Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Stīvens Kings. Mirdzums

Stīvens Kings ir rakstnieks, kura vārds, šķiet, komentārus neprasa. Apgādā Zvaigzne ABC jau klajā nākuši viņa romāni Zvēru kapiņi, Mizerija, Strēlnieks, Kerija, četru īsromānu krājums Četri pēc pusnakts, un tagad tiem pievienojas arī Mirdzums, kas oriģinālvalodā pirmo reizi iznāca 1977. gadā, informēja izdevniecības pārstāve Vineta Tropiņa.

Ja Kerija padarīja toreiz vēl nepazīstamo rakstnieku Stīvenu Kingu pamanāmu un populāru, tad Mirdzums atnesa trīsdesmit gadus vecajam autoram pasaules spriedzes un šausmu romānu karaļa slavu, ko vēl spilgtāku padarīja dažus gadus vēlāk (1980. gadā) uz ekrāniem iznākusī Stenlija Kubrika režisētā grāmatas ekranizācija, kurā vienu no savām visu laiku iespaidīgākajām lomām nospēlēja Džeks Nikolsons.

Romānā Mirdzums Stīvens Kings risina stāstu par kādu šķietami parastu, ne pārāk laimīgu ģimeni – ģimenes tēvs Džeks, neatzīts rakstnieks, cīnās ar alkoholisma problēmu, viņa sieva Vendija izmisīgi cenšas saturēt kopā ģimeni, bet piecgadīgais dēlēns Denijs vēro vecākus ar bērna rūpēm un mīlestību. Džekam tiek dota iespēja "savilkt kopā galus" finansiāli, pavadot ziemu slēgtā viesnīcā, lai to uzturētu darba kārtībā.

Taču, kad ģimene ievākusies un plāno pavadīt netraucētu un mierīgu ziemu, viesnīcā sāk notikt dīvainības: lifts pats no sevis braukā augšup un lejup, dzīvžoga krūmi, kas izcirpti dzīvnieku veidolos, šķiet, maina savu atrašanās vietu, bet vienā no numuriem iemītnieki piedzīvo neiedomājami murgainas vīzijas... Vai tas viss notiek patiesībā, vai tikai Džeka slimajā, saspringtajā iztēlē? Vai ļaunums, ko Denijs sajūt viesnīcas tukšajās istabās, plūst no kādā ārēja, pārdabiska avota, vai patiesībā tās ir dziļi zemapziņā slēptās bailes no paša tēva?

Kings filigrāni savij pārdabisko un psiholoģisko šausmu aspektu un raksta ar satriecošu atklātību, jo tēma – alkoholisma izraisīta agresija – nav bijusi sveša arī pašam rakstniekam, līdz ar to romāns iegūst gluži vai neomulīgas atklātības pieskaņu.

"Kings ir viens no radošākajiem stāstu meistariem modernā romāna žanrā," raksta izdevums The Sunday Times, bet rakstnieks Pīters Strobs atzīst, ka romāns Mirdzums ir "neapšaubāmi – šedevrs. Iespējams, pēdējās simtgades vislabākais romāns par pārdabisko".

Romānu no angļu valodas tulkojusi Santa Brauča

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja