Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Filma Dvēseļu putenis pieejama tiešsaistē

No 27. marta filmu Dvēseļu putenis iespējams noskatīties studijas Kultfilma un Latvijas Filma Vimeo.com kanālos.

"Kopš filmas nonākšanas uz lielajiem ekrāniem, to 269 izrādīšanas vietās visā Latvijā paguvuši noskatīties jau vairāk nekā 250  000 skatītāju. Dvēseļu putenis ir kļuvusi par skatītāko filmu Latvijas kinoteātros atjaunotās Latvijas kino vēsturē, taču netrūkst cilvēku, kuri uz lielā ekrāna filmu noskatīties nepaguva. Tādēļ filmas veidotāji nolēmuši to padarīt pieejamu arī mājas apstākļos," informē filmas veidotāju pārstāve Silva Aleksa Fridrihsone.

"Ņemot vērā, ka filmu šobrīd nav iespējams vērot uz lielajiem ekrāniem, esam nolēmuši to padarīt pieejamu plašākai auditorijai agrāk, nekā sākotnēji bija plānots. Filmas radošās komandas vārdā aicinu šo laiku, kad mums visiem nācies nedaudz pierimt ierastajā ikdienas skrējienā, izmantot jēgpilni un veltīt lietām, kurām līdz šim laika, iespējams, pietrūcis. Varbūt ir īstais brīdis, lai ne vien noskatītos Dvēseļu puteni, bet arī izzinātu mūsu tautas vēsturi, pieredzi un nodotu Latvijas rašanās stāstu jaunākajai paaudzei," stāsta filmas režisors Dzintars Dreibergs. "Esam nolēmuši vienu eiro no katra veiktā filmas pirkuma novirzīt izcilo Latvijas kino vecmeistaru atbalstam. Viņu ieguldījums Latvijas kino attīstībā ir nenovērtējams, taču ikdiena pašlaik ir neskaitāmu izaicinājumu pilna," piebilst režisors.

Šai iniciatīvai pievienojas arī izplatītājs Latvijas Filma, ziedojot vienu eiro ne tikai no katras veiktās filmas Dvēseļu putenis nomas, bet arī no visām Latvijas Filma Vimeo kanālā jau tagad pieejamajām maksas filmām.

Ziedojumi pie to saņēmējiem tiks nogādāti centralizēti, ar Latvijas Kinematogrāfistu savienības atbalstu. Organizācijas valdes priekšsēdētāja, filmu māksliniece Ieva Romanova atzinīgi vērtē šo iniciatīvu: "Pašlaik daudzi kino vecmeistari dzīvo ļoti pieticīgos apstākļos. Diemžēl Latvijas Kultūrkapitāla fonda budžets ir ierobežots, tādēļ stipendiju par mūža ieguldījumu saņem tikai neliela daļa mākslinieku, kaut arī pelnījuši to būtu daudzi. Pensijas, ko saņem šie cilvēki, ir salīdzinoši mazas, tādēļ jebkurš atbalsts ir nozīmīgs. Esam ārkārtīgi pateicīgi par filmas Dvēseļu putenis veidotāju iniciatīvu un ceram, ka arī citi filmu veidotāji un izplatītāji ar laiku tai pievienosies, lai ar jaunajiem kino darbiem un to ceļu pie skatītājiem, veicinātu atbalstu māksliniekiem, kam tas patiesi nozīmīgs."

Jau ziņots, ka filma Dvēseļu putenis, kas pirmizrādi piedzīvoja 2019. gada 8. novembrī, skatītājus aizved 100 gadus senā pagātnē, kad sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu. Dreiberga filma ir ne vien nozīmīgas latviešu vēsturiskās literatūras ekranizējums, bet arī būtisks darbs Latvijas kino, kas pievērš uzmanību šajā žanrā maz atspoguļotam, bet ļoti svarīgam Latvijas vēstures posmam – Pirmajam pasaules karam un Brīvības cīņām.

Galveno varoni filmā atveido Oto Brantevics no Turlavas. Filmas aktieru ansambli veido Vilis Daudziņš, Mārtiņš Vilsons, Rēzija Kalniņa, Raimonds Celms, Gatis Gāga, Jēkabs Reinis, Renārs Zeltiņš, Ieva Florence, Grēta Trušiņa un daudzi citi.



Filmu veidojuši kino profesionāļi no Latvijas un citām valstīm – režisors un producents Dzintars Dreibergs, Rīgā dzimušais scenārists, Ņujorkas Universitātes profesors Boriss Frumins, galvenais operators, Starptautiskajai Kinooperatoru federācijas balvai IMAGO nominētais Valdis Celmiņš, komponiste, prestižās Emmy balvas laureāte Lolita Ritmanis, producente Inga Praņevska, Casting Bridge aktieru atlases režisore Gunita Groša, galvenais mākslinieks Juris Žukovskis, galvenā kostīmu māksliniece Sandra Sila, galvenā grima māksliniece Dzintra Bijubena, studija Kultfilma un citi.

Top komentāri

Modza79
M
Klausāties, nu varbūt var beidzot padomāt par tiem, kas dzīvo pastāvīgi ārzemēs? Nu nebrauksim mēs speciāli uz kino uz Latviju. Tas Vimeo man nedod iespēju ne ko skatīties - "filma jūsu reģionā nav pieejama". Nu mēs ārzemēs esam savi 100 000 maksātspējīgi cilvēki - un vienmēr viens un tas pats - vai nu gaidi, kamēr būs pa TV (kā bija ar Kriminālo ekselenci) vai meklē pirātiskajos saitos (kā bija ar Nameja gredzenu). Kur loģika? Liela daļa no mums būtu gatava samaksāt tos 10 vai 20 eirikus par iespēju legāli filmu skatīties - bet kā parasti, nav iespējams. Stulbums. Milzīgai daļai maksātspējīgas publikas filmu legālā veidā skatīties nav iespējams.
PAR BRĪVU?
P
Covid-19 laikā ja nu gan varēja iedod cilvēkiem skaīities par brīvu. Kur tad paliek patriotisms un latviešu solidaritāte grūtajos laikos, ja prasa 6.09 eiro, kas var tikt iztērēta pārtikai?
>:-)
&
Grāmata izlasīta. Maksāt, ne centa, netaisos. Vēsā mierā pagaidīšu līdz būs pa TV.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja