Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

91 gada vecumā miris franču jaunā viļņa kinorežisors Žans Liks Godārs

91 gada vecumā miris franču/šveiciešu kino kritiķis un režisors Žans Liks Godārs, kurš bija viens no nozīmīgākajiem franču jaunā viļņa filmu veidotājiem, otrdien vēsta Francijas mediji.

"Žans Liks Godārs mierīgi mira mājās mīļoto lokā," teikts vairāku franču mediju publicētajā paziņojumā, ko parakstījusi viņa dzīvesbiedre un producenti.

Paziņojumā teikts, ka Godārs tiks kremēts un ka nekāda oficiāla bēru ceremonija nav paredzēta.

Laikraksts Liberation, kas pirmais ziņoja par Godāra nāvi, atsaucoties uz kādu ģimenei tuvu personu, vēsta, ka režisors no dzīves aizgājis asistētas pašnāvības ceļā, kas saskaņā ar Šveices likumiem ir legāla. Avots piebildis, ka "tāds bija viņa lēmums, un viņam bija svarīgi, ka ļaudis to zina".

Režisora tuvinieki, ar kuriem sazinājusies aģentūra Reuters, paziņojuši, ka šajā jautājumā nekādus turpmākus komentārus nesniegs.

Godārs, kurš dzimis turīgā franču/šveiciešu ģimenē 1930.gada 3.decembrī Parīzē, gadiem ilgi bija viens no provokatīvākajiem režisoriem Eiropā un visā pasaulē. Vislielāko devumu kinorežijā Godārs deva 20. gadsimta 60. gados, bet viņš aktīvi darbojās arī 21. gadsimtā.

Godāra filmas atnesa slavu franču aktierim Žanam Polam Belmondo un viņa pretrunīgi vērtētā filma Je vous salue, Marie! (Esi sveicināta, Marija) nonāca mediju uzmanības centrā pēc tam, kad to 1985. gadā nosodīja pāvests Jānis Pāvils II.

Starp pazīstamākajiem Godāra darbiem ir filmas À bout de souffle (Līdz pēdējam elpas vilcienam), Le Mépris (Nicinājums), Le petit soldat (Mazais kareivis), Vivre sa vie (Dzīvo savu dzīvi), Bande à part (Autsaideru banda) un Pierrot le fou (Trakais Pjero).

Tomēr ne visi bija sajūsmā par Godāra veikumu, un starp viņa asākajiem kritiķiem bija arī ne mazāk slavenais Eiropas kino celmlauzis Ingmars Bergmans.

"Nekad neesmu kaut ko guvis no [Godāra] filmām. Tās šķitušas konstruētas, samāksloti intelektuālas un pilnīgi nedzīvas. Kinematogrāfiski neinteresantas un bezgalīgi garlaicīgas," kādā intervijā savulaik izteicies viens no izcilākajiem pasaules kinorežisoriem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja