Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Nesteidzīga Latvijas baudīšana

Nesteidzies, ieskaties detaļās, parunājies! Ar baudu iepazīt šķietami zināmo ļauj jaunais LTV1 raidījums Te, ko veido _Vides filmu studija_Vislabāk ceļot tad, ja nevis bēdz no stresa, bet tev ir mazliet laika un brīvas domas. Tad piedzīvosi prieka pilnus atklājumus. Tieši tāda ir raidījuma Te radītā sajūta. Tajā vairāku cilvēku komandas dodas dažādu Latvijas vietu iepazīšanas tūrēs. Katrs atklāj ko citu.

Labvēlīgie skatieni

Vējaina un auksti tukša pludmale. Skaisti, ja vien nav jākāpj ārā no auto. Tas ir pirmais piedzīvojums. Sākumā acīmredzami saltā Ziemupes jūrmalā krastā noliktie saliekamie krēsli – kā improvizēta dabas studija – šķiet lieka izrādīšanās. Bet saruna ar Dainu Vītolu, kura pieteikta kā vietējā, izdodas ļoti jauka un jautra. Marta Selecka un Gustavs Terzens, uztrenējušies Ziemeļu stāstu aizraujošajā projektā, līdzīgā atvērtībā nu iepazīst Ziemupi Dienvidkurzemē. Ieinteresēta saruna un labvēlīgi skatieni dara brīnumus – skatītāji tiek pie valdzinošiem stāstiem. Tos gribas klausīties vēl.

Līdzīgas izjūtas par Rucavā darināto balto sviestu spēj radīt Dace Grimze un Māris Olte. Viņi meklē, atrod un izgaršo, un liekas, ka piedzīvojumi rodas paši no sevis. Izzināšanas bauda var nākt viegli, bez lielas piepūles, vai ne?

Mazie piedzīvojumi

Vēl viens "atklājējs" Pauls Timrots testē realitāti. Viņš dodas uz Gaiziņa skatu torņa spridzināšanu un nedēļu pēc notikuma spēj acu priekšā radīt daudz aizraujošāku stāstu nekā visi ziņu raidījumi kopā.

Arī viesnīcas meklēšana un izvēlēšanās Rēzeknē izvēršas par atklājumu pilnu ceļojumu. Brīžiem gan Paula Timrota šarmantais nīgrums liek domāt, ka viņš ir vairāk mājās sēdētājs, kam tikai pamazām iepatīkas kustība, jau sen zināmu vietu satikšana. Viņa pilsētas iepazīšanas stāsts brīžiem atgādina ceļotāju dienasgrāmatu Draugiem.lv noskaņojumu, kur auzu putras un picas ēšanas apraksts ir svarīgāks par iepazītajam vietām. Bet katrā ceļojumā taču nez kāpēc mašīnā līdzās sēž kāds ceļabiedrs, kam, tāpat kā Timrotam, veikals patīk labāk nekā muzejs, jo tajā foršākas meitenes. Arī tas ir jautri. Jābrauc vien būs uz Rēzekni pārbaudīt, kas tur īstenībā notiek.

Bet Paula Timrota rāpšanās Liepukalna jaunajā tornī liek atcerēties daudzkārt redzētos Discovery raidījumus ar neapturamo piedzīvojumu meklētāju Bear Grills (īstajā vārdā Edvards Maikls), kurš gadiem pārbaudījis cilvēka izdzīvošanas spējas programmā Men vs. Wild (zināms arī kā Born Surviovor). Arī Timrotam jākāpj un jāizcieš aukstums un skaistums, lai jau lejā uz zemes sajustu īstu atklāšanas prieku. Tāpat kā Discovery raidījumos, tieši Timrota ceļojuma laikā ik pa brīdim iedomājos, kur atrodas operators, kā kameras vīrs tiek galā ar šo piedzīvojumu?

Stāsti acīm

Te ir viens no retajiem raidījumiem, ko nevar iepazīt kā fona parādību. Tas jāskatās, jo ir vērts ieraudzīt operatoru un režisoru veidoto stāstu. Patiesībā tas ir daudz svarīgāks par sarunām. Jau raidījuma pirmie kadri ar Martu Selecku un Gustavu Terzernu "kaut kur Latvijā" vientulīgā autobusa pieturā piesaista kā noskaņojuma pārpilna fotogrāfija, tie rada tādu kā skaista piedzīvojuma apsolījumu. Bet Te attēla burvība atklājas pamazām, skatoties un ieskatoties, domājot līdzi. Ik pa laikam nākas tikai priecīgi nobrīnīties, cik labi un oriģināli tiek parādīts jau sen zināmais. Tas ir skaisti! Operatori apbrīnojami spēj radīt dabiskas jaunatklāsmes sajūtu gan gluži parastā viesnīcas foajē vai automašīnā, gan brīžos, kad elpai no skaistā skata uz apsnigušajiem Latvijas mežiem noteikti vajadzētu aizrauties. Ceru, neapvainosies kadra cilvēki, bet operatoru meistarība ir projekta Te veiksmes stiprākais pamats.

Raidījuma komandā nākamajos laidienos redzēsim arī Santas Bindemanes un Dzintata Dreiberga atklāšanas stāstus, projekta vadošais operators ir Valdis Celmiņš, galvenais režisors – Uģis Olte.

Viss raidījums ir neticami patīkamu un jauku detaļu pārpilns. Skatieties, baudiet! Atklājums noteikti atnāks!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja