Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ar grāmatas Vakar, šodien, rīt atvēršanu tiks atzīmēta Viktora Freiberga dzimšanas diena

Kinozinātnieka, studentu iemīļota lektora, pasniedzēja un grāmatu autora Viktora Freiberga (1955–2022) dzimšanas dienā – 28. septembrī – izdevniecība Aminori aicina visus viņa talanta cienītājus piedalīties dzimšanas dienas atceres pasākumā un grāmatas Vakar, šodien, rīt atvēršanas svētkos.

Vakar, šodien, rīt ir kinozinātnieka Viktora Freiberga un kino pētnieces Danielas Zacmanes piezīmes par filmām un dzīvi dienasgrāmatas formātā, ko papildina asprātīgas mākslinieka Bruno Meļļa ilustrācijas. Diemžēl sagadījās tā, ka grāmata iznāca tieši tajā nedēļā, kad no Viktora Freiberga atvadījāmies uz visiem laikiem un rīkot atvēršanas svētkus nebija iespējams. Tagad grāmatas veidotājiem šķiet, ka ir pienācis īstais brīdis sanākt kopā un atcerēties Viktoru viņa dzimšanas dienā.

Izdevuma ieceri pirms gandrīz diviem gadiem Viktors Freibergs raksturoja kā vēlmi "radīt vizuāli saistošu, īsu komentāru virkni, kas atspoguļotu divu cilvēku kinoskatīšanās pieredzi un ievilinātu lasītājus šajā kinopasaulē kā Alises trušu alā". Viktors bija ļoti iepriecināts par grāmatas maketu: "Man ļoti patīk. Jo bloknots ne mazākajā mērā neatgādina kārtējo grāmatu par kino. Zīmējumi ir brīnišķīgi," viņš rakstīja grāmatas veidotājiem, taču diemžēl gatavu grāmatu nesagaidīja.

Kino bija filoloģijas doktora un asociētā profesora Viktora Freiberga lielā aizraušanās. Negaidīti atklājās Viktora Freiberga rakstnieka talants, kad 2019. gadā iznāca dienasgrāmatai līdzīgā Kinomāna slimības vēsture, kas izpelnījās plašu ievērību kritiķu un lasītāju vidū, kā arī saņēma Dzintara Soduma balvu literatūrā. Arī Viktora otrā grāmata (2021, biedrība Ekrāns un portāls Kino raksti) radās, pateicoties Viktora lielajai mīlestībai pret kino. Bet trešā, pēdējā grāmata, pie kuras strādāja Viktors Freibergs, tapa sadarbībā ar Danielu Zacmani, kas sākotnēji Viktoru iepazinusi kā pasniedzēju un filmu tulku, bet ar laiku abi kinomīļi kļuvuši par draugiem.

Viktora dzimšanas dienas atceres pasākumā viņa tuvinieki, draugi un kolēģi solījuši dalīties atmiņās par šo erudīto personību. Savukārt Vakar, šodien, rīt veidotāju komanda pastāstīs par to, kā tapa šis plānotājs, kas nav piesaistīts konkrētam gadam. Skanēs grāmatas fragmentu lasījumi un mūzika no kinofilmām, neiztikt arī bez melnā humora un sarunām pie vīna glāzes – tā, kā Viktoram būtu paticis.

Vakara sākums plkst. 18.30, bet durvis vērsies jau plkst. 18.

Izdevniecība Aminori sāka darbību 2017. gadā un izdod grāmatas par vizuālo mākslu, Latvijas un Rīgas vēsturi un kultūru, arī dzeju, daiļliteratūru un grāmatas bērniem. Izdevniecība ir īpaši gandarīta, ka 2019. gadā tai bija gods izdot Viktora Freiberga pirmo grāmatu Kinomāna slimības vēsture. Kino pasaule joprojām ir Aminori uzmanības lokā: jau iznākusi Federiko Fellīni autobiogrāfiskā grāmata Veidot filmu un drīzumā iznāks Vudija Allena krājums Bez spalvām un Pjēra Paolo Pazolīni romāns Ielu zēni, kura atvēršana notiks kinofestivālā Riga IFF 15. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja