Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Iznākusi Anitas Gailišas grāmata Stāvi stipri, strādā droši

Izdevniecība Latvijas mediji laidusi klajā Anitas Gailišas grāmatu Stāvi stipri, strādā droši. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja karogu kolekcija

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā tiek glabāti senākie karogi Latvijā. Kompleksa karogu kolekcija ietver 400 vienību, neskaitot karogu piederumus, un hronoloģiski tā nosedz piecus gadsimtus – no XVII gadsimta Rīgas sardzes karogiem līdz mūsu dienām. Arī tematiski daudzveidīgās emblēmas, ģerboņi, krāsu salikumi un devīzes atspoguļo sabiedriski politiskās dzīves norises un idejas Latvijas vēsturē. 

"Karogs nav tikai valsts simbols. Cilvēku prātos un sirdīs šis vizuālais simbols parasti spēj radīt daudz plašāku asociatīvu emociju un sajūtu gammu. Pateicoties šai netveramajai, smalkajai un tikai cilvēkam raksturīgajai emociju maģijai, nacionālais karogs spēj ne tikai iedvesmot vai pulcēt cīņai, bet arī radīt asociācijas ar bērnības mājām, mātes valodu, jaunības vasarām, dzimtas pieredzi vai atzīto vērtību kopumu. Paradoksāli, tomēr tieši šis karoga simboliskais spēks padara to par īpaši apdraudētu laikā, kad valsts nonāk svešas varas gūstā. Pret karogu vēršas kā pret pakļautās nācijas un tās vērtību simbolu, daudzi karogi tiek iznīcināti vai pazaudēti," uzsver grāmatas zinātniskā redaktore Dr.hist. Kristīne Ducmane.

Anita Gailiša ir Latvijā maz zināmās karogu pētniecības nozares – veksiloloģijas – pārstāve un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma speciāliste. Grāmatā, kas apskata Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja karogus un to piederumus, autore sniedz ieskatu Latvijas valstisko un lokālo simbolu krāšņajā pasaulē vairāku gadsimtu, vēsturisko periodu un nozaru ieskāvumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja