Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Blīvais kalendārs

Šomēnes – nepieredzēts spožu liela mēroga mūzikas notikumu blīvums. Kultūras mantojuma godināšana paliek ēnā.

Tik krāšņa mūzikas raža Latvijā kā pašlaik sen nav pieredzēta. Izrādās, tas ir iespējams arī bez tādām milzu kampaņām un naudas resursu apgūšanas kā Rīgas 2014 – Eiropas kultūras galvaspilsētas laikā vai tuvākajā nākotnē Latvijas simtgadē. Minot uz papēžiem Gidona Krēmera un Kremerata Baltica četru dienu festivālam Dzintaru koncertzālē, jau nākamajā dienā, 12. septembrī, Operā izskanēja operzvaigznes Maijas Kovaļevskas rosinātais labdarības koncerts Sirds veltījums, kurā viņa ar draugiem muzicēja vēža slimnieku atbalstam Latvijā.

Tajā pašā dienā Mariss Jansons vadīja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mēģinājumu, visu nedēļu kopā gatavojot orķestra 90. jubilejas sezonas atklāšanas koncerta programmu, kurā 16. septembrī Lielajā ģildē notika viņa un Raimonda Paula kultūrvēsturiskā radošā satikšanās. 18. septembrī Latvijas Nacionālajā teātrī operdīva Elīna Garanča un Raimonds Pauls iepazīstināja publiku ar kopīgi ierakstīto albumu Baltās paslēpes.

Vienlaikus ar šiem meganotikumiem Liepājas simfoniskais orķestris 16. septembrī sava galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā kopā ar pianistu Georgiju Osokinu atklāja 136. darba sezonu – pirmo sezonu jaunuzceltajā koncertzālē Lielais dzintars. Savukārt Vidzemes koncertzāle piedāvāja festivālu Čello Cēsis, kurā 17. septembrī muzicēja abas mūsu spožākās čella dīvas – Londonas filharmonijas orķestra čellu grupas koncertmeistare Kristīne Blaumane un Marta Sudraba, kura pēc 13 ceļojumu gadiem ar Kremerata Baltica tagad dzīvo Vīnē un bieži muzicē slavenajos Vīnes filharmoniķos.

Starp citu, atgādināšu, ka abas mūziķes devās prom no Latvijas, kad zaudēja darbu, jo līdz ar Latvijas filharmoniju 1997. gadā tika likvidēts Latvijas filharmonijas kamerorķestris. Nodibināt Valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga, ar kuru kopā čellistes sestdien uzstājās jaunajā Cēsu koncertzālē, diriģentam Normundam Šnē izdevās tikai 2006. gadā – teju pēc desmit gadu pauzes valsts kultūrpolitikas tukšajā "rūtiņā". Jau rīt, 23. septembrī, Sinfonietta Rīga sāks savu 11. sezonu.

Tikmēr bez skaļas un vērienīgas publicitātes Siguldas koncertzāle Baltais flīģelis sāka savu 16. sezonu ar mūzikas vēsturnieka un komponista, ilggadējā Latvijas Mūzikas akadēmijas profesora Oļģerta Grāvīša (1926–2015) portretējumu 90. jubilejas atcerē. Līdzīgi droši vien būs ar leģendārā Teodora Reitera (1884–1956) kora simtgadei veltīto pasākumu 25. septembrī Rīgas Latviešu biedrības namā. Tikai Rēzeknē un citur dzimtajā Latgalē oktobrī ar vairākiem koncertiem tiks svinēta mūsu izcilākā simfoniķa Jāņa Ivanova (1906–1983) 110. jubileja. Savukārt galvaspilsētā pie durvīm jau klauvē Operas jaunās sezonas pirmizrāde – Šarla Guno Fausts – 30. septembrī. Tāds, lūk, mūzikas kalendārs. Rūpe par mūsu kultūras mantojumu arvien paliek ēnā, kaktiņā. Taču atcerēsimies, Maijas Kovaļevskas rīkotajā koncertā Operā gan latviski dziedāja arī itāļu tenors Rikardo Gato, no galvas izpildot Jāzepa Vītola Aizver actiņas un smaidi.

Top komentāri

afišu stabs
a
tas arī viss no avīzes mūzikas kritiķes??? tikai notikušo un gaidāmo koncertu uzskatījums? nekādu iespaidu , nekāda vērtējuma ?
Juhans
J
90-100-110 (jubilāru Grāvīša, Reitera un Ivanova gadaskaitļi, nevis solistes apkātmēri)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja