cilvēku, ceturtdien paziņoja ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR).

Kā norādīja UNHCR, piespiedu pārvietošana pasaulē atkal ir pārspējusi rekordus, jo konflikti tādās vietās kā Gazas josla, Sudāna un Mjanma piespiež vēl vairāk cilvēku pamest savas mājas.

Pasaules pārvietoto iedzīvotāju skaits šobrīd ir līdzvērtīgs Japānas iedzīvotāju skaitam, paziņoja UNHCR.

"Konflikti joprojām ir ļoti, ļoti liels masveida pārvietošanas iemesls," žurnālistiem sacīja UNHCR vadītājs Filipo Grandi.

Pagājušā gada beigās bija pārvietoti 117,3 miljoni cilvēku, teikts UNHCR ziņojumā. Līdz aprīļa beigām šis skaits bija vēl vairāk pieaudzis, un tiek lēsts, ka visā pasaulē pārvietoto personu skaits sasniedz 120 miljonus.

Šis skaits ir palielinājies salīdzinājumā ar 110 miljoniem pirms gada, un tas ir pieaudzis 12 gadus pēc kārtas - kopš 2012.gada tas ir gandrīz trīskāršojies, ņemot vērā jaunu un mainīgu krīžu kombināciju un nespēju atrisināt ilgstošas krīzes, norādīja UNHCR.

Grandi sacīja, ka, pirms astoņiem gadiem stājoties amatā, viņš bija šokēts par lielo pārvietoto personu skaitu.

Viņš teica, ka kopš tā laika šis rādītājs ir "vairāk nekā divkāršojies", raksturojot to kā "briesmīgu apsūdzību pasaules stāvoklim".

Grandi norādīja uz jūtamu krīžu skaita pieaugumu, kā arī uzsvēra, ka klimata pārmaiņas ietekmē iedzīvotāju pārvietošanos un izraisa konfliktus.

Pagājušajā gadā UNHCR izsludināja 43 ārkārtas situācijas 29 valstīs - vairāk nekā četras reizes vairāk nekā pirms dažiem gadiem, viņš teica žurnālistiem.

No 117,3 miljoniem pārvietoto personu 2023.gada beigās 68,3 miljoni bija iekšēji pārvietotas personas savā valstī, liecina ziņojums.

Tikmēr bēgļu un citu personu, kam nepieciešama starptautiska aizsardzība, skaits pieauga līdz 43,4 miljoniem, teikts ziņojumā.

UNHCR atspēko viedokli, ka visi bēgļi un citi migranti dodas uz bagātajām valstīm.

"Lielākā daļa bēgļu ir izmitināti kaimiņvalstīs, un 75 % no tiem dzīvo valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem, kuras kopā rada mazāk nekā 20% no pasaules ienākumiem," teikts ziņojumā.

Sudānas pilsoņu karš ir bijis galvenais faktors, kas palielinājis pārvietoto personu skaitu.

Kopš 2023.gada aprīļa, kad sākās karš starp konkurējošiem ģenerāļiem, vairāk nekā deviņi miljoni cilvēku ir pārvietoti, un 2023.gada beigās gandrīz 11 miljoni sudāniešu zaudējuši dzīvesvietu, norādīja UNHCR.

Arī Kongo Demokrātiskajā Republikā un Mjanmā pagājušajā gadā nežēlīgo kauju dēļ valsts iekšienē pārvietoti miljoniem cilvēku.

Savukārt Gazas joslā, pēc ANO aplēsēm, 1,7 miljoni cilvēku - 75 % iedzīvotāju - ir pārvietoti kara dēļ, ko pirms astoņiem mēnešiem izraisīja "Hamās" 7.oktobra uzbrukums Izraēlai.

Ukrainā pagājušajā gadā valsts iekšienē no jauna pārvietoti aptuveni 750 000 cilvēku, bet līdz 2023.gada beigām kopumā reģistrēti 3,7 miljoni valsts iekšienē pārvietoto personu.

Ukrainas bēgļu un patvēruma meklētāju skaits palielinājās par vairāk nekā 275 000, sasniedzot sešus miljonus.

Sīrija joprojām ir pasaulē lielākā pārvietoto personu krīze, jo 13,8 miljoni cilvēku ir piespiedu kārtā pārvietoti valsts iekšienē un ārpus tās, norādīja UNHCR.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Studēt augstskolā ir vērts

Jauniešiem, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību un prāto, ko darīt tālāk, racionālāka izvēle var izrādīties studēšana augstskolā. To ļauj secināt Ekonomikas ministrijas (EM) veidotās darba tirg...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē