Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Multimediālie mutuļi

Tūlītējība un ātrums valdzina! Interneta tiešraides un "vizuālais radio" strauji aizstāj tradicionālās televīzijas klātbūtnes efektu 

Daži aktuālie notikumi dod iespēju pievērst uzmanību medijos rodamu multimediālu projektu svaram – īslaicīgam un ilgākam. Droši vien katrs, kas tur rokās viedtālruni vai citu tīmeklim pieslēgtu digitālo ierīci, atradis savu mediju, kuru uzmeklēt, iegūstot patīkamo sajūtu – viss svarīgais ir dzirdams un redzams, ja vien to vēlos!

Skatāms festivāls

Latvijas vasara ir piesātināta ar daudzveidīgiem mūzikas festivāliem. Iespēju gūt klātbūtnei līdzīgas emocijas vispārliecinošāk nodrošināja par Baltijas lielāko sauktais mūzikas festivāls Positivus. Agrākajos gados ierasto sadarbību ar Radio SWH vai – reiz bijušo – Radio101 aizstāja internetā rodami jauninājumi.

Latvijas Radio bija atvēris vietni pieci.lv, kurā labā kvalitātē skanēja koncerti, sniedzot sajūtu, ka Positivus ir dažu taustiņu attālumā jebkurā pasaules vietā.

Kvalitatīvu attēlu un nepārtrauktu tiešraidi, kuras kvalitāte bija ļoti atkarīga no interneta tehniskās kvalitātes, nodrošināja Delfi visās Baltijas valstīs. Ja vien bija iespēja būt tīmeklī, to visu varēja skatīties ar patiesu baudu.

Ekskluzivitāte un iespēja uzpildīties ar mūzikas baudām bija vēl viens šīgada iespaids, kas šo festivālu atšķir no priekštečiem.

Pieci.lv vai kas cits?

Sabiedriskā radio projektu pieci.lv uz saviem pleciem trīs dienas turēja Toms Grēviņš, kuram palīdzēja Artis Volfs. Vizuālais risinājums bija pieticīgs, bet izteiksmīgs un gaumīgs – mūziķu fotogrāfijas. Patiesi pilnvērtīgs risinājums radio kā fona medijam, labi klausāms un neapgrūtināja ar skatīšanos datora ekrānā. Kopā ar mazliet garām un cauri festivāla daudzveidīgajiem mutuļiem skrienošajām intervijām ar mūziķiem, kuru vidū pozitīvi izceļama saruna ar komponistu Jāni Lūsēnu, sabiedriskā radio finansētais pieci.lv un Positivus koncerti sniedza stabilu trīsdienu prieku. Tā ir laba ideja, tomēr pieci.lv bija tikai kanāls skaņai, ko daudziem gribējās dzirdēt. Un bija vērts dzirdēt! Šoreiz gan kanāla darbība bija daudz pārliecinošāka par ziņām, kas informēja par šo iespēju.

Turpinājuma jautājumi

Lai gan preses relīze sola turpinājumu, jocīgi, ka šāds projekts tiek sākts ar pagaru solījumu rakstu, nekonkretizējot, kā un kad pieci.lv tiks piepildīts ar saturu pēc Positivus un kāpēc uz festivālu sapulcinātā auditorija vēlreiz tajā iegriezīsies.

Otrs jautājums – par ekskluzivitātes ierobežojumiem. Positivus, protams, ir lielisks notikums, bet savi klausītāji ir arī citiem festivāliem – Summer Sound Liepājā, džeza mūzikai Saulkrastos, lieliskus pārdzīvojumus piedāvā mākslas festivāls Cēsīs, Laba daba... Kāda ir tiešraižu politika? Mazliet negodīgi pret citiem festivāliem un to klausītājiem, ja multimediālā klātbūtne izskatās tik ļoti atkarīga no sarunāšanas ar menedžmentu, nevis no medija konceptuālas skaidrības.

Trešais jautājums – par vairošanos daloties. Jaunu vietņu atvēršana ir vienkārša, lai gan maksā naudu. Pieci.lv trīs dienu vētrainās darbības fonā nevar piemirst tikpat vareni atvērtās iespējas, kas jau ir piederīgas sabiedriskajam radio – naba.lv un Radio Naba, kur skan interneta radio boom.fm rīta programma. Svarīgas ir arī nesen atvērtās, pārveidotās, atjauninātās sabiedriskā medija interneta vietnes. Bet tajās ne miņas no vēlmes sasaistīt pieci.lv projektu ar esošajām iespējām pat ziņu līmenī, it kā pieci.lv lietotājus gribētu norobežot no naba.lv un vēl nepietiekami zināmās sabiedriskā medija vietnes lsm.lv.

Par laimi, gan bez īpašiem paziņojumiem, pieci.lv intervijas bija skatāmas tiešraižu un arhīva vietnē ltv.lv. Nav jau slikti dzenāt klausītājus pa vietnēm, jautājums ir vienīgi par navigācijas skaidrību un iespēju multimediālajos mutuļos neapmaldīties. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja