Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ričards Meisons. Baudas meklētāja stāsts

Apgādā Zvaigzne ABC iznācis Ričarda Meisona romāns Baudas meklētāja stāsts, informēja izdevniecības pārstāve Kristīne Ilziņa.

Divdesmitā gadsimta sākumā Amsterdama ir klusa, bet rosīga pilsēta. Skaistajos namos mīt skaisti un veiksmīgi cilvēki, kurus apkalpo perfekti sulaiņi un istabenes. Neredzamā robeža starp kungiem un kalpotājiem ir strikta un nepārkāpjama, stingrajā kastu sistēmā ir tikai viens izņēmums: mājskolotāji. Lai gan viņi ir algoti darbinieki, tomēr lielāko tiesu laika pavada tāpat kā ģimene, kura tos algo, tāpēc bieži gadās, ka nerakstītās robežas pārkāpj abas puses. Un tikai no iesaistītajām personām atkarīgs, vai šie pārkāpumi tiek pamanīti un nosodīti vai turpinās gadiem ilgi par prieku un apmierinājumu visiem iesaistītajiem.

Jauniznākušais romāns ir vēstījums par mazliet neparasta jauna vīrieša dzīves iesākumu. Galvenais varonis Pits Barols ir saprātīgs, glīts un apsviedīgs jauneklis, kurš nolēmis dzīvē tikt uz priekšu. Lai gan nācis no trūcīgas ģimenes, Pits ir ieguvis labu izglītību un iegūst labāko iespējamo darbu – viņš kļūst par mājskolotāju Amsterdamas teju bagātākā un vienlaikus ļoti dievbijīgā tirgoņa Vermēlena-Sikertsa namā. Un sākas izrāde, kurā galvenais skatītājs ir pats aktieris, bet arī publikai ir liela nozīme: Pits mēģina kļūt par ideālu skolotāju tirgoņa dēlam, par uzticības personu pašam tirgotājam, par rotaļlietu tirgotāja kundzes un abu piemīlīgo meitu rokās. Vienlaikus Pitam ir arī pašam sava dzīve, un tā ir pavisam citāda. Kopā ar saimniekiem namā mīt arī vairāki kalpotāji, un arī viņu priekšā Pits spēlē paša izdomātu lomu. Godbijīgs, smalks, apsviedīgs – īsts lieliska kalpotāja paraugs. Tomēr zem šīs visiem redzamās virskārtas slēpjas cita persona, tāda, kuras spoguļattēls biedē pat viņu pašu, jo īstajam Pitam nav nekādu principu, vienīgais vadmotīvs ir – kļūt par veiksminieku.

Ričards Meisons (1978) dzimis Dienvidāfrikā, audzis un izglītojies Lielbritānijā, bet šobrīd dzīvo un strādā Ņujorkā. Panākumus rakstniecībā viņš guva jau ar savu pirmo romānu Drowning People, bet Baudas meklētāja stāsts R. Meisonu padarīja slavenu. Ričards Meisons ir neparasta personība mūsdienu rakstnieku vidē, viņa romāni balansē uz pārliekas atklātības un labas gaumes robežas, parādot cilvēcisko būtņu duālo dabu un liekot savu romānu varoņiem darīt lietas, par kurām viņi nestāstītu pat labākajam draugam, kur nu vēl biktstēvam. Romāns Baudas meklētāja stāsts tulkots un izdots daudzās valstīs un valodās un, tāpat kā tā galvenais varonis, talantīgais un izdarīgais Pits Barols, savaldzina un apbur lasītājus.

No angļu valodas tulkojusi Ligita Lukstraupe

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja