Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Aina Renda. Himna

Decembra sākumā sērijā Satori bibliotēka pirmo reizi latviešu valodā iznākusi amerikāņu domātājas un rakstnieces Ainas Rendas antiutopija Himna, informēja interneta vietnes Satori.lv redakcija.

Vai cilvēkam ir morālas tiesības tiekties uz laimi, nedomājot par visu cilvēku kopējo labumu? Vai arī morālais egoisms neizbēgami ved pie sabiedrības sabrukuma? Vai drīkst upurēt tradīcijas jaunrades vārdā? Vai māksla drīkst kalpot ideoloģijai? Vai sievietes uzdevums ir atbalstīt sava vīrieša centienus, aizmirstot par savām ambīcijām? Par šādiem jautājumiem aicina aizdomāties biedrība Ascendum, kas izdod Ainas Rendas grāmatu Himna.

Himnas galvenais varonis dzimis tehnoloģiski un sociāli atpalikušā sabiedrībā, kurā ir aizmirsti ikdienišķākie civilizācijas sasniegumi, aizmirsts ir arī vārds "Es", un jebkas, kas izceļ vienu cilvēku starp citiem, ir aizliegts. Ir aizliegts izvēlēties, ir aizliegts domāt, un ir aizliegts mīlēt. Tomēr 21 gadu vecais Vienlīdzība 7-2521 ir citādāks un, par spīti bailēm un neziņai, pārkāpj visus aizliegumus. Kas notiks ar šo dumpinieku?

Novelē paustās idejas ir tik radikālas, ka grāmatu ilgu laiku neizdeva ASV, un savu pirmo izdevumu tā piedzīvoja Lielbritānijā. "Šai grāmatai vajadzētu būt aizliegtai ikvienā valstī, kurā eksistē kaut jelkāda cenzūra," norāda grāmatas tulkotājs un interneta žurnāla Satori.lv galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins. "Tās mērķis ir atbrīvot ikvienu, kurš to ir izlasījis līdz beigām."

Aina Renda (īstajā vārdā – Alisa Rozenbauma) (1905–1982) ir krievu izcelsmes amerikāņu filozofe. Renda dzimusi Sanktpēterburgā ebreju uzņēmēju ģimenē, bet 1925. gadā aizbrauc uz ASV, kur arī paliek uz dzīvi. Renda nolemj izstrādāt pašas radītu filozofijas sistēmu, ko nodēvē par objektīvismu. Viņas uzskatu pamatā ir priekšstats par personisko laimi kā cilvēka augstāko morālo mērķi, radošo darbību kā viscienījamāko nodarbošanos un saprātu kā vienīgo Absolūtu. Renda tā arī neiegūst formālu filozofisko izglītību, viņas uzskati akadēmiskās aprindās ilgu laiku netiek uzskatīti par ievērības cienīgiem, un to paušanai Renda izvēlas izmantot literārus darbus. Ainas Rendas objektīvisma filozofija sniedz ļoti skaidras un radikālas atbildes – arī viņa pati vienmēr ir deklarējusi to, ka spēj definēt savus uzskatus jebkurā jautājumā. Viņa noliedza jebkādu reliģiju un misticismu, metafizikas sfērā pārstāvot filozofisko reālismu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja