Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Inta Celmiņa. Dievu uznāciens

Mākslas zinātniece Laima Slava: “Kad Intas Celmiņas roka velk līniju, kustībā atdzīvojas gan teiksmainu nakts radību, gan princešu, gan antīko dievu pasaules, tomēr nekas nespēj līdzināties tai nianšu bagātības eksplozijai, ko līdzi nes sievietes ķermeņa aprises. Sievietes augums Intai spēj izteikt visu, tas ir īsts psiholoģiskā portreta aizstājējs, lai runātu par to noslēpuma pilno sievietes esību, kuru vada jūtas un instinkti.

Dievu uznāciens. Antīkie mīti, dievību cilvēciskā daba, žestu un pozu nepārprotamais stila zīmogs līdz ar savu nerātnas ķecerības devu – brīnišķīgs fons, lai atgādinātu, kura ir tā “dieviete” kas patiesībā valda pār pasauli!’’ Gleznotāja Inta Celmiņa ir sievietes intīmās pasaules noslēpumainības atklājēja gleznieciski jūtīgā un kustību izteiksmi tverošā formā. Strādā arī grafikā un grāmatu ilustrācijā, ilgstoši veikusi pedagoga darbu Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā, kā arī Starptautiskajā Praktiskās psiholoģijas augstskolā. Dzimusi 1946. gada 7. janvārī Rīgā. 1964. gadā beigusi Jāņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, 1969. gadā – Latvijas Mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļu. Izstādēs piedalās no 1969. gada. Kopš 1975. gada piedalījusies  aptuveni 70 izstādes Latvijā un ārzemēs. Sarīkojusi 40 personālizstādes, to skaitā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (1999). Viļņas glezniecības triennāļu laureāte (1975, 1978). Saņēmusi Francijas Salona sudraba medaļu izstādē “Tradīcijas un meklējumi” Parīzē (1984), "Swedbank" prēmiju par gada labāko gleznu (2006). Apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni. Darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības muzeja kolekcijās Rīgā, Lietuvas Mākslas muzejā Viļņā, Krievijas Kultūras ministrijas īpašumā un ValstsTretjakova galerijā Maskavā, Ludviga muzejā un Jeane Freifrau von Oppenheim kolekcijā Ķelnē, kā arī daudzās privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Vīna studija, Elizabetes 10, Rīga

Kad?

26. septembris, 2013 – 10. janvāris, 2014

P.–c. 12-24 Pt.–s. 12–1 Sv. 12–22

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja