Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Īpašums

Dripe: Pēdējos gados Rīgā izdevies uzlabot jaunceļamo ēku kvalitāti

Lai gan joprojām ir vairākas lietas, par kurām nav īpaša gandarījuma, tomēr pēdējos gados ir izdevies izbēgt no tādām situācijām, kas radās, piemēram, saistībā ar Triangula bastionu vai "Hansabankas" ēkas celtniecību, runājot par jauno projektu kvalitāti no arhitektūras viedokļa, ceturtdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica Rīgas pilsētas arhitekts Jānis Dripe.

Labi aizmirsts vecais. Tirgus pieklusums aktivizē agrāk praktizētos dzīvokļu maiņas darījumus

Tirgus recesija piespiedusi mājokļu pārdevējus meklēt jaunus paņēmienus pircēju piesaistei - kompānija Balthaus jaunā veidā atdzīvinājusi 90.gados un padomju laikā izmantoto dzīvokļu maiņas darījumu starp diviem klientiem, kuru intereses sakrīt. Eksperti atzīst, ka pašreizējai tirgus situācijai tas, iespējams, ir atjautīgs un noderīgs risinājums, kas uzturēs zināmu dzīvību, tomēr ilgtermiņā par glābšanas riņķi darījumu samazināšanās purvā tas nevarēs kalpot.

Izpērkam Melnkalni

Kamēr pirms gada diviem dažādas reklāmas aicināja iegādāties nekustamo īpašumu Bulgārijā, vienlaikus klusāk un ievērojami mazāks cilvēku loks aktīvi pirka nekustamos īpašumus gleznainajā valstī Vidusjūras reģionā - Melnkalnē. Latvieši tik daudz pirkušies, ka krievu izvedums Businessweek Rossija Latviju ir ierindojis astotajā vietā pēc ārvalstu investīcijām Melnkalnes nekustamā īpašuma segmentā pēdējos nepilnus pāris gados.

Latvijas būvmateriālu tirgū ienāk starptautiska kompānija "H+H"

Izveidojot meitas kompāniju "H+H Baltic", Latvijas būvmateriālu tirgū darbu uzsākusi starptautiska būvmateriālu ražotājkompānija "H+H", paziņojusi kompānija. "H+H" specializējas gāzbetona bloku izstrādē un ražošanā. "H+H Baltic" uzņēmuma produkciju izplata ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā.

Arī miljonāram Ozolam patlaban esot ekonomiskais taupības režīms

Pašlaik man, tāpat kā lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju, ir ekonomiskais taupības režīms, tā intervijā žurnālam Numurs stāsta miljonārs, nekustamā īpašuma jomas pārstāvis Aldis Ozols, kas ir firmas "Zemes tirgus" valdes priekšsēdētājs. "Es jau nesēžu uz naudas poda — tā rodas mijiedarbē ar citiem biznesa pārstāvjiem.

Laikraksts: Par pārdevējām vēlas kļūt celtnieku sievas

Celtniecības buma rimšanās Latvijā ietekmējusi arī situāciju ar darbiniekiem mazumtirdzniecībā, kur parādījusies jauna tendence: darbā par pārdevējām veikalos iestājas sievietes, kuru vīri agrāk bijuši vai vēl joprojām ir celtnieki, atsaucoties uz "Maxima Latvija" preses sekretāra Ivara Andiņa teikto, raksta Latvijas Avīze (LA).

"Merko Ehitus" pārsūdzēšot izslēgšanu no "Gaismas pils" būvniecības pretendentu loka

Igaunijas būvniecības kompānija "Merko Ehitus" plānojot pārsūdzēt Latvijas iestāžu lēmumu izslēgt tās un SIA "Merks" veidoto apvienību no "Gaismas pils" būvniecības pretendentu loka, atsaucoties uz ETV, raksta Bloomberg. Konkursa nosacījumi, kas prasīja pretendentiem būt brīviem no "juridiskām aizdomām", tika speciāli mainīti, lai izslēgtu Igaunijas kompāniju, "Merko Ehitus" pārstāvi Tenu Tomiku citējusi televīzija.

Centīsies uzlabot autoceļu projektiem nepieciešamā finansējuma prognozēšanu

Satiksmes ministrija (SM) cer, ka ar tās izstrādāto noteikumu palīdzību izdosies samazināt risku, ka autoceļiem un citām transporta būvēm budžetā ieplānotais finansējums ir nepietiekams vai tiek izvēlēta nepareiza iepirkuma metode, ceturtdien paziņojusi ministrija. Jaunie noteikumi, kas iesniegti izskatīšanai valdībā, paredz minimālās prasības, kas jāievēro valsts pasūtītājiem, nosakot paredzamās būvizmaksas projektu plānošanas un būvdarbu iepirkumu procesā.

Augošais viesnīcu daudzums liek uzlabot kvalitāti

Latvija joprojām daudziem Eiropas ceļotājiem ir neiepazīta zeme. Par to liecina arī tas, ka pagājušā gada ceturtajā ceturksnī Latvijas viesnīcās un citās tūristu izmitināšanas vietās apkalpoto viesu skaits, salīdzinot ar 2006.gada attiecīgo periodu, pieaudzis par 12%, sasniedzot 308,2 tūkstošus. Tomēr eksperti brīdina, ka tik strauja tūristu skaita pieauguma kā iepriekš vairs nebūs.

Igaunijā šovasar varētu bankrotēt desmitiem nekustamā īpašuma kompāniju

Ja vēl pirms gada, kad ekonomika strauji attīstījās, bankrota speciālisti bija teju bezdarbnieki, tad tagad situācija Igaunijā ir ievērojami mainījusies, raksta portāls Balticbusinessnews. Saskaņā ar ekspertu teikto, tuvāko pāris mēnešu laikā varētu bankrotēt desmitiem nekustamā īpašuma kompāniju, atsaucoties uz Postimees, vēsta portāls.

Apskats: Rīgā ziemas sezonā samazinājušās īres maksas

Pretēji iepriekšējām ekspertu prognozēm, Rīgā ziemas sezonā ticis novērots īres maksu kritums. Jau kopš ēku denacionalizācijas uzsākšanas bija novērojams pakāpenisks cenu kāpums, un pēdējo gadu laikā šī ir pirmā reize, kad īres maksas ir kritušās.

"Hansabanka": Burbulis nekustamā īpašuma tirgū ir pazudis

Ja pagājušā gada vidū eksperti bija nobažījušies par nekustamā īpašuma tirgus burbuli, tad šobrīd plīšanas draudu vairāk nav, jo pats burbulis faktiski ir pazudis, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" teica "Hansabankas" Privātpersonu kreditēšanas daļas vadītājs Dzintars Kalniņš. "Mēs redzam, ka nekas šeit nav saplīsis, un patiesībā mēs faktiski ar katru dienu attālināmies no šīs bažas," norādīja Kalniņš.

Parādnieka dzīvokli izsola pat divreiz lētāk

Pieaugot neatmaksāto kredītu skaitam, nekustamā īpašuma tirgū nonāk arvien vairāk dzīvokļu, māju un zemesgabalu, kuru cena ir zemāka nekā to tirgus cena. Galvenokārt tie ir īpašumi, ko vēl pirms gada pusotra nopirkuši spekulanti. Tagad, kad tirgus ir krietni piebremzējies, pārpircēji savas kredītsaistības par tiem segt nevar, un kādreiz gardākie nekustamā īpašuma tirgus kumosi nonāk tiesu izpildītāju rīcībā.

PARĀDNIEKI

Visretāk kredīta maksājumi tiek kavēti par dzīvokli vai māju, kurā ģimene dzīvo, jo tas asociējas ar dzimtas saknēm un tradīcijām, Latvijas vidusmēra kredītņēmēja īpašības raksturo SEB Unibankas privātpersonu apkalpošanas atbalsta pārvaldes vadītājs Arnis Škapars. Savukārt izcelt tipisko nemaksātāju ir grūti, atzīst vairāku banku pārstāvji, taču pēc Parex bankas novērojumiem parādnieku rindas papildina galvenokārt ar nekustamā īpašuma biznesu jomu saistītie klienti.