Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dzimuši modināt. Enerģiski

Vai diena jāsāk ar vēl vienu Panorāmu? Ja tā spēj būt tik spirgti modinoša un profesionāla kā LTV1 jaunā Rīta Panorāma, kāpēc ne?

Jau sen zināms, ka rīta televīzijas pārraides ir tikpat svarīgas kā tik pierastie radio rīta šovi. Rīta programmas TV kanāliem ir gandrīz vienīgā iespēja pierunāt skatīties savus raidījumus regulāri, ārpus tiešraidēm. Mēs gribam, lai mūs pamodina, lai mums sniedz drošības izjūtu, lai pasaka priekšā, ko darīt ar lietussargiem, un sagatavo dienai. TV un radio rīta raidījumi ir dzimuši tieši tāpēc.

LTV rīta raidījumiem ir sena vēsture. Daudzi jau piemirsuši Rīta bumu, kurā karjeru sāka pazīstamas ētera personības. Īsti labi nekad nebija veicies Labrīt, Latvija!, vēl vienam rīta raidījumam, kurā nosaukums bija gandrīz vai labākais. Varbūt tāpēc tieši nosaukuma, kas uzrunāja nāciju, mazliet žēl, jo vēl viena Panorāma no rīta, protams, atgādina mūžam svarīgo ziņu zīmolu, kas vecāks par pusgadsimtu, tomēr nopietnā un klasiskā Panorāma ir gluži kas cits.

Profesionālais saturs

Laikam zinu, kāpēc iepriekš LTV neizdevās radīt lielisku rīta programmu. Citi projekti, ko spēju atcerēties, tika veidoti pēc pārpalikuma principa. Godīgi, cik labi vien iespējams, taču no televīzijas vadības puses un arī veidotāju acīs uztverti kā otršķirīgi. Rīta programmām par labu nenāca arī vientuļā rosīšanās bez profesionāli pamatotas sadarbības ar ziņu dienestu.

Agrajos rītos strādāja ārštata vadītāji vai tie, kuri pārējo dienas daļu pavadīja citos darbos, saturu aizpildīja iesācēju sižeti, un viesos tika aicināti daudzu sabiedrisko attiecību pasākumu varoņi, kurus citos raidījumos bija grēks iekļaut. Protams, no rītiem rādīja aktuālās ziņas un vienu otru labu interviju, tomēr trūka noskaņojuma.

Tagad īpaši labu garastāvokli un darbīgu atmosfēru studijā un skatītāju dzīvokļos no rītiem rada Anda Boša, Toms Bricis, Inese Vaikule. Ir patīkami redzēt viņu enerģiju, prieku par darbu, un tā nav bezjēdzīga citu cilvēku rosības vērošana – viņi spēj uzrunāt ar profesionālu saturu.

Sports savienojumā ar dzīvi

Atsevišķs stāsts ir par rīta programmas sporta ziņām. Tās ļoti atšķiras no visiem sporta aktualitāšu raidījumiem citos kanālos. Šīs ziņas ir daudz interesantākas pat tad, ja daļa skatītāju noteikti var laimīgi dzīvot bez nepārtrauktas sekošanas līdzi jaunākajiem rezultātiem, sekundēm vai citiem rādītājiem. Prieks par savu darbu, zināšanas, enerģija, profesionālisms, kas aug acīmredami, nāk prātā, redzot, cik aizraujoši Armands Tripāns un Reinis Ošenieks stāsta par sportu.

Dažādi sporta veidi, to īstie varoņi un sporta politikas nianses līdz ar viņu darbu beidzot arī TV formātā ieguvuši to profesionālās sporta žurnālistikas mirdzumu, ko Latvijā pārstāv sporta prese ar Armandu Puči, Gunti Keiselu, Anatoliju Kreipānu, Ēriku Strausu un citiem. Bez labiem pamatiem grūti rasties nākamajiem panākumiem – minēto un neminēto sporta žurnālistu profesionālisma paraugs beidzot akumulējies un redzams jaunā līmenī LTV kolēģu izpildījumā. Rīta sporta ziņu vadītāji un sižetu autori spēj sportu savienot ar pārējo dzīvi, uzrunāt visus skatītājus, nezaudējot sporta faniem vajadzīgo informācijas dziļumu.

Enerģijas tablete

Mazliet nepierasti, ka laika ziņas Rīta Panorāmā nestāsta Toms Bricis, jo viņš vada sarunas ar studijas viesiem. Līdz ar Brici vadītāja lomā intervijas, kam "jāiekustina" diena, kļuvušas par sarunām, kuras vērts redzēt no rīta vai vēlāk noteikti apskatīties internetā. Šo sarunu labākā īpašība – jautāt, kamēr atbildes tiek saņemtas. Tas patiesi ir spirdzinoši, ja kāds uzdod labus jautājumus, nevis pats snauduļo, kamēr studijas viesis aizrautīgi slavē kādu savu projektu, izstādi, pasākumu.

Ja jau tā izdomāts, lai arī iet nosaukums Rīta Panorāma, tomēr tā ir daudzkārt spirgtāka un dzīvīgāka nekā tās vakara māsa, lai neteiktu – māte. Konkurents – LNT 900 sekundes –, kas ilgus gadus bija nepārspēts, tāpēc ir stresā. Par to liecina svaigi izgatavotās šī raidījuma pašreklāmas. Daudzu skatītāju iemīļotais LNT raidījums nav kļuvis sliktāks vai mazāk interesants, vienkārši LTV1 darbinieku sniegums ir labāks nekā jebkad agrāk.


Top komentāri

Sulbi. Kauns,ka latvieši esam.
S
Šovu estētikas ievazāšana ziņās, kam vajadzētu būt lietišķam raidījumam, pierāda, ka TV "komandu" devājiem ir salmi galvā. Jaunajā talantu fabrikā,kur ,protams, var šo to atļauties vairāk, vadītāja uz katra vārda staipa seju, ļoga augumu, promejot kaut ko vēl manipulē ar lūpām, it kā jau nebūtu diezgan ar rotu daudzumu, viņa lien ārā vai no ādas, lai sevi apliecinātu kā atraktīvu. Bezgaumība un muļķība ir mūsu galvenais jaunieviesums! Pieņemu, ka tur visiem ir "konsultanti", jaunie puisieši ( kam viņi tiek gatavoti- praidam?) nevar uziet uz skatuves neizbakstījušies ar pirkstiem, tad seko priekšnesums, kur čiks vien ir.
Irbe
I
Manuprāt Toms Bricis ir ļoti neprofesionāls. Napietiek , ka ir skaidri nojaušamas viņa politiskās simpātijas un antipātijas, viņš vienkārši neorientējas politiskajos procesos - uzstājīgi uzdot jautājumu un nespēt saprast atbildi neliecina par profesionalitāti, bez tam viņam nav ne jausmas, kādas politiskās partijas kādus ministrus deleģējušas valdībā ( superīga bija saruna ar Pavļutu, kurš Bričaprāt pārstāv Vienotību un uz ministra norādi par alošanos, sekoja viszinīgs smīns - sak, nestāsti nu man muļķības:)) Jā, starp citu, vakar Bricis paziņoja par Nobela MIERA prēmiju fizikā :))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja