Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

KDi lasi: Zviedrijas karaļnamā

Šajās dienās Rīgā viesojas Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs un karaliene Silvija. Paralēli risinās arī Zviedrijas kultūras nedēļas notikumi. Dienai bija iespēja intervēt karali un karalieni Stokholmā

Intervija ar Zviedrijas karali Kārli XVI Gustavu un karalieni Silviju, kas pagājušajā nedēļā notika Stokholmā Karaliskajā pilī, noteikti ir no tām intervijām, kurā būtiskāks par tekstu ir konteksts. Būtiskāks par kadru – tas, kas notiek aiz kadra. Kolektīvās intervijas iespēju vairākiem Latvijas preses pārstāvjiem (Diena, LA, Vesti, arī LTV) organizēja Zviedrijas Ārlietu ministrija un Zviedrijas vēstniecība Latvijā – šāda preses tūre ir viens no valsts vizītes sagatavošanas elementiem. Šajās dienās – 26. un 27. martā – Zviedrijas karaļpāris viesojas Rīgā oficiālā valsts vizītē – karaļa un karalienes vizītes grafiks ir blīvs un piesātināts, atšķiras abu Zviedrijas karalisko personu tikšanos un pasākumu grafiks. Arī preses intervijas majestātes Rīgā nesniegs. Karaliskās vizītes sagatavošanas process ir ilgs un skrupulozs darbs, tāpat kā Karaliskā preses dienesta iesaiste gan pašā intervijas procesā, gan vēlmē uzzināt jautājumus, kas un kā tiks vaicāts. Jau pirms tikšanās ar karaļpāri tiek atgādināts, ka karalis nav politiska figūra, tālab jautājumi par starptautisko situāciju, Ukrainas krīzi, Zviedrijas vēlmi pārvērtēt savu aizsardzības stratēģiju un apsvērt iespēju kļūt par NATO dalībvalsti visdrīzāk palikšot bez atbildes. Arī intervijas gaitā Kārlis XVI Gustavs vismaz pāris reižu akcentē, ka viņš "nav politiska figūra". Kaut arī Zviedrijas monarhija ir viena no vecākajām pasaulē – Zviedrijai ir karalis jau vairāk nekā tūkstoš gadu –, patlaban Zviedrijas monarha pienākumus regulē konstitūcija. Karalis kā valsts galva ir Zviedrijas simbols, karaļa pienākumi pamatā ir ceremoniāli un reprezentatīvi. Ja karalis dažādu iemeslu dēļ nevar pildīt savus pienākumus, piemēram, viņš ir ārzemēs, tos karaļa prombūtnē pilda kāda no trim karaļa atvasēm – kroņprincese Viktorija, princis Kārlis Filips vai princese Madlēne.

Jūsu Majestāte, ko gaidāt no vizītes Latvijā?

Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs. Mēs gaidām šo Latvijas vizīti un nebrauksim uz turieni pirmo reizi – esam Latvijā bijuši dažādās kapacitātēs. Turklāt mums ir jaukas atmiņas par vizītēm Latvijā – īpaši nozīmīga bija pirmā reize vairāk nekā pirms divdesmit gadiem. Tā bija oficiāla valsts vizīte, bet kopš tā laika mēs vairākkārt esam viesojušies Latvijā – karaliene Silvija turp ir braukusi saistībā ar dažādām labdarības programmām, es arī – divas reizes (1992. un 2005. gadā – red.). Īpašas atmiņas man ir par Stokholmas Ekonomikas skolas atklāšanu, kas, cik saprotu, ir ļoti veiksmīgi attīstījusies, labprāt gribēšu uzzināt par to vairāk, kad būšu Rīgā. Tās ir jaukas atmiņas, un šī būs iespēja gan atcerēties, gan novērtēt to, kas ir noticis pēdējos gados, arī iepazīt jaunus cilvēkus un satikt vecus draugus. 

Ditas Rietumas interviju ar Zviedrijas karali Kārli XVI Gustavu un karalieni Silviju lasi 27.marta KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja