Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Īpašums

Būs jauna pieeja projektu vērtēšnai

Līdz nākamā gada 15.janvārim Rīgas domes pilsētas attīstības departaments gaida pieteikumus konkursā par tiesībām izstrādāt Rīgas trīsdimensiju modeli, ziņo BNS. Tajā varēs ievietot objektus, kas atrodas būvniecības stadijā, kā arī pašvaldības institūcijās saskaņotus būvprojektus. Savukārt arhitektiem un pilsētplānotājiem jaunu būvniecības priekšlikumu gadījumos būs iespēja ievietot modelī piedāvātos būvapjomus, kā arī veidot fotomontāžas. Pašvaldībā uzsver, ka tas viss nodrošinās domes amatpersonas ar objektīvu informāciju lēmumu pieņemšanai.

Lidosta sākusi sarunas ar Rīgas domi, lai tiktu pie 200 hektāriem zemes

Starptautiskā lidosta "Rīga" kopā ar Satiksmes ministriju ir sākusi pārrunas ar Rīgas domi, lai tiktu pie 200 hektāriem pašvaldībai piederošas zemes, uz kuras plānots izveidot kravu apkalpošanas bāzi un paredzēt vietu mazajai aviācijai, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" pastāstīja lidostas valdes priekšsēdētājs Krišjānis Peters.

Mājokļu cenu kritums nesasniedz pircēju maciņa iespējas

Lai arī mājokļu cenu kritums nerimstas, tie joprojām ir pārāk dārgi - vairākumam iedzīvotāju tieši augstā cena ir galvenais šķērslis, kas liedz iegādāties jaunu māju vai dzīvokli. Tā rāda novembrī veikta 900 Latvijas iedzīvotāju aptauja, ko pasūtījusi SEB Unibanka. Vidējā sērijveida dzīvokļa cena 1.

Ar vilcienu līdz Arēnai Rīga

Jauns pilsētas centrs - par tādu pēc vairākiem gadiem varētu kļūt strauji augošais Skanstes ielas rajons, kura magnēts būs vērienīgs transporta mezgls ar dzelzceļa staciju un autoostu. Privātais investors gatavs sākt būvniecību 2009.gadā, taču, kad reāli mēs varēsim līdz Ganību dambim aizbraukt ar vilcienu, atkarīgs no pašvaldības, kuras uzdevums ir sakārtot turp vedošās sliedes, izbūvēt ceļus un organizēt jaunus sabiedriskā transporta maršrutus.

Godīgie īri un sienāži

Jums ir Ziemassvētku rotājumi, kurus izmantojat reizi gadā. Kāpēc tos neizīrēt, ja kādam citam vajag izrotāt egli tad, kad to nedarāt jūs? Darītu to labprāt, ja zinātu, ka mīļākais spīgulis netiks saplēsts. Gluži tāpat ir ar lauku mājām, kurās faktiski dzīvojat tikai mēnesi. Atlikušos divus vasaras mēnešus taču tajā varētu dzīvot kāds cits, ja vien zinātu, ka viesis neuzlaiž gaisā mikroviļņu krāsni.

Ober Haus: novembrī jauno projektu attīstītāji sāka pārorientēties uz komercplatību tirgu

Sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos novembra beigās bija 1519 EUR/m2, liecina šonedēļ publiskotais Ober-Haus jaunākais tirgus pārskats. Vidēji novembrī cenas samazinājušās par 1,7%. Salīdzinājumam – Latio pagājušajā nedēļā norādīja, ka cenas novembrī kritušas par 3%, mēneša beigās noslīdot līdz 1 445 EUR/m2 . Tādējādi pēc Latio datiem šogad novembrī dzīvokļu vidējā cena ir par 1,6% zemāka nekā pagājušā gada novembrī. Pēc Ober Haus datiem šāgada un pagājušā gada novembra cenas faktiski sakrīt - 1520 EUR/m2).

Vajadzība pēc dzīvokļa nezudīs

Sērijveida dzīvokļu cenas pirmo reizi šogad noslīdējušas zem pagājušā gada atbilstīgā perioda līmeņa — tās ir par 1,6% zemākas nekā pērn novembrī, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Latio tirgus pārskata dati. Dienas aptaujātie eksperti uzsver — tā vairāk ir psiholoģiska reakcija, nevis objektīvi apstākļi, kas liek pircējiem atteikties no īpašumu iegādes, jo pieprasījums saglabājas augsts.

Dienas eksperiments: Pērkam trīsistabu dzīvokli

Dzīvokļu bums pierimis — pēc atsevišķu nekustamo īpašumu kompāniju jaunākajiem datiem, pieprasījums pēc mājokļiem Latvijā kopš šā gada sākuma krities uz pusi. Lai arī Dienas aplūkoto dzīvokļu saimnieki kopš vasaras sākuma izlēmuši samazināt cenas apmēram par piektdaļu, to mākleri apgalvo, ka tirgus patlaban stabilizējies un cenu vilciens tuvākajā laikā no kalna lejā neslīdēs. Mākleri arī iesaka dzīvokli pirkt, nevis īrēt — ikmēneša maksājums esot tikai nedaudz augstāks par īres cenu, taču pērkot cilvēks iegulda savā īpašumā, veido ģimenes ligzdu ar skatu uz nākotni.

Īrēt dzīvokli gadu desmitiem Eiropā nav nekas svešs

Patlaban daudzi īpašnieki mēģina atbrīvoties no mājokļiem, kuros paši nedzīvo, un jauno projektu attīstītāji samazina objektu cenu, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Latio novembra tirgus pārskats. Tomēr izīrēšanu kā izeju no cenu krituma bedres izvēlēsies tikai pieredzējuši un pastāvīgi tirgus dalībnieki, ne ātras peļņas tīkotāji, teic Dienas aptaujātie eksperti.

Pērkam trīsistabu dzīvokli

Diena eksperimentā pārliecinās, ka dzīvoļa cenas kritušās ne tikai statistikā. Dzīvokļu bums pierimis - pēc atsevišķu nekustamo īpašumu kompāniju jaunākajiem datiem, pieprasījums pēc mājokļiem Latvijā kopš šā gada sākuma krities uz pusi. Lai arī Dienas aplūkoto dzīvokļu saimnieki kopš vasaras sākuma izlēmuši samazināt cenas apmēram par piektdaļu, to mākleri apgalvo, ka tirgus patlaban stabilizējies un cenu vilciens tuvākajā laikā no kalna lejā neslīdēs.

Lielupes Maiami

Rivera ir divas daudzdzīvokļu ēkas Jūrmalā, nostaļģiskajā Tīklu ielā, nomaļā ciematā pie Lielupes grīvas. Skats no jumta terases un augšstāva ir vienreizējs, iespējams, iespaidīgākais šajā apkaimē. Līdzās ekskluzivitātei valda vecā zvejnieku kolhoza lokāli omulīgā noskaņa. No pārējās Lielupes apbūves ciematiņu norobežo skaists priežu mežs ar sūnu paklāju.

Lietišķā Diena: Bruņurupuča gaitā

Pasaulē zaļās būvniecības kritēriji arvien stingrāk ieņem pozīcijas tirdzniecības un izklaides centru lauciņā. Lai arī Latvijā tas pagaidām notiek stipri nesteidzīgi, tomēr šķiet nenovēršami - enerģijas izmaksu kāpums līdz ar pilsoniskā apzinīguma pieaugumu jau tuvā nākotnē var dot iespaidīgu efektu Tieši komerciāli pamatoti aprēķini būs tie, kas piespiedīs attīstītājus tirdzniecības un izklaides centru būvniecībā ieviest ilgtspējības pamatprincipus, - paziņo pasaules mēroga lietpratējs zaļo tirdzniecības centru būvē arhitekts Džons Barovs uz Dienas iebildi, ka komercobjektu pārdevēji - bezsirdīgi auksti aprēķinātāji - jau nu būs pēdējie, kas domās par videi un cilvēkam draudzīgiem materiāliem.