Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Lorija Holsa Andersone. Runāt

Vidusskola kā karalauks – klājā nācis pusaudžu romāns Runāt, kas amerikāņu rakstniecei Lorijai Holsai Andersonei atnesa pasaules slavu, informē apgāds Zvaigzne ABC.

Lorijas Holsas Andersones vārdu pagaidām vēl zina tikai retais latviešu lasītājs, taču Amerikā šīs rakstnieces darbi jauniešiem tiek gan iekļauti ieteicamās literatūras sarakstos, gan aktīvi apspriesti sociālo zinību, ētikas un audzināšanas stundās.

Viņas romāna Runāt centrā ir pusaudze Melinda, kura mācības vidusskolā ir uzsākusi kā izstumtā – vecie draugi no viņas ir novērsušies, skolasbiedri, kurus meitene pat nepazīst, no viņas izvairās. Visdrošāk, šķiet, ir būt vienai, pašas domās, un nerunāt, tomēr – arī tur nav pietiekami droši. Visa pamatā ir kaut kas, kas ar meiteni atgadījies vasaras beigās – Melinda  ļoti vēlas to aizmirst un cenšas par to nedomāt. Kas ir šis notikums, kas tik ļoti mainījis Melindas dzīvi, un vai viņa spēs sevi pārvarēt un kādam to izstāstīt?

Romāna tulkotāja, Latvijas institūta direktore Karina Pētersone par šo darbu saka: "Mani pārliecina Lorijas Andersones teksts ar savu lakonismu un it kā vienkāršību, taču tas meistarīgi ievelk mūs pusaugu meitenes domu pasaulē. Atsedzas personība, kas, kaut arī neslēpj vilšanos vecāku un skolotāju dominētajā pasaulē, ir asprātīga, piedāvā lasītājam precīzus novērojumus un kā talantīgs mākslinieks ar dažiem meistarīgiem triepieniem spēj uzburt interesantus tipus no skolotāju vides. Ievedot lasītāju pusaudžu domāšanā, romāns tomēr pāraug tradicionāla pusaudžu romāna robežas, jo parāda personības izaugsmes, pašatklāsmes un pārvarēšanas ceļu, atmaskojot divkosīgo, formālo, paviršo un pat cietsirdīgo skolas vidē, kas sakņojas pieaugušo iedibinātajos attiecību kanonos."

Pēc grāmatas motīviem ir uzņemta tāda paša nosaukuma filma Speak ar Kristenu Stjuarti galvenajā lomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja