Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Rolex pulkstenis no koka

Neder mums spīguļi, cakas un glamūrs, gribam visu dabisko, tīro un, vēlams, vadmalas pelēko

Esam zemnieku un sēņotāju tauta, kas dzīvo otrajā zaļākajā valstī pasaulē, tāpēc nav nekāds brīnums, ka ekokults šeit aizgājis uz urrā. Mēs gribam visu dabisko un tīro. Mēģinājums ātri kļūt bagātiem, apmierinot alkas pēc mersedesa, zelta rokas pulksteņa un – ko tur liegties – dažiem arī aeroplāna, beidzās visai bēdīgi. Būs vien izrādījusies taisnība dzejniekam Mārim Čaklajam un komponistam Imantam Kalniņam, jo šobrīd viss liecina par to, ka mūsu kumeliņš tiešām ir no koka.

Skriešana pēc eiroremonta un kārtīgas importa sintētikas ir kaut kā norimusi, un vērtība atkal ir īstās lietās, vienalga – tās ir lauku olas, kokvilnas apakšveļa vai plašu atskaņotājs. Nepārtraukti notiek paspēlēšanās ar netradicionāliem izejmateriāliem, sākot ar kartona mēbelēm vai atkritumu pārstrādes rezultātā radītiem apģērbiem un beidzot ar skatuves tērpiem no dzīvnieku gaļas. Koks cilvēku ikdienā bijis klātesošs jau kopš neatminamiem laikiem, un aksesuāri no šī materiāla, protams, nav nekas neierasts. Vēl relatīvi nesen moderna pusaudža visvairāk kārotā rotaslieta bija koka bumbiņu krellītes vai rokassprādzes, par kuru dizaina oriģinalitāti sacentās Vecrīgas suvenīru bodīšu tantiņas. Arī citus koka greznuma priekšmetus pasaulē paspējuši radīt vēl pirms mums. Taču latvieši, kas nacionālajos svētkos liek galvā koku lapu vainagus un pat uz naudaszīmēm drukā kokus, nevis karaļus vai prezidentus, uz to šobrīd ir kaut kā īpaši pavilkušies.

Tuvojas vasara, un garās šalles koptēla pasvītrošanā likumsakarīgi aizstās izteiksmīgas saulesbrilles. Latvijā radušies jau divi uzņēmumi, kuri sākuši ekskluzīvu koka briļļu biznesu, – gan televīzijas raidījumā Firmas noslēpums uzvarējušais Mara, gan Vudy, kas cēli apsolījušies par katrām pārdotajām brillēm iestādīt vienu koku dzimtenes mežos. Pagaidām konkurējošo briļļu modeļu dizains nav nekas unikāls un imitē klasisko, taču joprojām aktuālo zīmolu Ray-Ban. Tikai loģisks ir abu kompāniju plāns sākt arī optisko briļļu ražošanu, taču Vudy drosmīgi grasās spert soli vēl tālāk, piedāvājot askētiskus koka koferīšus.

Darbnīcas Mirdza idejas autori līdzīgi paspēlējušies ar tradicionālo smokinga akcentu tauriņu, kuru var lietot ne tikai moderni kungi, bet arī draiskulīgi ievīt matos, kā mēdz teikt, pozitīvi trakās dāmas. Specifisku nišu atradis zīmols Neemantools, radot hipsterīgus un nenoliedzamas kvalitātes apzīmogotus metāla darbarīkus ar pārliecinoši vīrišķīgiem koka rokturiem. Vēl ir vērts pieminēt Woodentoys ekoloģiskās koka rotaļlietas bērniem un lietu paradoksālās līdzāspastāvēšanas simbolizējošos Rixwood koka vāciņus viedtālrunim iPhone, kā arī runā, ka pavisam drīz sākšot tirgot pirmos latviešu koka rokas pulksteņus. Tā ka varbūt pavisam drīz par populārāko bērnu lelli kļūs ja ne Buratīno, tad padomju bērnu ikdienas karuselis – koka šūpuļzirdziņš – noteikti. Starp citu, to pirms dažiem gadiem atkal sācis ražot Latvijas finiera meitasuzņēmums Troja. Pieaugušie savukārt izvēlēsies savas statusa rotaļlietas ar līdzīgu rūpību, kā to darīja burvji zižļu veikaliņā Harija Potera sāgā. Sarkankoka apdare, ozola serde, riekstkoka ietvars...

Vairāk informācijas
www.neemantools.com
www.woodentoys.lv


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja