Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Iekšējais labirints. Sākas dejas izrādes Labra nams rudens viesizrādes

Rīt, 12. oktobrī, plkst. 16 un 19 Kultūras centrā Iļģuciems sāksies dejas izrādes Labra nams rudens viesizrādes, kas būs skatāmas septiņās Latvijas kultūrvietās

Iestudējums ir veidots ar nodomu radīt iekļaujošu klātienes mākslas darba pieredzi ārpus vizuālās uztveres un piedzīvojamu ar aizsietām acīm. "Mums kā izpildītājiem tas ir telpisks labirints, kas tiek būvēts no skaņas un kustības un kas vienlaikus top un gaist, savukārt apmeklētājus šī ārējā ierosme mudina doties savā iekšējā ceļojumā," sarunā ar laikrakstu Diena horeogrāfs Krišjānis Sants saka par izrādi Labra nams, ko viņš ir veidojis kopā ar Ievu Gaurilčikaiti-Sants (mākslinieku apvienība IevaKrish) un komponistu Jēkabu Nīmani.

"Šajā izrādē horeogrāfija kļūst svarīgāka par deju, proti, ritms un raksts kļūst aktuālāks nekā jebkad. Tas ir tas, ko apmeklētāji var sajust un nolasīt visvairāk, jo veidot neredzamu deju ir kā rakstīt ar baltu tinti uz balta papīra," raksturo horeogrāfs un piebilst, ka ikvienam no četriem izpildītājiem ir savs pārnēsājams skaņas avots jeb skanda un īpašas smaržas, ko sākumā var atšķirt, bet beigās tās visas sajaucas vienā mutulī. "Mums uz muguras ir semplu mašīna. Jēkaba Nīmaņa radīto īso muzikālo vienību atskaņošanas gaitu, vietu un secību nosaka horeogrāfija un tās izpildītāji, spiežot pogas un pārvietojoties telpā," ieskicē Krišjānis Sants.

Tāpat kā citi darbi, arī izrāde Labra nams ir atvasināta no iepriekšējās daiļrades – apvienībai IevaKrish ir raksturīgi darboties ar idejām ilgi un turpināt tās attīstīt nākamajā projektā. "Mēs ievērojām, ka apmeklētāji labprāt aizver acis un ļaujas sajūtām, ja viņiem visapkārt kustas un skan," stāsta horeogrāfs un piemetina, ka tajā brīdī ir sākuši domāt par mākslas darba pieredzi ārpus vizuālās uztveres. Viņi ir pieteikušies Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammai Kultūrelpa iekļaujošu darbu radīšanai un izveidojuši izrādi, kas ir piemērota ikvienam, arī cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

Šis projekts ir transformējis mākslinieku apvienības darbību un licis pievērst uzmanību pieejamības jautājumam ne tikai šīs izrādes, bet arī citu darbu kontekstā. "Izrādes Labra nams mērķis nav radīt pieredzi par to, kā ir būt neredzīgam, tāpēc ka tas nav iespējams, izrādes Labra nams mērķis ir radīt vidi, kurā jautājums par vizuālo uztveri vai, precīzāk sakot, vizuālās uztveres radītajiem ierobežojumiem kļūtu nesvarīgs," akcentē Krišjānis Sants. Izrāde būs skatāma arī Ropažu Kultūras centrā (26.X), Vidzemes koncertzālē Cēsis (28.X), Mazsalacas Kultūras centrā (30. X), Kultūras centrā Imanta (02.XI), Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centrā Upīte (06. XI) un Aizputes kultūras namā (15.XI).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja