Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Laima Mūrniece. Arvīda Klišāna fenomens

Ar Latvijas Nacionālā kultūras centra gādību izdota Laimas Mūrnieces grāmata Arvīda Klišāna fenomens

Grāmatā atspoguļots Arvīda Klišāna unikālais talants, darbaspējas un patiesīgā, ļoti cilvēciskā personība. Parādīts, ka Arvīds Klišāns visizcilākajā līmenī strādājis vai visās mūziķim pieejamās darbības nozarēs. Viņš ir visu laiku Latvijas spožākais mežradznieks gan kā solists, gan ansambļu mūziķis. 54 gadus bijis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra grupas koncertmeistars. Pie tam unikāli skaistā, dziedošā toņa dēļ diriģents Kirils Kondrašins ņēma Arvīdu Klišānu līdzi sava Maskavas Valsts filharmonijas Akadēmiskā simfoniskā orķestra vieskoncertos pa visu pasauli. Bet piedāvājumus pārcelties uz citiem, prestižākiem orķestriem Klišāns nav pieņēmis, palicis Latvijā. Kā līdz pat šai dienai visu cienīts un mīlēts pedagogs viņš Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā mācījis lielāko daļu mežradznieku, kuri tagad spēlē Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Izraēlas simfoniskajos orķestros – to ir pāri par četrdesmit

Daudzās intervijas, atmiņu epizodes un Arvīda Klišāna audzēkņu un koncertmeistaru sniegtie raksturojumi Laimas Mūrnieces grāmatā parāda, ar kādu cieņu un apbrīnu meistaru uztver mūziķi un viņa skolnieki, kā arī kritiķi. Ne mazāk interesanti lasīt nodaļu, kurā apkopotas Arvīda Klišāna paša atziņas. Grāmatas stāstošo daļu papildina fotoattēli un rūpīgi sistematizēts izziņas materiāls par Arvīdu Klišānu: nozīmīgākie dzīves dati, apbalvojumu saraksts, diskogrāfija, personu rādītājs un kopsavilkums angļu valodā.

Laima Mūrniece ir pieredzējusi muzikoloģe, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas profesore, pedagoģijas zinātņu doktore, Latvijas Komponistu savienības biedre. Viņas profesionālo interešu centrā ir latviešu mūzika, tāpēc viņas darbu sarakstā redzamāko vietu ieņem monogrāfijas par diriģentu Edgaru Račevski, par komponistu Jāzepu Mediņu, viņa kārtojusi izdošanai Jurjānu Andreja rakstus un vēstules, bijusi krājuma Latviešu Mūzika redaktore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja