Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Stārķu ziņas meža pustumsā

Tik kaismīgs, tik romantisks, tik atbildīgs – tāds ir Latvijas melno stārķu demogrāfijas problēmām veltītais LNT projekts Dzīvības lidojums

Jau otro nedēļu (raksts publicēts 8. augusta KDi - red.) ik dienas uzzinām, ko dara astoņi Latvijas melnie stārķi. LNT kopā ar Latvijas ornitologiem un viņu pētījuma atbalstītājiem katru rītu 900 sekundēs un katru vakaru ziņās atklāj zinātniska pētījuma gaitu. Ja jums šķiet, ka tas ir jauns šovs, – varbūt nekļūdāties!

Zinātnes šarms

Ja nu stārķi vēl nav pamanīti, šis ir īstais brīdis, lai ieraudzītu, cik aizraujoša arī ikdienišķu mediju saturā var izskatīties zinātne. LNT žurnālisti Dzīvības lidojumā seko pētījumam, kurā Latvijas zinātnieki ar sponsoru un vācu institūta palīdzību skaidro melno stārķu populācijas samazināšanās cēloņus. Filmēšana notiek mežu brikšņos, zinātnieki kāpj kokos un meklē ligzdas, pēta stārķu neveiksmīgās olas, pievieno putniem raidītājus... Īsie sižeti parāda vizuāli saistošākos pētījuma posmus, vienlaikus tie lieliski izskaidro gan pētījuma būtību, gan parāda ceļu, kurā ir daudzi nezināmie. Tas nav vienkāršs un ne tik īss kā ziņu sižets. Dzīvības lidojums rāda šaubas, jautājumus, nevis gatavas atbildes. Tas kairina katra normāla cilvēka zinātkāres centrus!

Šāda televīzijas un pētnieku sadarbība pierāda, cik saistoša un nozīmīga var būt zinātnes žurnālistika, ko Latvijā kvalitatīvi pārstāv tikai Latvijas Radio 1 raidījums Zināmais nezināmajā un daži žurnāli.

Dabas vilkme

Televīzijai grūti atrast kaut ko vēl pievilcīgāku par pietuvošanos dabas norisēm un putnu likteņiem. Tajā ir viss: melno stārķu nākotni apdraudoša drāma, šīs putnu sugas noslēpumainība, zinātnieku drosme un neatlaidība, putnu tālā ceļojuma gaidas, iespēja ar satelītraidītāju un televīzijas mākslinieku veidoto karšu palīdzību sekot putnu lidojumam... Tas viss patiks skatītājiem!

Kā zināms, putnu vērošana ir daļa no dabas un dabiskuma mīlēšanas tendences, kas ornitologus padarījusi par jaunajām mediju zvaigznēm un radikāli mainījusi teiciena "ar putniem galvā" nozīmi! Ne velti LNT un TNS Latvija kopīgais pētījums rāda, ka 22% Latvijas iedzīvotāju plāno sekot stārķu lidojumam. Turklāt skatītāji var piedalīties stārķu vārdu došanas pasākumā, un viņi to arī dara – tas ir mīļi!

Kvēli aizrāvušies

Dzīvības lidojuma projekta varoņi ir Kristaps Tālbergs un Kristīne Garklāva, stārķu vārdu balsošanas sacensības laika ziņās rāda Māris Grigalis.

Redzēti mazliet nīgri un TV sižetos atspoguļotajai realitātei atbilstoši izteikumi sociālajos tīklos par šī projekta veidotāju pārspīlējuma, dramatizācijas un šova veidošanas tieksmēm, tomēr aicināšu par to pasmaidīt. Ir tik jauki, ja cilvēki aizrautīgi dara savu darbu. Ko gan teikt, ja projektā iesaistītie redz savus skatītājus kā notrulušus vienaldzīgos, kurus vajag kairināt, uztraukt un modināt. Var mazliet sabīties, ka Kristīnes Garklāvas meža pustumsā ierunātie stand-up par melnajiem stārķiem un varonīgajiem mums pašiem jau pārspēj svarīgajā akcijā Labestības diena pieredzēto eksaltācijas pakāpi, ar piebildi, ka skatītāju uzkurināšana stārķu lidojumu vieglāku nepadarīs. Var samulst, ka tie paši sižeti tiek atkārtoti dažādos ziņu raidījumos, pamazām padarot katru uzmanīgu skatītāju par melno stārķu problēmu ekspertu. Var izsmieties, projekta Facebook lapā redzot "darba video", kurā, dziļā mežā zemē guļot, tiek apspriests, vai sižetiem būs glīts grafiskais noformējums.

Lielajai aizrautībai varētu būt ļoti pozitīvas sekas – Latvijas zinātnē notiek neaptverami daudz aizraujošu pētījumu, par kuriem retais ko dzirdējis, bet, LNT ētera personību mudināts, arī ko atklās, aizrausies, iepazīs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja