Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Riga IFF notiks Jāņa Ābeles filmas 7 miljardi gadu pirms pasaules gala pirmizrāde

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) Baltijas jūras reģiona pilnmetrāžas filmu konkursa programmas ietvaros 25. oktobrī plkst. 19 kinoteātrī Splendid Palace pasaules pirmizrādi piedzīvos režisora Jāņa Ābeles filma _7 miljardi gadu pirms pasaules gala, informēja Riga IFF pārstāve Elīna Kanela.

Jāņa Ābeles pirmā pilnmetrāžas spēlfilma ir stāsts par diviem Latvijas jauniešiem, kas sastopas Francijas dienvidos. Viņš studē restaurāciju, viņa – jau sen kā apmetusies uz dzīvi Marseļā, strādā frizētavā un ir pārsteidzoši līdzīga tēlam, ko puisis atsedz kādas baznīcas altārgleznas apakšslānī. Kad Leo un Anna atgriežas Latvijā, lai baudītu dzīvi un viens otra tuvumu, sāk raisīties kas noslēpumains…

Režisora galvenie iedvesmas avoti darba tapšanā ir franču Jaunais vilnis un Francijas kino kopumā, turklāt festivālā viesosies franču aktieris, scenārists un režisors Emanuels Murē, kas ne vien atveido lomu šajā filmā, bet pieteiks arī savu jaunāko režijas veikumu – Riga IFF programmā Festival Selection tiks izrādīta viņa filma Žonkjēras jaunkundze (Mademoiselle de Joncquières), kuras scenārijs balstīts stāstā no Denī Didro romāna Žaks fatālists un viņa saimnieks.

Emanuelam Murē ir nozīmīga loma jaunā režisora liktenī – viņš bija žūrijas loceklis 33. starptautiskajā īsfilmu festivālā Tous Courts Ēksanprovansā, kur Jāņa Ābeles Latvijas Kultūras akadēmijas maģistra studiju diplomdarbs Augstāk par zemi ieguva Grand Prix.

Galvenās lomas 7 miljardi gadu pirms pasaules gala atveido Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Jana Herbsta, ar kuru režisors uzsāka sadarbību jau 2015. gadā, uzņemot Augstāk par zemi. Operatora Toma Šķēles ietekmē lielu iespaidu uz šo jaunības alkām caurstrāvoto mīlas stāstu atstājusi poļu režisora Kšištofa Keslovska daiļrade. Filmā skan grupas Baloži Pilni Pagalmi mūzika un kadros redzami arī grupas mūziķi.

Neraugoties uz to, ka filma uzņemta gan Latvijā, gan Francijā, tās veidotāji iekļāvušies pārsteidzoši nelielā budžetā – vien 30 000 eiro, kas nebūtu iespējams bez Latvijas producentu kompānijas Ego Media uzņēmības, airBaltic atbalsta, prestižajā festivālā Tous Courts iegūtās balvas – filmēšanas tehnikas īres Provansā, kā arī līdzproducenta Maksima Gavodāna (Société BELAVOX FILMS) ieguldījuma, nodrošinot lokācijas, komandas darbu un skaņu studiju Francijā.

2019. gada pavasarī tiks pabeigta Jāņa Ābeles otrā pilnmetrāžas filma – Jelgava 94 tiek veidota Jura Podnieka studijā pēc Jāņa Joņeva romāna motīviem.

Biļetes uz filmas 7 miljardi gadu pirms pasaules gala seansu pieejamas iepriekšpārdošanā festivāla mājaslapā: rigaiff.lv/2018/lv/7-Billion-Years

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 18. līdz 31. oktobrim kinoteātros Splendid Palace, KSuns, Kino Bize un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Festivāla ietvaros notiks vairāk nekā 100 filmu seansi 12 programmās, ko papildinās lekcijas, diskusijas un citi pasākumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja