Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

KDi lasi: Īsinām Vāgneru

Eiropas kultūras galvaspilsētas gads tiks atklāts ar dāņu režisores Kirstenas Dēlholmas veidoto Riharda Vāgnera opusu tēlos Rienci. Triumfs un sakāve

Vai iestudēt operu ir sapņu darbs? Pasaulē atzītajai dāņu režisorei Kirstenai Dēlholmai, kura ar savu radošo apvienību Hotel Pro Forma ir radījusi pati savu – ļoti mūsdienīgu un vizuāli iespaidīgu – multimediju teātri un tikko pabeigusi jau trešo iestudējumu Latvijā, uz šo jautājumu ir divas diametrāli pretējas atbildes. Pirmā – nē, jo ir jāspēj paveikt ļoti daudz konkrētu uzdevumu ļoti īsā laikā un ar stipri ierobežotu budžetu. Opernams ir sapņu un murgu fabrika, kurā strādā daudz spēcīgu personību. Opera vienlaikus ir visdārgākā un visvulgārākā māksla. Arī viena no konservatīvākajām mākslas formām. Otrā – jā, ja izrāde patiešām ir mūsdienīga un uzrunā cilvēka maņas. Ja tā ir skaista, noslēpumaina, brutāla, pārsteidzoša. Režisore vēlas, lai izrāde būtu mākslas darbs, kas neuzlūko zāles publiku no augšas, bet tic katra skatītāja spējai pašam interpretēt un veidot asociācijas. Lai tā būtu neaizmirstama. Vienlaikus vienkārša un sarežģīta – tāpat kā dzīve. Ar vērienīgo Kirstenas Dēlholmas vadībā tapušo oriģināliestudējumu, vācu operģēnija Riharda Vāgnera opusu tēlos Rienci. Triumfs un sakāve, Latvijas Nacionālajā operā atklās Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas – gadu.

Vai baltais zirgs ir viens no galvenajiem izrādes simboliem? Ko tas simbolizē?

Uzlūkojot baltu zirgu, mēs domājam par brīvību, lidojumu, dabu. Tā, protams, ir klišeja, taču mēs, cilvēki, šīs klišejas atpazīstam. Sākot domāt par Rienci, zirgs nāca prātā uzreiz, jo šis dzīvnieks ir cilvēces vēstures sastāvdaļa, ar zirgu mums saistās daudzas simboliskas nozīmes un interpretācijas. Daudz ierosmju iestudējuma veidošanai un vizuālajam noformējumam guvu Spāņu jāšanas skolā Vīnē: pašas ēkas klasiskajā arhitektūrā, izjāžu svinīgumā, dažādajos rituālos, uniformu spilgtajās krāsās.

Esat iedvesmojusies no ziemeļzemju, arī Dānijas, karaļnamu svinīgajām zirgu parādēm?

Nē. Dānijas karali uz zirga esmu redzējusi tikai kādā attēlā, kas bija uzņemts pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados. Es tad vēl nebiju dzimusi. Taču zirgs vienmēr ir bijis kopā ar cilvēci. Zirgi ir eksistējuši vēl pirms cilvēka. Zirgs ir ne tikai dzīvnieks, kuru mēs izmantojam. Ar zirgu mums saistās daudzas simboliskas nozīmes. Pasakās zirgs bieži ierodas kā glābējs vai padomdevējs tad, kad cilvēkam draud briesmas. Programmiņā par to būs lasāms – īpašā tekstā. Pasakās un teikās ir zirgi, kuri runā cilvēka balsī. Zirga pakavu uzskata par laimes vēstnesi. 

Ineses Lūiņas interviju ar dāņu režisori Kirstenu Dēlholmu lasi 16. janvāra KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja