Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Īpašums

Ober haus: Zemes tirgū vismazāk darījumu pēdējos gados

Decembrī darījumi ar zemes nekustamajiem īpašumiem notika tādā pašā apjomā kā iepriekšējos divus mēnešus, kas ir pēdējo gadu zemākais rādītājs. Cenas decembrī arī nav mainījušās – pārdevēji nav gatavi tās nolaist, savukārt pircēji uzstājīgi gaida cenu pazeminājumu. Arī gada griezumā zemes īpašumu vidējās cenas nav būtiski mainījušās.

Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus apskats par 2007.gada decembri

2007.gada decembra beigās Ober-Haus aprēķinātā Rīgas sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1488 EUR/m2 (novembrī 1519 EUR/m2). Vidējais cenu samazinājums mēneša laikā ir 2%. 2007.gada decembra vidējā cena sakrīt ar Ober-Haus 2006.gada oktobrī aprēķināto cenu (1490 EUR/m2).

Andrejsalu piedāvā par 47 miljoniem

Privatizācijas piedāvājumā uzņēmējiem ietverta arī Laikmetīgās mākslas muzejam paredzētā zeme. Privatizācijas atlaides lielums atkarīgs no tā, par cik uzņēmēji iepirkuši sertifikātus. Valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi Andrejsalas un Eksporta ostas teritoriju nomniekiem izsūtījusi piedāvājumu privatizēt bijušo ostas teritoriju.

Spānijas mājokļu tirgus sastingst

Nekustamo īpašumu tirgus krīze sasniegusi vienu no pēdējos gados visstraujāk augušajām Eiropas valstīm - Spāniju. Gluži kā ASV, arī tur māju tirdzniecība ir tikpat kā apstājusies, un cilvēki pat sāk atteikties no nopirktajiem dzīvokļiem.

Tualetes vietā - veikali un biroji

Pelēcīgi balta, nolupusi un nodrupusi sabiedriskā tualete, kas ilgāku laiku darbojās starp Kalēju, Rīdzenes un 13.janvāra ielu, jau pāris nedēļu stāv ieskauta ar plēvi apvilktu žogu. Kuru katru mirkli tualete tiks nojaukta, lai tās vietā varētu sākt īstenot firmas Namsaimnieks 9 projektu, proti, tirdzniecības, pakalpojumu un biroju ēkas būvniecību. Līdz reāliem darbiem gan paies vismaz gads, jo būs jāveic teritorijas arheoloģiskā izpēte.

Dāvana vai ēsma?

Mājokļa pircējam jāvērtē, vai pārdevēja piedāvātā dāvana nav tikai ziepju burbulis pievilināšanai, kas jāapmaksā pašam. Tirgus pieklusuma apstākļos daudzveidīgu izpausmi radis jauno mājokļu pārdevēju radošais potenciāls - lai pievilinātu klientus, tiek izdomāti arvien jauni paņēmieni.

Latio: pieaug attīstītāju skaits, kas samazina jauno projektu cenas

Jaunajiem projektiem saglabājas ievērojama cenu atšķirība starp attīstītāju piedāvātajām un pārpircēju noteiktajām cenām, kas ir par 15-20% zemākas. Decembrī palielinājās to attīstītāju skaits, kuri bez pamudinājuma samazināja cenas vai piedāvāja mājokļu pircējiem papildu bonusus. Tāpat attīstītāju vidū palielinās to īpatsvars, kas piedāvā paši kreditēt pircējus, vai arī garantē, ka nepieciešamības gadījumā atpirks īpašumus.

Latio: savrupmāju un zemes tirgū tādas pat tendences kā sērijveida dzīvokļu tirgū

Savrupmāju tirgū decembrī, līdzīgi kā novembrī, cenu ziņā saglabājās nesabalansēts piedāvājums un pieprasījums. Pircējiem vēlamās cenas no pārdevēju prasītajām atšķiras par 30-40% un vairāk. Tomēr pakāpeniski arī šajā tirgus segmentā sāk parādīties tendences, ko līdz šim varēja novērot sērijveida dzīvokļu tirgū.

No ekspolitiķa par miljonāru

Diena pēta: Kas bija investors veiksmīgajam Māra Gaiļa nekustamā īpašuma biznesam Ķīpsalā? Neoficiāli par to runāja jau sen. Tomēr konkrētu apliecinājumu tam, ka būtisku artavu ekspremjera, viena no savulaik ietekmīgā Latvijas ceļa līderiem Māra Gaiļa uzplaukušajam nekustamā īpašuma biznesam devis Ventspils mērs Aivars Lembergs nebija.

Saudzīgi Ziepniekkalnā. Liepu nams

Piebraucot Liepu namam pelēki tumšajā rudensziemas pēcpusdienā, jūtama patīkami melanholiska noskaņa. Tas uzcelts Vienības gatves Ziepniekkalna pusē, veco privātmāju grupā, kas 1980.gados, koku un krūmu ieskautas, noturēja padomju daudzstāvu blokmāju tuksneša izplešanos līdz pašai Vienības gatvei.

Latio: 2007.gadā sērijveida dzīvokļu cenas kritušas par 7,3%

Decembrī, līdzīgi kā iepriekš, saglabājās tendence - pircēji gaida tālāku cenu kritumu un samazina pieprasījumu pēc dzīvokļiem. Aktivitāti papildus mazināja sezonālais svētku faktors. Mājokļa iegādes plāni tika pārcelti uz nākamo gadu.

Ober Haus: Vētra pārdzīvota. Melnākā diena nepienāca

Sērijveida dzīvokļu vidējā cena 2007.gada novembra beigās atgriezās 2006.gada novembra līmenī - 1520 EUR/m2. Jau pērn decembrī bija manāma tendence - ja cena kāpa virs 1520 m2, tirgus aktivitāte sāka mazināties, kas izpaudās kā mazāks pirkuma līgumu skaits, sākot no 2007.gada janvāra. Tātad galvenais tirgus atdzišanas cēlonis šogad bija 2007.gada sākumā sasniegtā cena, - šīs nedēļas beigās publiskotajā jaunākajā tirgus pārskatā secina Ober Haus.

Dzīvokļu rindā esošos izmitinās jaunajos projektos

Lai straujāk mazinātu rīdzinieku rindu uz pašvaldības dzīvokļiem, dome turpmāk plāno ne tikai būvēt daudzdzīvokļu mājas, bet arī apsver iespēju tās pārpirkt vai nomāt no privātfirmām. Pēc nekustamo īpašumu speciālistu vērtējuma, šāds piedāvājums varētu ieinteresēt uzņēmumus, kas nemitīgi augušo būvniecības izmaksu dēļ domā par objekta pārdošanu.

Jaunbūves, kas pārveidos Latviju

Nedomājiet, mēs negribam pārtaisīt pasauli…, rimti iesāk Artūrs Gredzens, bet brālis Ivars viņu pārtrauc ar apņēmīgu: "… tikai Latviju!". Pirmās zema enerģijas patēriņa dzīvojamās privātmājas uzcēlēji Latvijā, SIA Artiva līdzīpašnieki, nebūt negrasās apstāties pie šī projekta, bet lolo nopietnus plānus - nākamais būvējums būs pasīvā māja, kuras komfortablai ekspluatācijai vajadzīgs naga melnums enerģijas.