Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Patiesības krīta aplis

Bertolts Brehts savu izcilo lugu Kaukāza krīta aplis uzrakstīja 1944. gadā, būdams Amerikā. Savu slaveno patiesības apli Brehts nolēma novilkt Gruzijas teritorijā.

Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados izcilais gruzīnu režisors Roberts Sturua radīja neizmirstamu Brehta lugas iestudējumu, pasaules slavenais gruzīnu komponists Gija Kančeli tam īpaši uzrakstīja mūziku. Raudzīt Sturuas skatuves brīnumu uz Tbilisi brauca tādi pasaules teātra grandi kā Pīters Bruks, Vanesa Redgreiva, Marsels Marso. Sturuas teātris kļuva slavens pasaulē ar Brehta un Šekspīra interpretācijām.

2011. gadā Gruzijas kultūras ministrs atlaida Sturuu no Rustavelli Drāmas teātra direktora amata. Iemesla nebija, bet tas tika safabricēts. Sturua uz laiku pameta Gruziju. Braucot prom, viņš teica: "Kad deviņdesmitajos gados Gruzija grima nabadzībā, tumsā, brāļu naidā un bezcerībā, bija grūti noticēt, ka mēs izkārpīsimies. Tomēr tas notika. Pateicoties tautas ģenētiskajai atmiņai."

2012. gadā pēc varas un kultūras ministra nomaiņas Sturua atgriezās Gruzijā. Viņš atkal vada savu teātrī un radoši strādā. Un tagad te neviens vairs īsti neatceras ministra vārdu, kurš Sturuu atlaida.

Simboliski, ka ziņu par Latvijas kultūras ministres atlaišanu es saņēmu te, Gruzijā. Bija skaists vakars Signagi, kur grāmatas Dievmātes draudzene gruzīnu tulkojuma atvēršanā dziedāja Nino Katamadze. Bija jauki pēc pašmāju virtuālajām cīņām pret nekompetentu ministri būt literatūras un mūzikas pasaulē. Tomēr pakausī gruzdēja jautājumi un vērojumi. Par pilsonisko drosmi un atbildību. Par solidaritāti, kad ar represīvām metodēm linčo kolēģi. Par bailēm publiski teikt to, ko daudzkārt esi paudis kuluāros. Par neitrālās pozīcijas kulturālo ieņemšanu, kura tik liegi atbrīvo no atbildības. Par patiesību, kura skaidra kā Brehta novilktais krīta aplis, bet kuru var valkāt pēc vajadzības. Par anonīmo komentāru radioaktīvo lietu, kurš organizēti vienmēr nolīst attiecīgajā brīdī un laikā.

Jā, tas viss gruzdēja pakausī. Bet valoda un dzīvā balss darīja savu. Aiz loga pāri Alazani ielejai tālumā vīdēja Kaukāza varenā kalnu grēda. Robeža starp debesīm un zemi itin kā pazuda. Novilktais krīta aplis bālēja. Bija labi būt tīrajā gara gaismā.

Tomēr nešaubos, ja būs vajadzība, būs arī drosmīgi ļaudis, kas krīta apli novilks no jauna.


Top komentāri

Norai
N
Izlasīju Ikstenas Dievmāti. Lieliska grāmata! Dzīva valoda! Dzīvs cilvēks sarakstījis! Paldies!
Nora Ikstena
N
Skaisle, joprojām anonīmā, nevienu brīdi neesmu klusējusi. Rakstot Dziesmu svētku Noslēguma scenāriju kategoriski protestēju pret to, ka tajā uzrunu teiktu bij.kult. ministre. Paldies Dievam tas arī nenotika. Ja Skaisle zinātu, cik niecīgus honorārus par savu darbu dziesmu svētkiem saņēma tur iesaistītie, beigtu vienreiz izplatīt baumas un melus. Es personīgi saņēmu trīs ielūgumus- vienu uz Noslēguma koncertu , vienu uz Deju svētkiem, vienu uz Rakstiem- visur, kur biju iesaistīta strādājot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja