Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Filmu nozares dāvana Latvijai

Aizvien tuvāk nāk Latvijas simtgade, kas būs viens skaists pieturas punkts loģiskas un mērķtiecīgas evolūcijas ķēdē. Līdzīgi ir katrā mākslas žanrā un jo īpaši kino nozarē, jo katra jauna filma ir viena pietura tās autoru radošajā dzīvē, bet pirms tam vienmēr ir bijis kāds konkrēts ceļš, kura atspulgus var nojaust arī topošajā filmā.

Viens no projektiem, kas reāli un mērķtiecīgi top par godu simtgadei, ir Nacionālā kino centra (NKC) programma, kurā piešķirts finansējums 16 pilnmetrāžas filmām – sešām spēlfilmām, astoņām dokumentālajām un divām animācijas filmām. Jau 2016. gadā sākās filmu ražošana, un pirmā pirmizrāde – Vara Braslas filma Vectēvs, kas bīstamāks par datoru – kinoteātros notika šīgada augustā.

"Esam ieinteresēti visus plašāk iepazīstināt ar jaunajām filmām, gribam, lai tās sasniedz pēc iespējas vairāk skatītāju," skaidro Nacionālā kino centra vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa. "Vara Braslas jaunā filma to jau pierādīja, ka interese ir ļoti liela. Svarīgi ir arī cilvēku apziņā nostiprināt to vēsti, ka tā ir kopīgi tapusi dāvana Latvijai."

Dažas filmas vēl ir ražošanas procesā, citām jau tapuši reklāmas klipi. Bet skatītāji jau gaida šīs filmas, par tām runā. "Lai gaidīšanas process būtu piesātinātāks un interesantāks, no 4. oktobra Latvijas Nacionālā bibliotēka, Nacionālais kino centrs un Latvijas Nacionālais arhīvs aicina uz 16 sarunu kino ciklu Simtgade un vēl, sniedzot iespēju vienlaikus gan iepazīt topošās filmas no programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei, gan noskatīties citus šīs programmas autoru radošos darbus," aicina K. Matīsa. Tās būs tikšanās ar 16 filmu režisoriem. Lai kinovakars būtu piepildīts un bagāts, jo stāstīt par filmu, kuras nav, ir ļoti teorētiska saruna, tiks rādīta arī kāda no konkrētā režisora filmām, iepazīstinot ar viņa daiļradi plašāk. "Loģiski, ka iepriekšējās filmas parāda autora rokrakstu un zināmā mērā ieskicē arī nākamo filmu," saka K. Matīsa, piebilstot, ka būs tikšanās gan ar režisoriem klasiķiem, gan debitantiem. Tās notiks stingrā secībā – tādā, kādā plānotas jauno filmu pirmizrādes. 4. oktobrī Nacionālajā bibliotēkā būs tikšanās un saruna ar režisoru Vari Braslu un varēs noskatīties Latvijas kinovēstures zelta fonda filmu Ezera sonāte (1976, Rīgas kinostudija, filma restaurēta 2009. gadā, NKC), kas ir V. Braslas pirmais uznāciens pilnmetrāžas spēlfilmas režisora statusā. Bet jau 11. oktobrī gaidāma saruna ar režisori un producenti Ilonu Brūveri, kura strādā pie filmas Ievainotais jātnieks, kā arī viņas filmas Versija Vera seanss.

Visi cikla Simtgade un vēl pasākumi ir bez maksas un notiks reizi nedēļā, trešdienās plkst. 18, līdz pat nākamā gada martam. Pilna cikla programma: www.lnb.lv, www.nkc.gov.lv, www.arhivi.gov.lv, www.lv100.lv.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja