Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Filma Džeisons Borns. Atmiņu mūžīgais starojums

Mets Deimons turpina šķetināt universālā kareivja Džeisona Borna pagātnes notikumus

Džeisons Borns neaizmirst - reklāmas rullītī, kas tapis par godu jaunās Borna sērijas filmas iznākšanai, atgādina franšīzes seja, aktieris Mets Deimons. Spiegu sāgas cienītāji sapratīs šīs smalkās piezīmes amizanto dabu. Plašajā trilleru piedāvājumā Borns vienmēr izcēlies ar savu savdabīgo stāstu un piezemēto, reālistisko vizualitāti. Izcili trenētais universālais kareivis Džeisons Borns neniekojas ar dārgiem uzvalkiem, glaunām mašīnām un superieročiem, godīgi sakot, viņš vispār negribētu rotaļāties specdienestu slepeno misiju smilšu kastē, bet pagātnes atmiņas piespiež.

Vētraina nakts

Džeisona Borna tēlu trīs savos romānos aprakstījis ražīgais amerikāņu trilleru autors Roberts Ladlems. Pēc viņa nāves stafeti ar līdz šim sarakstītiem desmit darbiem pārņēmis cits amerikānis - Ēriks Von Lustbaders. Kino skatītāji specvienības aģentu pirmo reizi uz lielajiem ekrāniem ieraudzīja 2002. gadā. Filmas Borna personības noslēpums/The Bourne Identity sākums ir gana intriģējošs, lai sāga aizrautu. Meta Deimona atveidotais varonis kādā vētrainā naktī bez manāmām dzīvības pazīmēm dreifē Vidusjūrā. Viņu izglābj tuvējā zvejnieku kuģa vīri. Atklājas, ka vīrietis ir sašauts un zaudējis atmiņu, turklāt to īsti tā arī neatgūst pat līdz pirmās filmas beigām un savas pagātnes gaitas šķetina arī nākamajās divās Borna daļās. Neskatoties uz identitātes zudumu, varoni īpašu padara viņa izcilās izdzīvošanas spējas - katra lieliska spiega zināšanu pamatkomplekts.

Trīs filmas (Borna personības noslēpums, Borna pārspēks/The Bourne Supremacy un Borna ultimāts/The Bourne Ultimatum) - spiegu trilleru sērijas veidotāji nebija alkatīgi un 2007. gadā, ekranizējot pēdējo Ladlema sarakstīto romānu, nolēma asa sižeta piedzīvojumu sāgu beigt. Tomēr kinostudija Universal Pictures ar šo lēmumu nebija mierā, un dzima Borna filmu sērijas pagaidām vienīgais sānsolis - filma Borna mantojums/The Bourne Legacy, kurā ironiskā kārtā nav ne miņas no paša Borna. Mets Deimons no dalības kinolentē atteicās, kritiķus un fanus alternatīvais veikums ar aktieri Džeremiju Renneru galvenajā lomā nesajūsmināja.

Rokgrupa dodas tūrē

Šajā kases grāvēju sezonā Borna superkomanda ar aktieri, filmas producentu Metu Deimonu un režisoru Polu Grīngrāsu priekšgalā skatītājus priecē ar piekto sērijas filmu. "Mēs esam kā rokgrupa, kas apvienojusies, lai dotos tūrē, nospēlētu dažas jaunas dziesmas un klasiskos gabalus," par atgriešanos saka režisors Pols Grīngrāss, kurš strādājis pie filmām Borna pārspēks un Borna ultimāts. Daļa no spiegu trillera pievilcības gan ir zudusi, jo galvenā varoņa pagātnes atmiņās kļūst aizvien grūtāk atrast jaunus noslēpumus, uz kuriem meklēt atbildes. "Es visu atceros," kādā no filmas ainām postulē Džeisons Borns, bet viena no bijušajām kolēģēm viņam atgādina: "Visu atcerēties nenozīmē visu zināt." Balstoties uz šo premisu, režisora Pola Grīngrāsa scenārijs turpina iegrimt aizvien dziļāk konspirācijas teorijās par amerikāņu specdienestu slepenajām programmām. Cīņa par varu ir nebeidzama.

Pārbagātajā spiegu trilleru piedāvājumā Džeisona Borna veidotāji ir parūpējušies par sāgas idejisko atsvaidzinājumu. Filma nav kārtējā romāna ekranizācija, un tajā vairs neparādās aukstā kara vēsmas. Borns pilnasinīgi ir pārvācies uz dzīvi XXI gadsimtā, kur lielākā drošības liksta ir modernās tehnoloģijas. Džeisons Borns vēl joprojām lielā mērā ir zēnu rotaļa, kurā vadošos lēmumus pieņem skarbie vīri. Tādi ir izcilo aktieru - klasiķa Tomija Lī Džonsa un Eiropas kino mīluļa Vinsenta Kasela - atveidotie tēli. Tomēr filmas lielākais trumpis šoreiz ir spilgta dāma - jaunās zviedru aktrises Alisijas Vikanderes atveidotā CIP darbiniece, ambiciozā hakere Hetere Lī. "Alisija filmai piešķīra jauneklīgumu," stāsta Mets Deimons. Vikanderes varone nevilcinoties metas vīrišķīgo spēļu virpulī un ar Džeisona Borna palīdzību gūst virsroku.

14 gadu laikā Borna trilleri neizbēgami ir kļuvuši glancētāki un tajos redzamās spriedzes ainas - mērogā un darbībā vērienīgākas. Holivudā jau baumo, ka atgriešanās bijusi tik patīkama, ka Deimons ar Grīngrāsu jau plānojot nākamo Borna triloģiju, un labi, ka tā. Mēs jau gribam zināt, kas tālāk padomā Vikanderes Heterei Lī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja